«Ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση απαντήσεις στα προβλήματά του: την ακρίβεια, το εισόδημα, τις δουλειές, τον τουρισμό», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής.

Ads

Μάλιστα, άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ και για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και στο πώς χειρίζεται το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, κάνοντας λόγο για «σκοπιμότητα».

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε και στον διάλογο με την Τουρκία και την ανάγκη «ο πρωθυπουργός να ενημερώσει και την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα, με την εμπιστευτικότητα που επιβάλλεται για αυτά τα θέματα και χωρίς μικροκομματικούς καβγάδες». «Τί εννοούσε χθες το βράδυ όταν μίλησε περί “υποχωρήσεων”;» διερωτήθηκε.

Όσο για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είπε τα εξής: «Χαίρομαι που η διαδικασία της ανανέωσης και της ενίσχυσης  του ρόλου νεότερων γενεών προχωρά στο κόμμα μας, αλλά δεν βιάζομαι να ταυτιστώ με καμία υποψηφιότητα. Είναι χρήσιμο όταν επιλέγουμε την ή τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να μην λειτουργήσουμε με κριτήριο προσωπικής φιλίας, αλλά με αυτό που θα ενισχύσει τη συλλογική προσπάθεια. Στόχος μας είναι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να διεκδικήσει την κυβέρνηση».

Ads

Ακολουθεί πλήρης η συνέντευξη:

Είναι θετικό ότι προχωράει ο διάλογος με την Τουρκία;

Μας λείπουν δεδομένα. Δεν είναι γνωστό το τί ακριβώς συζητήθηκε μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν. Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν σε επίπεδο ρητορικής επιχειρεί μια στροφή, δεν είναι όμως τόσο απομονωμένος όσο ισχυριζόταν η κυβερνητική προπαγάνδα. Και αν κρίνω και από τις δηλώσεις Μπάιντεν, που καμία σχέση δεν έχουν με τις δηλώσεις του Μενέντεζ, πήρε αρκετά πράγματα. Δεν ξέρουμε επίσης τί του υποσχέθηκαν και από την πλευρά της ηγεσίας της ΕΕ.

Με όρους αρχής, το να συζητάμε και να έχουμε πιο ήρεμα νερά στο Αιγαίο δεν είναι κακό φυσικά. Νομίζω, όμως, ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει και την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα, με την εμπιστευτικότητα που επιβάλλεται για αυτά τα θέματα και χωρίς μικροκομματικούς καβγάδες. Τί εννοούσε χθες το βράδυ όταν μίλησε περί “υποχωρήσεων”;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν κάνει μικροπολιτική στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θέση μας είναι ότι πρέπει να επιδιώξουμε οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να γίνουν κομμάτι της πολιτικής των Βρυξελλών. Τα εθνικά μας δίκαια πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκή πολιτική και αυτό δεν έχει εξασφαλιστεί αυτή τη στιγμή.

Όσοι ξέρουμε τί συμβαίνει στις Βρυξέλλες, γνωρίζουμε ότι όσοι κάνουν μπίζνες με την Άγκυρα, όσοι της πουλάνε όπλα, δεν έχουν την ίδια προσέγγιση με εμάς. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στο παρελθόν επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου είχαν ανοίξει παράθυρα ευκαιρίας για επίλυση -όπως το συνυποσχετικό για τη Χάγη- χωρίς να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.

Με την πανεπιστημιακή αστυνομία θεωρείται ότι έκανε λάθος η κυβέρνηση;

Πρόκειται για φιάσκο, μια ολοφάνερη αποτυχία της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με όσα είπε και ο κ. Μηταράκης περί… έφιππης αστυνομίας! Εδώ μιλάμε για χαρακτηριστικά Δελφινάριου!

Το τί τελικά θα γίνει το είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, που πάντα λέει πιο καθαρά αυτό που μπερδεύει ο κ. Μητσοτάκης για να συγκαλύψει την γκάφα του υπουργού του. Αυτό που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, επειδή πρέπει να φροντίζουμε τη δημόσια περιουσία και την ασφάλεια, είναι αυτό που συμβαίνει σε όλη την ΕΕ και στις ΗΠΑ. Μια υπηρεσία security, που λογοδοτεί και διευθύνεται απόν τη διοίκηση των πανεπιστημίων, φροντίζει να μην υπάρχουν βανδαλισμοί. Και μέσα σε ένα καθεστώς δημοκρατίας και ελευθερίας οι άνθρωποι θα μαθαίνουν γράμματα και η δημόσια περιουσία θα προστατεύεται. Αυτό ήταν και η δική μας πρόταση όταν ήρθε η κυβερνητική πρόταση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που δεν υπάρχει και πουθενά στην Ευρώπη! Δεν υιοθετήθηκε βέβαια, εξελίχθηκε η ιστορία σε φιάσκο και είναι και πεταμένα λεφτά. Μιλάμε για 30 εκατ. ευρώ!

Ναι αλλά ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά μέχρι να φτάσουμε στη διατύπωση του επανασχεδιασμού της υπόθεσης, όπως το ότι απελευθερώθηκαν καταλήψεις…

Όλα όσα έγιναν και δεν έγιναν αποδεικνύουν ότι η αρχική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη -που ήταν κόντρα στην ευρωπαϊκή πρακτική- αποδείχθηκε φιάσκο και σπατάλη. Προσλήφθηκαν άνθρωποι που τελικά δεν έκαναν τη δουλειά για την οποία προσλήφθηκαν. Και είδαμε και το γελοίο -να τους προστατεύουν τα ΜΑΤ προκειμένου να είναι έξω από τα πανεπιστήμια!

Και για την ψήφο των αποδήμων τί λέτε;

Τώρα που είμαστε στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης, ο κόσμος περιμένει απαντήσεις στα προβλήματά του: την ακρίβεια, το εισόδημα, τις δουλειές, τον τουρισμό. Η πρεμούρα για την ψήφο των αποδήμων για τις εκλογές που θα γίνουν μετά από τέσσερα χρόνια μυρίζει σκοπιμότητα. Θα πρότεινα αντί να βιάζονται να τελειώσουν το θέμα σε 10 μέρες και να δούμε πως θα ψηφίζει αυτός που πριν χρόνια πήγε στη Φλόριδα, να δούμε και πώς θα ψηφίζει και αυτός ο νέος ή η νέα που πήγε σεζόν να δουλέψει και δεν μπορεί να ψηφίσει.

Είναι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου αυτή που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην επόμενη ημέρα;

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι μια πολύ καλή υποψηφιότητα. Προσωπικά θα περιμένω να πω τη γνώμη μου λίγες μέρες πριν την εκλογή προέδρου συνεκτιμώντας όλες τις υποψηφιότητες, τις δηλώσεις, τις δεσμεύσεις και τη συμπεριφορά των υποψηφίων σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξω θα είναι το ποια ή ποιος μπορεί να συμβάλλει στην ανανέωση, την ενότητα, την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της συλλογικότητας, και σε τελική ανάλυση την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ώστε να έχουμε κυβερνητικές προοπτικές.

Από πολύ νωρίς πάντως σε δηλώσεις σας είχατε προτάξει την ανάγκη για τα νέα πρόσωπα…

Ναι, και χαίρομαι που αυτή η διαδικασία της ανανέωσης και της ενίσχυσης  του ρόλου νεότερων γενεών προχωρά στο κόμμα μας, αλλά δεν βιάζομαι να ταυτιστώ με καμία υποψηφιότητα. Σας είπα τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξω, θα σας πω και τη μέθοδο. Επειδή είμαι ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και με ψήφισαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που σημαίνει ότι έχω και χιλιάδες φίλους σε όλη την Ελλάδα, θα τους ρωτήσω τί νομίζουν και αυτές και αυτοί. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο, γιατί όταν επιλέγουμε την ή τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να μην λειτουργήσουμε με κριτήριο προσωπικής φιλίας και γνωριμίας, αλλά με αυτό που θα ενισχύσει τη συλλογική προσπάθεια. Στόχος μας είναι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να διεκδικήσει την κυβέρνηση.