Μείωση της τάξης του 41% σημειώθηκε στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, κατά το α’ εξάμηνο του 2010, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας. Τόσο το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) όσο και πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπουν πως τελικά η αποκλιμάκωση του ελλείμματος θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχει τεθεί ως στόχος στο Μνημόνιο. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί στο 8,1% φέτος, τονίζοντας παράλληλα πως «Δεν υπάρχει περίπτωση νέων μέτρων. Τέλος πια με την τρομολαγνεία».

Ads

Παρουσιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τον απολογισμό 6μήνου και τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι η πορεία της οικονομίας είναι «σε σωστό δρόμο» και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, κάτι που αποτελεί «σημαντικό μήνυμα» προς την κοινωνία και τις αγορές. «Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε και ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον στόχο μείωσης στο 8,1% το 2010» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,1% στην περίοδο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου. Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% στο σύνολο του έτους (όπως προβλέπεται στο μνημόνιο) είναι «υπερβολικά απαισιόδοξη».

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, το α’ 15ήμερο του Σεπτεμβρίου θα εισρεύσει η δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ 20 ή 26 Ιουλίου και 6 Αυγούστου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα για έλεγχο το κλιμάκιο της τρόικας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι έχει προγραμματισθεί και επίσκεψη του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν για το α΄ εξάμηνο αύξηση των εσόδων κατά 7,1% (αύξηση ΦΠΑ κατά 1,5%). Αναμένει, όμως, περαιτέρω έσοδα το β΄ εξάμηνο κατά 2 δις. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), λόγω είσπραξης του ΕΤΑΚ 2009, του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010, της δεύτερης αύξησης του ΦΠΑ και της τρίτης αύξησης στα τσιγάρα, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη στην κατανάλωση. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εσόδων, τον Σεπτέμβριο θα δοθεί το νομοσχέδιο για την πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Όσον αφορά στις δαπάνες και στο πλαίσιο της περαιτέρω περικοπής τους, τις επόμενες εβδομάδες οι εταιρίες των ορκωτών λογιστών θα μπουν πιλοτικά σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία).

Παράλληλα, με συνέντευξή του στην σημερινή εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για επέκταση του βασικού ΦΠΑ 23% σε προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα έχουν χαμηλό συντελεστή 11%, αλλά και αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για το 2011.

Όλι Ρεν: «Αβάσιμες φήμες» η λήψη πρόσθετων μέτρων το 2010 για την Ελλάδα

Ads

«Αβάσιμες φήμες» χαρακτήρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κοινοτικός επίτροπος προτίθεται να μεταβεί στην Ελλάδα στο τέλος Ιουλίου για να ζητήσει μεταξύ άλλων από τις ελληνικές αρχές τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2010.

«Ο Επίτροπος Ρεν δεν προτίθεται σε αυτό το στάδιο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα και δεν έχει σκοπό να ζητήσει τη λήψη μέτρων» δήλωσε ο Αμαντέο Αλταφάζ, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο εφαρμόζεται ικανοποιητικά και σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση να ζητήσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αυτό, κατέληξε ο Α. Αλταφάζ.

ΤτΕ: «Το έλλειμμα μειώνεται ταχύτερα»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου φέτος σημείωσε μείωση 41,83% στα 11,45 δις ευρώ, σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των δανειακών αναγκών.

«Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 21.740 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 23.203 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκαν σε 30.145 εκατ. ευρώ από 35.578 εκατ. ευρώ πέρυσι», ανέφερε η ΤτΕ σε ανακοίνωσή της. Το ίδιο διάστημα το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, που δεν περιλαμβάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, διαμορφώθηκε στα 5,47 δις ευρώ από 12,42 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Μάλιστα στη μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του 2010 υπολογίζεται στο 7,5%. Επίσης, διατυπώνονται εκτιμήσεις για ηπιότερη ύφεση στο -3,3% από -4% που προβλέπεται στο Μνημόνιο αλλά και συγκράτηση του δημοσίου χρέους στο 126,5% του ΑΕΠ. Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει επιτυγχάνοντας ρυθμό ανάπτυξης 2,8% εντός του 2012.

Το ΙΟΒΕ συστήνει επιθετική πολιτική στο πεδίο του χρέους για να αλλάξει το διεθνές κλίμα με όχημα τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, περιλαμβανομένων κρατικών τραπεζών αλλά και μεγάλων εισηγμένων κρατικών εταιρειών. Εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες προσέλκυσης επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην υγεία, στη διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων εφόσον ακολουθηθεί πολιτική εξωστρεφής και φιλική προς το ξένο κεφάλαιο.

Οι μετρήσεις που έχουν γίνει από τον ερευνητή του ΙΟΒΕ Νίκο Καραβίτη, δείχνουν ότι αν η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια είναι έστω 1% υψηλότερη από αυτή που επισήμως υπολογίζεται, τότε το χρέος μειώνεται το 2020 στο 100%, δηλαδή στο επίπεδο του 2001, όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ. Εκτιμάται ότι αυτό είναι εφικτό αφού η τρόικα δεν έχει αποτιμήσει το όφελος από την υλοποίηση και επέκταση των διαρθρωτικών αλλαγών και των δημοσιονομικών μέτρων που ήδη έχουν προγραμματισθεί, αλλά δεν έχουν αποτιμηθεί (π.χ. για τη φοροδιαφυγή).

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που υλοποιεί η χώρα «διαβατήριο εξόδου από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπία». Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την αναγκαιότητα εφαρμογής του Μνημονίου, επισημαίνοντας πάντως ότι «δεν είναι πανάκεια, και μάλιστα αφήνει πολλά σημαντικά ζητήματα ανοικτά να αποφασιστούν από την ελληνική κυβέρνηση σε προγραμματικό ορίζοντα δεκαετίας».

Ακριβότερο το καλάθι του νοικοκυριού

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), αυξηση 5,5% σημειώθηκε στο οικογενειακό καλάθι του μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού.

Πτώση της αγοράς αυτοκινήτου

Η αγορά αυτοκινήτου τον περασμένο μήνα βρέθηκε 45,7% χαμηλότερα από τα συνήθη επίπεδα, ακόμη και με ορισμένες εσπευσμένες πωλήσεις, προκειμένου οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν από τον αυξημένο ΦΠΑ που ίσχυσε από την 1η Ιουλίου. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του ΣΕΑΑ, επιβεβαιώνεται «δυστυχώς για έναν ακόμη μήνα ότι η αγορά αυτοκινήτου γνωρίζει πρωτοφανή κάμψη (σε κύκλο εργασιών πλέον του 60%), τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο κλάδο».