«Η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμά της το 2010 κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, κάτι που δεν έχει κατορθώσει μέχρι τώρα καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό το αναγνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι», σημειώνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το ότι το έλλειμμα φέτος θα βρίσκεται στο 9,4% εξηγείται από την αλλαγή των δεδομένων, καθώς «βάση για τους υπολογισμούς υπήρξαν τα στοιχεία του 2009 και η διόρθωση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έδειξε πως το έλλειμμα το 2009 ήταν υψηλότερο».

Απορρίπτοντας ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα έχει παραβεί τη συμφωνία (για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% φέτος) ο υπουργός Οικονομικών καλεί εκείνους που ασκούν κριτική να αναφέρουν αν κάποια άλλη χώρα έχει πετύχει την εφαρμογή ενός τόσο ευρέος προγράμματος λιτότητας, ενώ συγχρόνως, ο ίδιος, απευθυνόμενους στους φορολογούμενους της Αυστρίας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, διευκρινίζει ότι η Ελλάδα έχει λάβει δάνειο και όχι δώρο, το οποίο και πρόκειται να αποπληρώσει.

Προσθέτει πως μέσα στον Οκτώβριο οι ελληνικές εξαγωγές ήταν κατά 18% μεγαλύτερες απ΄ ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα και πως μέσα στο 2011 αναμένονται περισσότεροι τουρίστες από το 2010.

Ads

Σε σχέση με μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως αυτή θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες και τις τράπεζες και θα προκαλούσε αναταράξεις στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας και ακόμη το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα πλεονεκτήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει στη συνέντευξή πως κατανοεί την απογοήτευση από τις περικοπές, την ύφεση και την μη επιστροφή της εμπιστοσύνης, για την έξοδο από τα οποία θα χρειαστεί χρόνος, προσθέτει όμως συγχρόνως πως η τάση των προηγούμενων μηνών δεν έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά αντικατοπτρίζει τον ανασφαλή περίγυρο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει πως την περασμένη άνοιξη, όταν αποφασίστηκε το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα δεν είχε το πλεονέκτημα του τωρινού Μηχανισμού Κρίσης στην Ευρωζώνη και η χώρα έπρεπε να συμφωνήσει με τα κράτη της ζώνης του ευρώ τις λεπτομέρειες του πακέτου βοήθειας και να αποτρέψει επαπειλούμενο αποκλεισμό της από τις αγορές. Ο ίδιος χαρακτηρίζει σημαντική την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, την οποία η κυβέρνηση έχει συζητήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να αποφευχθεί μία υπερβολική επιβάρυνση.

Σε σχέση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως το απεργιακό δικαίωμα είναι σεβαστό στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει να κάνει εφαρμόζοντας την πολιτική της, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να απορρίπτουν τα μέτρα της.