Υπάρχει άτυπη συζήτηση για την επιμήκυνση του δανείου της Ελλάδας, παραδέχθηκε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενδεχόμενο στο οποίο εμφανίζεται πάντως αντίθετο το Βερολίνο. Το ενδεχόμενο νέων μέτρων θα συζητηθεί με την τρόικα τον Νοέμβριο, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ενώ χθες, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το έλλειμμα, το οποίο καταγράφει μείωση 31.1% στο εννιάμηνο. «Δεν διεξάγεται καμία συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών για παράταση αποπληρωμής του δανείου», απάντησε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ads

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες το βράδυ ότι το 2010 η Ελλάδα θα κλείσει με ένα έλλειμμα περί το 8% όταν ξεκίνησε με ένα έλλειμμα περί το 14% το 2009. Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να πάει σε αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ για την εικόνα των spreads και την αντίδραση των χρηματαγορών, δήλωσε πως οι αγορές έχουν υπερεκτιμήσει τον κίνδυνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

«Από το 2013 η χώρα μας θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα όλες οι αλλαγές που κάνουμε θα δημιουργήσουν μία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία (…) και γι΄ αυτό δε θα χρειαστεί η χώρα να πάει σε ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ότι το Ταμείο είναι διατεθειμένο να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να αποπληρώσει το δάνειο της, εφόσον οι χώρες της Ευρωζώνης αποφασίσουν πρώτες να προχωρήσουν σε μια ανάλογη κίνηση, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι γίνεται γι’ αυτό το θέμα μόνο μια άτυπη συζήτηση και δεν υπάρχει επίσημο αίτημα της Ελλάδας. «Πράγματι γίνεται συζήτηση για επιμήκυνση για τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου ωστόσο δεν έχει παρθεί απόφαση» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «δεν έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους».

Ads

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επισήμως διευκόλυνση στην αποπληρωμή, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε λάθος μήνυμα στις αγορές. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί (στις δηλώσεις Στος-Καν) γιατί επισήμως έχουμε πρόγραμμα που εφαρμόζεται με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη» είπε.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επιβεβαίωσε, την Τρίτη, τη διεξαγωγή μιας «δημόσιας και θεωρητικής» συζήτησης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, που, όμως, δεν έχει ζητήσει η Ελλάδα, αλλά έρχεται ως «επιβράβευση για τη δουλειά, τη συνέπεια, αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών και της κυβέρνησης». «Είναι ξεκάθαρο ότι η όποια δημόσια συζήτηση γίνεται για επιμήκυνση της αποπληρωμής, δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος σε περίπτωση που τελικά υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», αν οι αγορές δεν έχουν «ανοίξει» για την Ελλάδα έως το 2013, τότε δεν θα υπάρχει άλλη λύση από την αίτηση για νέα χρηματοδότηση. «Σε αυτή τη περίπτωση, ωστόσο, θα υπάρχει αντάλλαγμα: η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει και νέες δεσμεύσεις, δηλαδή θα συνεχίσει αν τελεί υπό την εποπτεία των δανειστών της».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το όριο για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές θα είναι η μείωση του επιτοκίου κάτω από τις 400 μονάδες βάσης. Σε αυτά τα επίπεδα, το μόνο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να αναχρηματοδοτεί δάνεια υψηλότερου επιτοκίου ή να βγει στις αγορές, μόνο ως ένδειξη «δύναμης», δηλαδή σε μία προσπάθεια ταχύτερης αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ωστόσο, η Κομισιόν διαψεύδει τη διεξαγωγή συζήτησης των ενδιαφερόμενων μερών για παράταση αποπληρωμής του ελληνικού δανείου. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, «Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα για παράταση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν διεξάγεται καμία συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών για μια τέτοια πιθανότητα». «Mε όλα αυτά εννοείται ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις εξωτερικές χρηματοδοτικές της ανάγκες, από τις αγορές, από το 2012», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι δήλωσε χθες πως: «Γνωρίζουμε ότι οι αγορές ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των επίσημων δανείων. Αν οι ανησυχίες αυτές παραταθούν, οι επιλογές του Ταμείου περιλαμβάνουν την παράταση της περιόδου αποπληρωμής και την αντικατάσταση πιο βραχυπρόθεσμων με πιο μακροπρόθεσμα δάνεια»

«Αν πίσω από αυτή την παράταση κρύβονται νέα μέτρα και ουσιαστικά ένα νέο Μνημόνιο, λέμε ξεκάθαρα “όχι”» τόνισε η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως αν πάντως πρόκειται για διευκόλυνση πληρωμών, τότε η παράταση του χρόνου αποπληρωμής είναι θετική. «Επιβεβαιώνεται όμως ότι η πρόβλεψη του Αντώνη Σαμαρά ότι το Μνημόνιο δεν μας βγάζει πέρα, ήταν σωστή».

«Η ενδεχόμενη παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που πήρε η Ελλάδα από την τρόικα θα είναι επώδυνη», δήλωσε στο ρ/σ Real FM ο Αλέξης Τσίπρας. «H παράταση θα συνοδευτεί με νέο μνημόνιο, το οποίο θα φέρει νέα βάρη στους πολίτες. Την ίδια στιγμή διεξάγεται “στα μουλωχτά” και μια γενικότερη συζήτηση που αφορά το συνολικό χρέος της χώρας, “με μία εξίσου επώδυνη διαδικασία”» επισήμανε.

Υπέρ του ενδεχόμενου παράτασης στην εξόφληση του χρέους της χώρας τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πρέπει να επιδιώξει κάτι τέτοιο. Όπως είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, η χώρα μας πρέπει να επιβάλλει σε όλους εκείνους που της «τα πήρανε χοντρά» και υπερτιμολογημένα μια επιμήκυνση των δόσεων. «Και πρέπει και μπορεί. Να εξοφληθούν οι δόσεις το ’13 – ’14… είναι αδύνατον», κατέληξε.

Απορρίπτει το Βερολίνο την παράταση αποπληρωμής του ελληνικού δανείου

Μια πρώτη εικόνα για το πώς το εκλαμβάνει το ενδεχόμενο αυτό η Ευρωζώνη, έδωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μπέρτραντ Μπενόιτ, ο οποίος εξέφρασε την αρχικά αντίθετη θέση της Γερμανίας. «Δεν είμαστε υπέρ της επέκτασης του χρονοδιαγράμματος πληρωμών» για την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μπενόιτ. Πάντως, δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, καθώς υποστήριξε πως μια τέτοια κίνηση είναι πρώιμη.

«Η Γερμανία είναι σίγουρη ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί παράταση αποπληρωμής του χρέους της. Πιστεύουμε ότι η Αθήνα θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής που έχει συμφωνηθεί με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ», δήλωσε από την πλευρά του, χθες, στο Βερολίνο έτερος εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ο Μίκαελ Οφερ. Ο κ. Οφερ χαρακτήρισε την πρόταση για επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής πρόωρη και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει ένα ιστορικό εφαρμογής του προγράμματος, κάτι που κάνει ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Εάν το πρόγραμμα αυτό εφαρμοστεί πλήρως, δεν θα υπάρχει καμιά ανάγκη για παράταση του προγράμματος αποπληρωμής».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στις δηλώσεις του, υπογράμμισε επίσης ότι «πιστεύουμε πως από το 2012 η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση του χρέους της μέσω των αγορών. Σημαντικό όμως στοιχείο είναι να μην υπάρχουν καθόλου αμφιβολίες για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας».

Τι σημαίνει η επιμήκυνση;

Η επιμήκυνση είναι, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται σήμερα η Ελευθεροτυπία, ένας τρόπος για να αποφευχθεί η θεαματική αύξηση της ανάγκης αναχρηματοδότησης του χρέους και να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια περίοδο χάριτος η οποία τεχνικά είναι δυνατή – άλλωστε το ΔΝΤ το έχει ξανακάνει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τρεις επιπτώσεις μιας πιθανής συμφωνίας τώρα για την επιμήκυνση της αναχρηματοδότησης του χρέους είναι:

  • Η προεξόφληση από τις αγορές της δυνατότητας της Ελλάδας να αποπληρώσει ομαλά το δημόσιο χρέος, με αποτέλεσμα τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της (τα σπρεντ βρίσκονταν χθες στις 700 μονάδες).
  • Η αποφυγή πολύ πιο σκληρών μέτρων λιτότητας το 2013 για να καλυφθούν οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2014 και το 2015, δηλαδή όταν η οικονομία θα αγωνιζόταν να τεθεί σε βέβαιη τροχιά ανάπτυξης.
  • Η «επιτήρηση» της τρόικας θα συνεχιστεί κατά τον χρόνο της επιμήκυνσης, δηλαδή για άλλα 3 χρόνια. Αλλά το αντικείμενό της θα είναι εντελώς διαφορετικό και μάλλον ηπιότερο, καθώς δεν θα τίθεται τότε θέμα μείωσης του ελλείμματος, που υποτίθεται ότι θα έχει περιοριστεί σημαντικά.

Σημειώνεται επίσης πως η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Σιμονέτα Σιμόν, δήλωσε ότι μεταξύ των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει το ΔΝΤ είναι «η συμφωνία για ένα νέο Μνημόνιο μόλις ολοκληρωθεί το σημερινό, το 2013».

Διαβουλεύσεις με την τρόικα το Νοέμβριο για το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και χρέος κατά την περίοδο 2006 – 2009 ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το σύνολο των μέτρων επαρκούν για του χρόνου γιατί η επίπτωση της όποιας αλλαγής των στοιχείων για το 2009 είναι μικρότερη για το 2010 από ό,τι θα ήταν για το 2009. Τόνισε πάντως ότι θα υπάρξει συνεννόηση για το θέμα αυτό με την τρόικα το Νοέμβριο. Για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές είναι κλειστές και η πραγματικότητα αυτή περνάει από μια περιοριστική πολιτική.

«Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στη χώρα και στα χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή η διαφθορά γιγαντώθηκε. Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα» σημείωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του περί του ποιος Πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα» ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «εγώ δεν είπα ότι την δήλωση την έκανε ο κ. Καραμανλής, αλλά είπα ότι δεν την έκανε ο σημερινός Πρωθυπουργός. Δεν μπορώ να ξέρω ποιός ακριβώς έκανε αυτή τη δήλωση. Ο κ. Γιούνγκερ γνωρίζει ποιός την έκανε».