Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην υπ. Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ψήφισε το απόγευμα της Πέμπτης η Ολομέλεια της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία. 234 ψήφοι «υπέρ», 21 «κατά» και 7 «παρών». Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής έγινε σε υψηλούς τόνους και εν μέσω διαξιφισμών. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του άσκησε κριτική στον τρόπο που λειτουργεί η προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι γίνονται «επιλεκτικές διαρροές» προκειμένου να ενοχοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος. Εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ. 

Ads

 
Μετά από ανακοίνωση του προεδρεύοντος Γιάννη Τραγάκη η Βουλή αποφάσισε κατά πλειοψηφία (διαφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ) οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής να ολοκληρωθούν στις 25 Ιουνίου. 

Παπακωνσταντίνου: Ευτελισμός της Βουλής

«Δεν θυμάμαι στο παρελθόν τέτοιο ευτελισμό Επιτροπής της Βουλής» δήλωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι αυτή η γαλλική επιστολή στην οποία βασίστηκε η πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εις βάρος του δεν είναι καινούργιο στοιχείο, αλλά γνωστό από τον περασμένο Οκτώβριο. Μάλιστα τόνισε ότι ο ίδιος είχε δύο φορές αναφερθεί στο θέμα στο παρελθόν.
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ακόμα ότι ούτε οι Γάλλοι πρωτοκόλλησαν την επιστολή, ενώ δεν υπήρχε κανένα συνημμένο στοιχείο. «Θεωρώ ευτύχημα ότι βρέθηκε αυτή η επιστολή, γιατί επιβεβαιώνει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς μου ότι δεν έκρυψα τίποτα από την πρώτη στιγμή» σημείωσε.

«Τι μας λέει η επιστολή; Ότι οι Γάλλοι γνωρίζαν ότι τα στοιχεία αυτά ήταν προϊόν υποκλοπής, τα χαρακτήρισαν απόρρητα και δεν τα πρωτοκόλλησαν. Αλλά όλα αυτά δεν αναφέρονται στο κατηγορητήριο» συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ads

Ο πρώην υπουργός εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον του Ευ. Βενιζέλο και του Ι. Διώτη «Γιατί έβαλαν την λίστα στο συρτάρι τους; Ποιον κοροϊδεύουν εδώ πέρα; Γιατί δεν με πήραν ένα τηλέφωνο να με ρωτήσουν που τα βρήκα τα στοιχεία ποιος μου τα έδωσε, τι να τα κάνω; Τηλέφωνα δεν υπήρχαν; Γιατί ο κ. Βενιζέλος δεν ρώτησε την κα Λαγκάρντ;» είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε.
 
«Σοβαρολογούμε; Τους εμπόδισε η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές, την ώρα που το ΣΔΟΕ μπορεί και οφείλει να αξιοποιεί ακόμα και ανώνυμες πληροφορίες; Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου Υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα;».

«Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με ταυτίσει με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ότι είμαι βάρος για το ΠΑΣΟΚ, εγώ δεν ήμουν εκείνος που υπερασπίστηκα τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο κ. Βενιζέλος ήταν. Εγώ πέρασα την ρύθμιση που σύμφωνα με αυτή κατηγορήθηκε ο Α. Τσοχατζόπουλος» τόνισε.
 
«Κάποιοι πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για την προσωπική τους διάσωση είναι να συκοφαντήσουν και να καταστρέψουν τους προκατόχους τους – στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Μεγάλο λάθος. Κανείς δεν δικαιώθηκε απλώς “καίγοντας” τους άλλους. Αυτό είναι μικρότητα και αμοραλισμός, όχι ηγεσία» σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ
 
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρώην υπουργού, σημείωναν: «Αντιλαμβανομάστε τη δύσκολη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι όμως πολύ θλιβερό αμυνόμενος να φτάσει στο σημείο να υιοθετεί τη λογική της πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ  ενώ αυτή έχει καταρρεύσει παταγωδώς, μέσα από σωρεία αυταπόδεικτων στοιχείων που ευτέλισαν τους συκοφάντες».

Ένταση στην Ολομέλεια

Η συζήτηση επί της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για τη δυνατότητα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή. Όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου.

Διαβάστε επίσης:
Καμμένος: Δεν ήταν μόνος του ο Παπακωνσταντίνου
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το κατηγορητήριο Παπακωνσταντίνου