Την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σύμφωνα με τις οποίες «η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, θα απελευθερώσει δυνάμεις». «Η δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό δεν βοηθά τη χώρα», έσπευσε να απαντήσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν επανέλαβε πως «δεν υπάρχουν σχέδια αναδιάρθρωσης της Ελλάδας». Από πλευράς Γερμανίας πάντως το θέμα τέθηκε εκ νέου, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει πως μία πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους «δεν θα ήταν καταστροφή».
Ads
«Η δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό δεν βοηθά τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη, υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους. Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά όλα τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος θα μπορούσε να υπάρξει, και υπογράμμισε ότι και το ΔΝΤ έχει διαψεύσει πως συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις με ιδιώτες επενδυτές για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου του συνόλου των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα. Χαρακτήρισε θεωρητικό το ενδεχόμενο και αρνήθηκε να απαντήσει αν θα το εξέταζε.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί σπατάλη όταν ζητάμε τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό». Σύμφωνα με τον υπουργό, «η πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση είναι η μοναδική που βγάζει τη χώρα από την κρίση. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, πολλοί, απλώς οδηγούν στην χρεοκοπία, στην περιθωριοποίηση της χώρας και εμείς αυτούς τους δρόμους δεν θα τους πάρουμε».
Κατηγορώντας όσους ασκούν κριτική στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόνισε την αναγκαιότητα του περιορισμού του ελλείμματος, και ζήτησε «να μας πουν με ποιο άλλο τρόπο θα σταματήσει η χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει». Για την κριτική που δέχεται ο ίδιος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι δεν ασκεί προσωπική πολιτική αλλά την κυβερνητική, και ότι ο ίδιος «κρίνεται από τους Έλληνες πολίτες και, βεβαίως, ανά πάσα στιγμή από τον πρωθυπουργό». Και συμπλήρωσε: «Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου. Εκφράζω την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να πάει στον τοίχο. Να μην την αφήσει να χρεοκοπήσει».
Αλλά και ογενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν έσπευσε να επαναλάβει ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα» όσον αφορά την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της. «Έχω πει ό,τι μπορούσα για το θέμα. Όμως σας αρέσει να το επαναλαμβάνω, οπότε θα το επαναλάβω», σημείωσε ο Στρος-Καν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον για την πιθανότητα να αποφασίσει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για να μειώσει το ύψος των χρεών της.
«Αυτή ήταν η υπόθεση γύρω από την οποία οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η στήριξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τελεία. Οι αγορές μπορούν να μιλάνε επί ώρες για την πιθανότητα να γίνει αυτό ή το άλλο», υπογράμμισε ο Στρος-Καν και πρόσθεσε: «Πάντα υπάρχουν υπέρ και κατά, όποια και αν είναι τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής που έχετε στο μυαλό σας. Μέχρι τώρα εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί».
«Για να δουλέψει το πρόγραμμα, χρειαζόμαστε δύο πράγματα: η χώρα να κάνει ακριβώς ότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, ακόμα κι αν είναι δύσκολο, και οι άλλοι εταίροι, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Ευρωπαίοι, να κάνουν τη δουλειά τους όσον αφορά το μηχανισμό αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό είναι όλο», κατέληξε ο Στρος Καν, αναφερόμενος στα μέτρα εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που ζητά το ΔΝΤ.
Διαφορετικά είναι ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από τη Γερμανία. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο «το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ίσως να μην είναι τελικά αρκετό για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της χώρας», ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βέρνερ Χόιερ, δήλωσε την Παρασκευή πως μία πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους «δεν θα ήταν καταστροφή», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση Μερκελ θα στήριζε το εγχείρημα. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, με τίτλο «οι αγορές υπολογίζουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», αναφέρει πως η αναδιάρθρωση αργά η γρήγορα αναμένεται.
Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάντως, που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρουν πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έθεσε το ζήτημα της επιμήκυνσης στου συνολικού χρέους και όχι μόνο του δανείου των 110 δις. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και τον Απρίλιο, κατά την επίσκεψη της τρόικας στη χώρα, ωστόσο η απάντηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ ήταν αρνητική.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >