Στόχος του φορολογικού νομοσχεδίου είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στην κοινωνία, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ υπογράμμισε ότι «οι κόποι του λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένοι». Λίγο αργότερα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το φορολογικό, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από 1η Ιουλίου 2010 τα εισοδήματα των επαγγελματιών ταξί, φορτηγών ΔΧ, λεωφορείων ΚΤΕΛ, νοικιαζόμενων δωματίων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, θα προσδιορίζονται με λογιστικό τρόπο. Οι τελικές αποφάσεις για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να ληφθούν το απόγευμα της Τετάρτης στο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο, και στο οποίο θα θιχτούν όλα τα «σημεία – αγκάθια» που διχάζουν όχι μόνο την κοινωνία αλλά και τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης.

Ads

Ειδικά, σε ότι αφορά τους επαγγελματίες ταξί, για το α’ εξάμηνο του 2010 θα ισχύσει ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματός του, το οποίο όμως θα είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το ισχύον.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ακόμη ότι όλοι οι επαγγελματίες στην αγορά θα εφοδιαστούν με ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων, το ίδιο και οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές για τους οποίους, όπως είπε, έχει δοθεί εντολή να γίνουν εισαγωγές ειδικών ταμειακών μηχανών, που να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Για τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων έχει ήδη ανακοινωθεί η υποχρέωσή τους να εκδίδουν αποδείξεις από την 1η Απριλίου, όπως και η ένταξή τους στο λογιστικό σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματός τους από την ίδια ημερομηνία.

Ads

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε επίσης ότι από το ΦΠΑ θα συνεχίσουν να εξαιρούνται οι γιατροί και γενικά οι ιατρικές υπηρεσίες, λόγω κοινοτικής οδηγίας. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και στο αφορολόγητο ποσό ανάλογα με τα παιδιά.

Ειδικότερα, για τα τεκμήρια κατοικίας είπε ότι θα είναι υψηλότερα για τις περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες (ακριβές περιοχές), ενώ για τα τεκμήρια των ΙΧ ανέφερε ότι εξετάζεται η σύνδεσή τους και με την παλαιότητα εκτός από τα κυβικά. Τα τεκμήρια δεν θα αφορούν συνταξιούχους, ανάπηρους καθώς και απολυμένους.

Σχετικά με το αφορολόγητο ποσό, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση κατά 1.500 ευρώ του ύψους του αφορολόγητου ανάλογα με το κάθε παιδί. Τέλος, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει κλίμακα για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απολύσεων.

Νωρίτερα, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής & Εμπορίου ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πρόκειται να αλλάξει κάθε πτυχή του συστήματος φορολογίας στη χώρα μας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε επίσης γνωστό ότι τα έσοδα του Δημοσίου κατέγραψαν ανοδική πορεία στο α’ τρίμηνο του έτους επιτυγχάνοντας τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Το νέο νομοσχέδιο σέβεται τις αρχές της δικαιοσύνης, καθώς όλοι συνεισφέρουν ισότιμα, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δεν επιβαρύνει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, είναι αποδοτικό, απλό και διαφανές», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σημείωσε ότι για τη συγκρότηση του τελικού νομοσχεδίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφουγκράστηκε την κοινωνία και τους κοινωνικούς τους φορείς.

Όπως είπε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου «προβλέπεται νέα δίκαιη φορολογική κλίμακα, ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, κατάργηση άδικων και παράλογων φοροαπαλλαγών, αλλά και διατήρηση ρυθμίσεων φοροαπαλλαγών σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και εισαγωγή τεκμηρίων υπολογισμού ελάχιστου εισοδήματος».

Αλλαγές στο φορολογικό ανακοινώνονται στο υπουργικό συμβούλιο

Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί κρίσιμο «τεστ» για την κυβέρνηση καθώς αφενός καλείται να είναι προσανατολισμένο στην πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αφετέρου καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει άλλωστε χαρακτηρίσει πολλές φορές το νέο φορολογικό καθεστώς ως «χεριοπιαστή απόδειξη για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για δίκαιη κατανομή των βαρών και κοινωνική δικαιοσύνη».

Το νομοσχέδιο, θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση την Τρίτη.