Με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που επιφέρει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η «κοινωνική προστασία» στην Ελλάδα μοιάζει να βαδίζει σε τεντωμένο σκηνή. Εν τω μεταξύ, από ευρωπαϊκές μελέτες προκύπτει ότι οι Έλληνες λαμβάνουν ένα από τα χαμηλότερα πλήρη επιδόματα ανεργίας στην Ευρώπη των «15», καθώς επίσης και , στην Ελλάδα εντοπίζονται οι περισσότεροι φτωχοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη των 27.

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία συγκριτικής μελέτης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat του 2008 με τίτλο «Κοινωνική προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», που παρουσιάζει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», στην Ελλάδα το πλήρες επίδομα ανεργίας ανερχόταν στις 71 ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής αξίας την ώρα που στο Βέλγιο έφτανε τις 538, στην Ολλανδία τις 456, στη Γερμανία τις 324, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε.15 ήταν 254 και των 27 χωρών-μελών 215.

Από τα στοιχεία της Εurostat, που αφορούν το έτος 2005, προκύπτει πως η χώρα μας βρίσκεται 60% -70% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα στην Ευρώπη των 15 βρίσκεται η Βρετανία με 50 ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής αξίας, ενώ στην Ε.Ε.-27 η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Σλοβακία. Σχετικά με το ύψος όλων των επιδομάτων ανεργίας- και του πλήρους και του μερικού- από τα στοιχεία στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας φαίνεται ότι η χώρα μας το 2007 καταλάμβανε την τέταρτη χαμηλότερη θέση των «15»: ακόμα χειρότερα από την Ελλάδα είναι η Βρετανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα δίνονται τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν κονδύλια για την επαγγελματική κατάρτιση των ανέργων: ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. των 15 ανέρχεται στις 19 ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής αξίας και της Ε.Ε. των 27 στις 16, στην Ελλάδα φτάνει τις 121. Σε καμία άλλη χώρα της Ενωσης οι κατά κεφαλήν δαπάνες δεν ξεπερνούσαν τις 40 μονάδες στον συγκεκριμένο τομέα.

Ads

Επιπλέον, σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες του Εurofound, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, στην Ελλάδα εντοπίζονται οι περισσότεροι φτωχοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη των 27 με το ποσοστό να φτάνει το 14% επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού. Με τη μαύρη οικονομία και η απόκρυψη των εισοδημάτων να παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου ποσοστού, από την έρευνα φαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα πανευρωπαϊκά εντοπίζεται στους άνδρες ηλικίας 55-64 χρόνων (18%), ακολουθούν οι γυναίκες 55-64 ετών (17%) και οι άνδρες ηλικίας 25-54 (16%). Αμέσως μετά τους Έλληνες εργαζόμενους 55-64 χρόνων, ακολουθούν οι Πορτογάλοι, εκ των οποίων το 14% κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Οι μελέτες του Eurofound σημειώνουν επίσης πως το 17% των Ελλήνων μισθωτών πλήρους απασχόλησης και αυτοαπασχολούμενων απολαμβάνει αμοιβές μικρότερες από το 60% του μέσου μισθού στη χώρα, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των 15 κυμαίνεται στο 13,8% και των 27 στο 14%.