Την πρότασή του για αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο επανέλαβε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης, σημειώνοντας ότι εκείνος προσωπικά «θα έσπαγε το καθεστώς της Συνθήκης Σένγκεν».

Ads

«Εδώ όλο το ζήτημα είναι η Ευρώπη, δεν είναι τα εσωτερικά μας. Μπορούμε να λύσουμε το θέμα του Δουβλίνο 2,3,4,5 ή να σπάσουμε το Σένγκεν; Εγώ θα έσπαγα το Σένγκεν, αλλά μιλάω ως Γιάννης Πανούσης, μην παρεξηγηθώ. Εφόσον η Ευρώπη δεν θέλει να μας στηρίξει, απλώς μας δίνει λεφτά, για να υποστούμε εμείς όλες τις κοινωνικές και λοιπές συνέπειες πολέμων και εμφυλίων, που δεν φταίμε, θα πρέπει να μοιραστούμε αυτά τα ρεύματα. Εάν δεν θέλει, εγώ θα άνοιγα τα σύνορα, να πάνε 500.000 σε άλλες χώρες, να δούμε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για αυτό», δήλωσε ο Γ. Πανούσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε: «Αυτό που είδα στην Αμυγδαλέζα δεν μπορεί να μείνει. Ας μου πει κάποιος άλλος τι άλλο θα κάνουμε. Δεν μπορεί να μείνει».

Όπως διευκρίνισε, στους μετανάστες που θα απελευθερωθούν από το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας θα τεθούν περιοριστικοί όροι. Θα πρέπει να δηλώσουν τόπο διαμονής και να παρουσιάζονται την 1η και την 15η του μηνός στην Αστυνομία και στην παραβίαση των περιοριστικών όρων θα συλλαμβάνονται.

Ads

Για εκείνους που δεν έχουν κάπου να μείνουν η κυβέρνηση αναζητά δομές φιλοξενίας, με τη συνδρομής της Εκκλησίας και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Όπως, τέλος, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, «δεν θα βγουν 1.500 την ίδια μέρα, ούτε θα βγουν από όλα τα κέντρα την ίδια μέρα όλοι. Θα βγαίνουν σταδιακά,, αφού δεχθούν μια κοινωνική λειτουργό, μια ψυχολόγο, να δούμε τα ιατρικά τους. Σε όλη την Ελλάδα είναι 4.500, αλλά δεν νομίζω πως θα απελευθερωθούν όλοι, γιατί υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, μπορεί να εκκρεμεί κάτι ποινικό».