Απέρριψε τις ενστάσεις όσων θεωρούν τις ποινές που προβλέπονται για τη φοροδιαφυγή ιδιαίτερα αυστηρές ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ χαρακτήρισε καταστροφικό το επιχείρημα ότι θα έπρεπε σιωπηρά να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν το ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης.

Ads

«Σήμερα υπάρχουν αδικήματα λιγότερο επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο από την φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, που τιμωρούνται με τις ίδιες ή βαρύτερες τιμές από τις προτεινόμενες» υποστήριξε. «Η κλοπή και υπεξαίρεση τιμωρούνται από το πρώτο ευρώ και η απάτη, αν το όφελος υπερβαίνει τις 73000 ευρώ και στρέφεται εναντίον του Δημοσίου, θεωρείται κακούργημα. Τουναντίον, τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής παρέμεναν αδικαιολόγητα στο ατιμώρητο και δημιουργήθηκε η αντίληψη, πως αν κλέβεις συστηματικά το Δημόσιο από το ΦΠΑ, αυτό βοηθά την αγορά και είναι θεμιτό» τόνισε αποκαλώντας τη μη απόδοση ΦΠΑ υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Διευκρίνισε τέλος ότι στις περιπτώσεις που χρωστάει και το Δημόσιο στον οφειλέτη, ποινική δίωξη δεν ασκείται και ο συμψηφισμός είναι δυνατός.

Υπενθυμίζεται ότι με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εστιάζει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ πολλές υπήρξαν οι αντιδράσεις των φορέων, της αντιπολίτευσης αλλά και οι ενστάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.