Επείγουσα ανάγκη και κορυφαία προτεραιότητα συνιστά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η διάσωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. «Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας βρίσκεται σε πορεία απαξίωσης και γι’  αυτό οφείλουμε να το προστατεύσουμε», τόνισε, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του έργου «Ξανά-σκέψου την Αθήνα/Re-think-Athens».

Ads

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση για τη χρηματοδότηση και διοργάνωση ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, με άξονα τη λεωφόρο Πανεπιστημίου.

Στην ομιλία του σε εκδήλωση για το θέμα στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι το έργο είναι ζωτικό για την Αθήνα, καθώς με άξονα την Πανεπιστημίου, η οποία θα μετατραπεί σε φιλική προς τον πεζό και τον ποδηλάτη λεωφόρο, συνδέονται τα μουσεία με το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που δοκιμάζεται σκληρά, όπως χαρακτηριστικά είπε.
 
Υπογράμμισε ακόμη τις ωφέλειες που προκύπτουν από την αρμονική συνεργασία του δημοσίου με φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τόνισε ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη και κορυφαία προτεραιότητα η διάσωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που υφίσταται ραγδαίες μεταβολές και βρίσκεται σε τροχιά απαξίωσης.

image
 
«Το οφείλουμε στους πολίτες, στην Αθήνα και στην πατρίδα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
 
Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στο οποίο «κυκλοφορεί» η ασχήμια, η παραίτηση, η εγκατάλειψη και η ερήμωση, είναι αναγκαία, τόνισε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η πρόταση για την ανάπλαση του κέντρου της πρωτεύουσας αποτελεί ταυτόχρονα και πρόταση ανάπλασης της συνείδησής μας.
 
Ο κ. Σαμαράς εξήρε τη διαφάνεια, τη συμμετοχή των πολιτών, την ψυχαγωγία και την παιδεία που αποτελούν άξονες λειτουργίας του προγράμματος και κατέληξε λέγοντας: «Θα δώσουμε τα πάντα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου».
 
«Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα της ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας, οποιαδήποτε προσπάθεια θα είναι υπονομευμένη», επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προσθέτοντας ότι «αν δεν λυθεί ταχέως το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που επιβαρύνει την κατάσταση και τροφοδοτεί όλα τα εγκληματικά δίκτυα, δεν βλέπω λύση».
 
Ο κ. Καμίνης ανέφερε, τέλος, ότι για τον δήμο Αθηναίων είναι πρωταρχικής σημασίας ζήτημα η οικονομική επανεκκίνηση και η ανάκτηση συνθηκών ασφαλείας στο κέντρο της πρωτεύουσας.
 
Για συνθήκες ερήμωσης στο κέντρο της Αθήνας έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών, Μαυρουδής Βορίδης, τις οποίες απέδωσε στη λαθρομετανάστευση, την εγκληματικότητα, τις συνεχείς διαδηλώσεις και την πολιτική βία που συνδέεται με καταστροφές. Ο κ. Βορίδης είπε ότι το ζήτημα είναι αν μπορούμε να περιορίσουμε την εγκληματικότητα, διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό αστικό τοπίο και υποστήριξε ότι η καλά, μεταξύ άλλων, φωταγωγημένη πόλη αποθαρρύνει την εγκληματικότητα. Ο υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την υποστήριξή του στο πρόγραμμα, καθώς και «σε κάθε πρόγραμμα που αξιοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», πρόσθεσε ότι το σχέδιο είναι οραματικό και ταυτόχρονα αναγκαίο και εξήρε την «τόσο σημαντική παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στις συνθήκες της παρούσας κρίσης».
 
«Μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν, απαιτούνται σχέδιο και πρωτοβουλίες», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος εν τάχει τόσο στις επιτόπιες παρεμβάσεις του υπουργείου, όσο και στις μεγάλες παρεμβάσεις, όπως η πρόταση για το Ρυθμιστικό της Αθήνας που θα παρουσιαστεί σύντομα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενέταξε στις μεγάλες παρεμβάσεις το σχέδιο για το Κέντρο, μαζί με εκείνα για την αξιοποίηση του Ελληνικού και τις παρεμβάσεις στο Φαληρικό Δέλτα και ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση, που αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργείου για τον διαγωνισμό για το κέντρο.
 
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή του Πέτρου Ευθυμίου, μέσω του οποίου, όπως είπε, «πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας επαφή με την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη».
 
Στην εκδήλωση, στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Γιώργος Νικητιάδης, Παντελής Καψής, ο Πέτρος Ευθυμίου, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη, και ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Τις «γενικές γραμμές» του σχεδίου παρουσίασε ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Τουρνικιώτης, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, στην εκδήλωση επρόκειτο να παρευρεθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά, όπως είπε, «κόλλησε πίσω από μια διαδήλωση και δεν κατάφερε να φθάσει έγκαιρα». 

Ads

Τι είναι το Re-think-Athens

 
Στόχος του προγράμματος, είναι η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την πόλη με στόχο την αναβάθμιση και ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με τους υπευθύνους τους, πρόκειται για μια πολύπλευρη παρέμβαση, που εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμαλίας έως το τέλος της οδού Πατησίων, έχει ως άξονα τη λεωφόρο Πανεπιστημίου και κορυφώνεται σε μια νέα πλατεία Ομονοίας.
 
Ο πρωταρχικός στόχος της είναι η συμβολή στη γενικότερη ανασύνθεση του κέντρου της Αθήνας. Παρόλο που συχνά αναφέρεται ως «πεζοδρόμηση», η Πανεπιστημίου θα είναι εξαιρετικά φιλική στον πεζό ή στο ποδήλατο χωρίς να είναι πεζόδρομος.
Θα περιλαμβάνει την προέκταση του τραμ από τη λεωφόρο Αμαλίας στα Πατήσια, θα διασχίζεται κάθετα σε 4 δρόμους από μέσα μεταφοράς και αυτοκίνητα και θα επιτρέπει την παρόδια εξυπηρέτηση με αυτοκίνητο.
 
Για την προετοιμασία του στόχου συνεργάζονται ήδη για μήνες τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων με τους φορείς που θα έχουν σημαντική εμπλοκή και το συντονισμό του έργου.
 
Για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού συνάπτεται σύμβαση του ΥΠΕΚΑ, του ΥΠΥΜΕΔΙ, της Αττικό Μετρό, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων με το χορηγό (Ίδρυμα Ωνάση) και τόσο στην κριτική επιτροπή όσο και στην επιτροπή παρακολούθησης θα συμμετέχει ο Δήμος με εκπρόσωπό του.
Σε ένα έτος θα παραδοθούν οι μελέτες που απαιτούνται για τη δημοπράτηση του έργου, το οποίο θα διαρκέσει ενάμισι χρόνο.