Στην εκτίμηση πως τα κρούσματα κοροναϊού μεταξύ των παιδιών θα αυξηθούν, όπως επίσης και οι νοσηλείες, εξέφρασε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17, που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Ads

«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων τόσο εξαιτίας των πολλών τεστ που θα πραγματοποιούνται στο σχολείο όσο και στην κινητικότητα των παιδιών. Άρα αναμένουμε να αυξηθεί και η νοσηλεία των παιδιών» ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να χτυπά περισσότερο τα παιδιά σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού ή την βρετανική μετάλλαξη.

Ωστόσο αυτό που έχει προκύψει είναι η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας των παιδιών όλο το καλοκαίρι και πρόσθεσε πως «για αυτό αυξάνεται ποσοστιαία και ο αριθμός των κρουσμάτων».

Ads

Σε ότι αφορά τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν εμφανιστεί μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου στα αγόρια από 12 έως 17 ετών η κ. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε πως είναι μια αναγνωρισμένη επιπλοκή όμως είναι σπάνια.

«Θέλω να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που έχουμε καθημερινή ενημέρωση σχετικά με το εμβόλιο για το οποίο συνεργάζονται διεθνείς οργανισμοί από όλο τον κόσμο», τόνισε.

Φέρνοντας ένα παράδειγμα τόνισε πως σε 1.000.000 εμβολιασμούς παιδιών υπολογίζεται ότι «θα γλιτώναμε πάνω από 5.000 λοιμώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, και δύο θανάτους στις ηλικίες 12 με 17 ετών. Στα 50 με 60 παιδιά θα εμφανιστεί ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας, το οποίο είναι πλήρως αντιμετωπίσιμος». Έτσι κατέληξε πως το όφελος από τον εμβολιασμό είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο.