Κι ενώ το πολιτικό «μακελειό» για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. συνεχίζεται, με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου να χαρακτηρίζει επικίνδυνη την κίνηση Πεπόνη να διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση και τη ΝΔ να χαρακτηρίζει «απρεπή» τη δήλωση Λοβέρδου, το πρώην στέλεχος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ζωή Γεωργαντά επανέρχεται, επιρρίπτοντας αυτή τη φορά ευθύνες προσωπικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη, για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Αποκυήματα της φαντασίας οι ισχυρισμοί Γεωργαντά, σχολίασε η κυβέρνηση.
Ads
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα FM, η κ. Γεωργαντά τόνισε: «Η όλη κατάσταση ήταν γνωστή όχι μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και στον κ. Πλασκοβίτη, τον γ.γ. του υπουργείου. Τους είχαμε ενημερώσει. Ο κ. Πλασκοβίτης ήξερε τα πάντα. Δεν πρέπει να τον αφήνουμε απ΄ έξω. Είναι κι αυτός πολύ υπεύθυνος. Η ενημέρωση που του είχε γίνει, αφορούσε και τα στοιχεία του χρέους και του ελλείμματος, αλλά και ολόκληρο το στατιστικό έργο, όπως οι απογραφές. Αλλά και άλλα στατιστικά στοιχεία».
Η ίδια δήλωσε επίσης δικαιωμένη από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, προσθέτοντας τα εξής: «Πιστεύω ότι έγιναν παρεμβάσεις πολύ μεγάλης κλίμακας. Αλλά οι αρμόδιοι εισαγγελείς, ευτυχώς, δεν υπέκυψαν κι αυτό τους τιμά. Θεωρώ ότι αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν για το χρέος και το έλλειμμα. Και θεωρώ ακόμη ότι αυτές οι παρεμβάσεις ήταν το αποτέλεσμα πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία- τη Eurostat- και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τον Όλι Ρεν».
Υποστήριξε ακόμη ότι ο γενικός διευθυντής της Eurostat, κ. Ραντερμάχερ, συναντήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με τον πρωθυπουργό εν κρυπτώ και σημείωσε: «Ήρθε και είδε τον κ. Παπαδήμο και του άσκησε πιέσεις, απ΄ ό,τι φαίνεται, για να παρέμβει στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και να παραγράψει, να βάλει στα αρχεία την υπόθεση». Συμπλήρωσε ότι, με βάση τις δικές της αναλύσεις και υπολογισμούς, το έλλειμμα το 2009 ήταν περί το 12% και όχι στο 15%.
«Αποκυήματα της φαντασίας» οι ισχυρισμοί Γεωργαντά
«Αποκυήματα της φαντασίας», χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, τους ισχυρισμούς που διατύπωσε το πρώην μέλος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ζωή Γεωργαντά, ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή της Εurostat Β. Ραντερμάχερ. Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Καψής τόνισε: «Είναι αποκυήματα της φαντασίας. Τέτοια συνάντηση δεν υπήρξε ποτέ».
Να καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητά ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, μέσω των δικηγόρων του, κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, υπόμνημα στο οποίο υπογραμμίζει ότι πρέπει πρώτα να καταθέσει εκείνος και οι μάρτυρες που προτείνει και στη συνέχεια να αποφασίσουν οι εισαγγελικές αρχές για την τύχη της προκαταρκτικής έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, για τη λεγόμενη τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009.
Ο φάκελος της υπόθεσης αυτής βρίσκεται στα χέρια του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, ο οποίος και θα αποφασίσει για το εάν θα τον διαβιβάσει ή όχι στη Βουλή.
Ο κ. Τέντες, θα διαβιβάσει αύριο το υπόμνημα του κ. Γεωργίου στον κ. Παντελή, ο οποίος μελετά την υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργίου περίμενε να τον καλέσει ο κ. Πεπόνης να καταθέσει ως ύποπτος, αλλά αντί για αυτό ο οικονομικός εισαγγελέας διαβίβασε την υπόθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποσταλεί στη Βουλή.
Να διερευνηθεί επειγόντως η υπόθεση ζητά ο πρόεδρος του ΔΣΑ
Την άμεση και επείγουσα δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ ζητά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος, ενώ παράλληλα καταγγέλλει την επίθεση, όπως την χαρακτηρίζει, σε βάρος των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι χειρίστηκαν την επίμαχη υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι στην εκπνοή του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο κ. Αδαμόπουλος, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε σχέση με τη διάπραξη αξιοποίνων πράξεων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, που αφορούν την αλλοίωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία, όπως «έχει καταγγελθεί, διόγκωσε παράνομα το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 σε 15,4%, γεγονός που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την υπογραφή του μνημονίου και την επιβολή, εξαιτίας αυτού, στη χώρα σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων (όπως εργασιακή εφεδρεία, εκποίηση δημόσιας περιουσίας κ.λπ.) σε βάρος του ελληνικού λαού».
Συνεχίζεται το πολιτικό… «μακελειό»
Η υπόθεση έχει προκαλέσει αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της ΝΔ στο σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου για την ενέργεια του οικονομικού εισαγγελέα κ. Πεπόνη να διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. «Η δήλωση του κ. Λοβέρδου μπορεί να θεωρηθεί απρεπής. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν ανεξάρτητα από τις διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού κόμματος», σχολίασε για τη δήλωση του Λοβέρδου ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.
Ο υπουργός Υγείας επανήλθε το βράδυ της Δευτέρας, δίνοντας συνέχεια στο ζήτημα. «Δεν μετατοπίζομαι ούτε κατ’ ελάχιστο από τις απόψεις που εξέφρασα χθες. Απόψεις που υποστηρίζω όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια, όπου επικρατεί ο άγονος κομματικός ανταγωνισμός και ως πολιτικός, αλλά και ως επιστήμονας», ξεκαθάρισε στην ανακοίνωσή του ο κ. Λοβέρδος.
«Υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω αμετακίνητα ότι κάθε απόπειρα να γίνει πολιτική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου θέματος εναντίον του κ. Παπανδρέου, παράγει μετά απολύτου βεβαιότητος ανωμαλία», επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η χώρα δεν χρειάζεται άλλες πολιτικές βεντέτες», αλλά «προσήλωση στη κοινή προσπάθεια να μην γονατίσει».
Στο ζήτημα επανήλθε με δηλώσεις της και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. «Μετά την αποτυχία από πρόσφατες πομπώδεις καταγγελίες, οι οποίες αποδείχθηκαν τελείως άδειες και κενές, υπήρξε μία δεύτερη κίνηση, η οποία είναι απολύτως επικίνδυνη για τη χώρα», δήλωσε στον Βήμα 99,5, τονίζοντας πως «αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων τινάζει στον αέρα όλη τη συζήτηση που γίνεται τώρα».
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης, πάλι, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ δήλωσε ότι θα προτείνει στο κόμμα του (ΛΑΟΣ) να ψηφίσει υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης με τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα. «Αν διαβάσει κάποιος το Σύνταγμα της χώρας, ο εισαγγελέας ήταν υποχρεωμένος να στείλει στη Βουλή το φάκελο. Δεν είναι το πολιτικό γεγονός η αποστολή από τον εισαγγελέα του φακέλου στη Βουλή. Το πολιτικό γεγονός θα ξεκινήσει από το πώς θα διαχειριστεί η Βουλή αυτή την αποστολή. Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να μένει καμία σκιά για κανέναν. Και άρα πρέπει η Βουλή να δώσει την εντολή για πλήρη διαλεύκανση αυτής της υποθέσεως, όποιον και αν αγγίζει η ενδεχόμενη κατηγορία. Θα εισηγηθώ στο κόμμα μου να ψηφίζουμε “πάντα φως” σε όλες τις υποθέσεις».
Να κατατεθεί στη Βουλή ο πλήρης φάκελος της έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη-Μουζακίτη ζήτησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αίτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Ταυτόχρονα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Θανάση Τσούρα, ζήτησε να κληθούν άμεσα σε ακρόαση και εξέταση από την Επιτροπή οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, ο προϊστάμενός τους αντεισαγγελέας Νικόλαος Παντελής, ο αντεισαγγελέας Φώτης Μακρής και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Ο κ. Τσίπρας τονίζει την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής διερεύνησης και διαλεύκανσης όλων των υποθέσεων που αφορούν τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, και την πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων από τους ασκούντες πολιτική εξουσία.
«Θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής. Ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος διαχειρίζεται την οικονομία μιας χώρας όταν αυτή πτωχεύει, χρεοκοπεί και ο λαός δεν ξέρει τίποτα, πρέπει να κάτσει στο σκαμνί και να αποδειχθεί η αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια; Ποιος κορόιδευε; Δηλαδή, κάναμε τη χώρα “εδώ παπάς, εκεί παπάς;” Είναι ντροπή», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος για την υπόθεση.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κ. Γιακουμάτος έκανε λόγο για μεγάλες πολιτικές ευθύνες, απαντώντας δε στην ερώτηση αν ισχύει και για τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου σημείωσε: «Ο κάθε υπουργός Οικονομικών έχει τις ευθύνες του από την εποχή Σημίτη, Καραμανλή και Παπανδρέου. Αν η ΝΔ δεν κάνει τη μεγάλη υπέρβαση, να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ότι δεν μεροληπτεί υπέρ του ενός ή του άλλου, δεν κάνει τίποτα. Θα πρέπει να δείξουμε στο λαό ότι όχι μόνο φαίνεται η γυναίκα του Καίσαρος τίμια, αλλά είναι κιόλας».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >