Με την πρώτη μέρα της κατάθεσης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. 

Ads

Εξαρχής πάντως, ο συνήγορός του Δημήτρης Τσοβόλας, επανέλαβε ότι η κλήση του είναι παράτυπη, καθώς επίσης και ότι πρέπει να εξεταστούν τα μη πολιτικά πρόσωπα ως μάρτυρες – μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου- ενώ επανέλαβε το αίτημα για κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον έχει μηνύσει.

Παράλληλα, από την πλευρά του Γιάννη Ραγκούση, εντοπίστηκε άλλη μια σοβαρή παρατυπία, όταν απευθύνθηκε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, ρωτώντας για την ύπαρξη καταθέσεων που δεν έχουν υπογράψει οι μάρτυρες. Ο Γεώργιος Μπούγας, παραδέχτηκε ότι η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου δεν έχει ακόμη υπογραφεί με τον Γιάννη Ραγκούση να διερωτάται πως αυτή συμπεριλαμβάνεται στο υλικό της δικογραφίας που δόθηκε στον Δ. Παπαγγελόπουλο: “Έχετε στείλει ανυπόγραφη  την κατάθεση της Ξένης Δημητρίου στον κ. Παπαγγελόπουλο και τον καλείτε να δώσει εξηγήσεις;”

“Δεν μπορείτε να με καταδικάσετε”

“Ξέρετε ότι δεν μπορείτε να με καταδικάσετε αλλά μόνο να με παραπέμψετε στη Δικαιοσύνη, γιατί έτσι νομίζετε ότι θα ξεπλύνετε τα σκάνδαλά σας. Η εγκληματική συμμορία που προσπαθεί να συγκαλύψει τα σκάνδαλα, προσπαθεί να φιμώσει ουσιώδεις μάρτυρες. Φιμώνετε τον Τύπο και τους δημοσιογράφους, φιμώνετε την αλήθεια. Καλέστε τους Παπαδάκου, Φιλιππάκη, Τάρκα, ως μάρτυρες. Ψευδής η είδηση ότι απαγορεύεται η κλήση τους ως μαρτύρων. Το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν απαγόρευσε να καταθέσουν ως μάρτυρες οι Παπαδάκου Τουλουπάκη κ.ά. Απαγόρευσε στην Επιτροπή να κάνει ανακριτικές πράξεις, δεν απαγόρευσε να καταθέσουν ως μάρτυρες” είπε, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην αν. υπουργός. 

Ads

Σύμφωνα με τον Δ. Παπαγγελόπουλο, όλη η κατάθεση Μιωνή, στην οποία στηρίζεται το νέο κατηγορητήριο, βασίζεται στο αφήγημα ότι η “σκευωρία Λαγκάρντ” ήταν πρόβα για τη “σκευωρία Νοvartis”.

“Tο 2012 όταν βγήκαν τα δημοσιεύματα από Παπαδάκου και Φιλιππάκη, εγώ ήδη είχα πάρει σύνταξη. Ούτε τον Τσίπρα δεν γνώριζα καν και λέει ότι έστησα το ταξίδι στο Παρίσι. Τότε γιατί δεν καλείτε τους Καλούδη και Ζαγοραίο” είπε και σχολίασε ότι αυτό δείχνει πως η πλειοψηφία φοβάται την αλήθεια. 

“Ράικου και Τσατάνη πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη”

Μάλιστα, με περιπαικτικό τρόπο σχολίασε τη στάση των κυριών Ράικου και Τσατάνη εναντίον του και την προσωπική τους εμπλοκή με υποθέσεις που διερευνούσαν:  “Το μόνο αδίκημα που εντοπίστηκε στην Επιτροπή σας είναι η ζωοκλοπή. Ράικου, Τσατάνη και λοιποί πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη.  Επίσης και της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Τόσες βρωμιές και ακαθαρσίες σε βάρος μου!”. “Οι μάρτυρες που ήρθαν και κατέθεσαν για το σκάνδαλο Novartis δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τίποτα για μένα. Μόνο ο Μανιαδάκης είπε ότι γνώριζε το σκυλάκι μου και είπα να μην μπλέξει με το σκυλάκι μου”, σχολίασε λίγο αργότερα. 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κατάθεση του Σ. Μιωνή έχει ληφθεί παράνομα. “Και μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου δεν προβαίνετε σε καμία προανακριτική πράξη! Όπως λήψη κατάθεσης μαρτύρων.  Η κατάθεση Μιωνή είναι παράνομη. Δόθηκε για αντικείμενο και πράξεις που δεν περιέχονταν στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και που δεν ήταν ερευνητέα βάσει αυτής της απόφασης” . “Σε αυτήν την αίθουσα – σ.σ. την Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου όπου συνεδριάζει η Επιτροπή- ήταν η έκθεση του Ρήγα και είναι συμβολικό. Όπως ο Πασάς στραγγάλισε τον Ρήγα, εσείς θέλετε να στραγγαλίσετε την αλήθεια. Αλλά ο Θούριος της αλήθειας θα μείνει”.

Συναντήσεις και “παράσημο” από Σαμαρά

Σοβαρό ζήτημα τέθηκε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και όταν ρώτησε τον Πρόεδρο αν ισχύει το δημοσίευμα των “Παραπολιτικών” ότι συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να πάρει απάντηση. “Μήπως επειδή δεν σας βγαίνει με τη Novartis, σας είπε κάποιος “εξαντλήστε τον βιολογικά;” υπαινίχθηκε.  Mερικές ώρες αργότερα πάντως ο ο εισηγητής της πλειοψηφίας  Θάνος Πλεύρης φάνηκε να τον επιβεβαιώνει καθώς ζήτησε να γίνονται συνεδριάσεις πρωί και απόγευμα. “Έλεος κύριε συνάδελφε,μην κάνετε έτσι, θα το παράσημο από τον Σαμαρά” του απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. 

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος υπενθύμισε πάντως ότι Θάνος Πλεύρης είναι δικηγόρος του Αντώνη Σαμαρά στη μήνυση εναντίον του αλλά δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί από την Επιτροπή.  “Αν δεχθήκατε την εξαίρεση Πολάκη- Τζανακόπουλου για δηλώσεις που έκαναν, τότε θα έπρεπε να εξαιρεθούν και μέλη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για δηλώσεις που έκαναν. Ενώ απευθυνόμενος στο Θάνο Πλεύρη σημείωσε “Υπάρχει θέμα μεροληψίας. Ήσουν  συνήγορος του Σαμαρά. Κύριε Πλεύρη, δεν γίνεται να υπηρετείς δύο Κυρίους. Έχω ζητήσει την εξαίρεση του κ. Γκεγκέρογλου και του κ. Κυρανάκη”, είπε αναφερόμενος σε δηλώσεις του τελευταίου που είχαν προκαταλάβει “ενοχή” του Δ. Παπαγγελόπουλου. 

Σε κάποιο σημείο οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Γ. Μαρκόπουλος ισχυρίστηκε ότι η δήλωση του Δ. Παπαγγελόπουλου ότι θα στραφεί εναντίον οποιουδήποτε  υπεύθυνου για ποινικές και αστικές ευθύνες, συνιστά απειλή. “Κύριε Μαρκόπουλε αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας. Είναι απειλή η επίκληση των δικαιωμάτων μου και των έννομων συνεπειών αυτών που δεν τηρούν το νόμο; Αυτό είναι απειλή; Επικαλούμαι τα δικαιώματά μου. Διαπίστωσα μια προφανή σπουδή να εμφανιστεί ότι σας απείλησα. Μήπως έγινε αυτό επειδή αντιλαμβάνεστε τις συνεχείς καταστρατηγήσεις του νόμου και των δικαιωμάτων μου; Μήπως ανησυχείτε; Μήπως απειλείστε από τις συνέπειες των πράξεών σας;” . Ενώ λίγο αργότερα μίλησε για τις διαρροές που γίνονται στον Τύπο από την πλειοψηφία για το ίδιο θέμα. “Διάβασα τις διαρροές που κάνατε στον Τύπο.  Όταν αναφέρομαι σε Νυρεμβέργη και Ναζισμό αισθάνονται στη ΝΔ ότι τους απειλώ; Έχουν τη μύγα και μυγιάζονται”.