Οι κρίσεις των εισαγγελέων σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis, θα αρχίσουν σταδιακά να βγαίνουν, ενώ η τεσσάρων σελίδων εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου για τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση εκτιμάται πως είναι ένα έγγραφο ενδεικτικό για την πορεία της έρευνας. Αυτό δήλωσε η δημοσιογράφος του Alpha Γιάννα Παπαδάκου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Ads

«Θα βγαίνει σταδιακά ότι κάποιοι βρέθηκαν πως δεν έχουν εμπλοκή, κάποιοι άλλοι βρέθηκαν ότι έχουν εμπλοκή. Θα βγαίνουν ανάλογα με τα χρονικά διαστήματα τα επίδικα, τα επίμαχα, πώς έγιναν οι προμήθειες, πού εν πάση περιπτώσει υπήρξε υπερτιμολόγηση, η οποία καταγγέλλεται μέσα από αυτήν τη μεγάλη δικογραφία, η οποία καταγράφει για το ελληνικό Δημόσιο ζημία 3 δισ. ευρώ» ανέφερε η δημοσιογράφος για τις εξελίξεις που δρομολογούνται, μετά και το βούλευμα που εξέδωσε το Δικαστικό Συμβούλιο, επικυρώνοντας την εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα.

Επικαλούμενη το περιεχόμενο του εγγράφου, η κ. Παπαδάκου σημείωσε πως «στη διάταξη καταγράφεται ότι λεγόταν από στελέχη γιατί να δίνουμε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων όταν μας χρωστάνε εκατομμύρια», ενώ «καταγράφεται και ένας νόμος περί συμψηφισμού που έγινε, καταγράφεται ως φωτογραφικός για τη Novartis, δηλαδή ενώ υπήρχαν χρέη και σε άλλες φαρμακευτικές -δεν είναι μόνο η Novartis την περίοδο εκείνη που υπήρχε το μνημόνιο, υπήρχαν δυσκολίες πληρωμών, υπήρχε ένα είδος στάσης πληρωμών για να είμαστε σαφείς- και γύρω στο 2012 έγινε ένας νόμος συμψηφισμών, έτσι καταγράφεται σύμφωνα με τη διάταξη απαγόρευσης της Εισαγγελίας Διαφθοράς ότι έγινε ο νόμος αυτός κατ’ εντολή της Novartis».

Σε ό,τι αφορά τη μετατροπή του προστατευόμενου μάρτυρα σε κατηγορούμενου τόνισε πως «προστατευόμενος μάρτυρας είναι ένας θεσμός καινούργιος, ως εκ τούτου δεν έχουμε πολλά προηγούμενα τέτοια, έχουμε όμως προηγούμενα μετατροπής μαρτύρων γενικότερα των κατηγορουμένων και μάλιστα μαρτύρων, οι οποίοι είχαν και καταγγελτικό περιεχόμενο στις καταθέσεις τους».

Ads