Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της διακήρυξης της Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας ως ρεύμα ιδεών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας μιλά στο tvxs.gr για αυτή την πρωτοβουλία. Ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για μία ακόμη τάση, αλλά για ένα ρεύμα χωρίς ιεραρχία που «θέλει να συμβάλλει και να ενισχύσει τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων», στην κατεύθυνση μιας νέας αριστερής προοδευτικής εναλλακτικής στρατηγικής διακυβέρνησης που θα γίνει και πάλι πλειοψηφική στην ελληνική κοινωνία.
 
Γιατί αποφασίσατε τώρα μαζί με τους κ.κ. Κοτσακά και Σκορίνη να εγκαινιάσετε αυτό το ρεύμα ιδεών εντός του ΣΥΡΙΖΑ; Δε θα μπορούσαν οι ιδέες αυτές, οι οποίες εξάλλου μοιάζουν αρκετά κοντά στην υπάρχουσα φυσιογνωμία του κόμματος, να αναπτυχθούν μέσα στα όργανα;
 
Η χώρα διανύει μια δύσκολη  περίοδο και η κοινωνική συνοχή απειλείται από τις πολιτικές  της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι ασκούμενες πολιτικές στην υγεία,  την οικονομία, την εργασία μετατρέπουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες  σε καθεστώς. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης  στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής απομειώνουν το ρόλο της χώρας στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική  που ακολουθήθηκε την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίσθηκε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και την κατέστησε πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβερνητική περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια και να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Ταυτόχρονα όμως ανέδειξε την ανάγκη για διαμόρφωση ενός σχεδίου για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα βρίσκεται στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού, της δημιουργίας μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας και της αλλαγής δομής του πολιτικού υποκειμένου, του ΣΥΡΙΖΑ, που θα υλοποιήσει αυτόν το στόχο. Σε αυτές τις ανάγκες συμβάλλουμε δημιουργικά με τις προτάσεις που καταθέσαμε ως ρεύμα ιδεών στηρίζοντας το πολιτικό σχέδιο του κόμματος  και τον πρόεδρο του.
 
Μιλάτε για αποφάσεις που ενώ ελήφθησαν ομόφωνα από τα συλλογικά όργανα και στηρίχθηκαν ενεργά από τη πλειοψηφία των στελεχών, έγιναν παθητικά αποδεκτές από ένα άλλο μέρος αυτών και αυτό δημιουργεί εμφανή προβλήματα. Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα τέτοιας παθητικής αποδοχής και ενός προβλήματος που δημιούργησε αυτή;
 
Σε αυτή την περίοδο που η Ν.Δ συστηματικά διασπείρει ψεύδη προσπαθώντας να καλύψει τις αντιλαϊκές πολιτικές της, που ξεπληρώνει υποχρεώσεις σε όλα εκείνα τα οικονομικά συμφέροντα που την στήριξαν, που δρομολογεί δολοφονίες χαρακτήρων οφείλουμε όλοι και όλες να ενισχύσουμε τις συλλογικές λειτουργίες του κόμματος, τον συντονισμό κόμματος και Κ.Ο, ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις αγωνίες της κοινωνίας.
 
Οι προσωπικές στρατηγικές σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι όχι απλά μας στηρίζουν, αλλά διεκδικούν να γίνει πλειοψηφική μία νέα  αριστερή προοδευτική εναλλακτική στρατηγική διακυβέρνησης. Η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα ως ρεύμα ιδεών με προωθητικό τρόπο θέλει να συμβάλλει και να ενισχύσει τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων. Έχω επανειλημμένα πει δημόσια ότι στην αριστερά χρωστάμε δεν μας χρωστάει.
 
Ορισμένοι προέβαλαν την πρωτοβουλία σας ως ένα ακόμα σύμπτωμα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι αυτή η προσέγγιση είναι εντελώς λανθασμένη; Κι αν ναι, ο επικοινωνιακός, έστω, αντίκτυπος που θα έχει σε κάποιους ανθρώπους δε σας προβληματίζει;

 
Τα νέα δεδομένα, οι σύγχρονες εξελίξεις, οι κοινωνικές ανάγκες και η κυβερνητική εμπειρία δείχνουν πως ο ρόλος των τάσεων έχει πλέον υπερβεί τα όριά του. Η παρουσία  των τάσεων ως μεταβατικό στάδιο των συνιστωσών προκειμένου να υπάρξει ιδεολογική ώσμωση που θα οδηγούσε στην πολιτική ενότητα ολοκλήρωσαν το ρόλο τους.

Ads

Είναι πλέον κοινωνική, πολιτική και οργανωτική ανάγκη, ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ  να λειτουργήσει στη βάση της λογικής των ρευμάτων ιδεών.  Ένα πλειοψηφικό ρεύμα ιδεών, το οποίο θα είναι ανοιχτό να συμμετέχουν όλα τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι που θέλουν να συμβάλλουν στην διεύρυνση, στην ανασυγκρότηση και μετασχηματισμό του φορέα ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, ως κορμό της προοδευτικής παράταξης στη βάση των αρχών της αριστεράς. Ένα ρεύμα ιδεών που θα είναι εξωστρεφές προς την κοινωνία και όχι εσωστρεφές. Δεν θα λειτουργεί με ιεραρχική δομή υποκαθιστώντας τις κομματικές λειτουργίες. Δεν θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών, αλλά θα συμβάλλει στην προωθητική αναζήτηση και στήριξη της πολιτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία. Δεν θα παρεμβαίνει στις εκλογικές διαδικασίες των νομαρχιακών επιτροπών, δίνοντας έτσι την δυνατότητα της εμβάθυνσης της αξιοκρατίας και της δημοκρατίας.

Ρεύμα ιδεών σημαίνει ενδυνάμωση της επανεκκίνησης «από τα κάτω». Σημαίνει αυτοοργάνωση που θα έχει ως συνεκτικό ιστό την  κοινά  εκπεφρασμένη στρατηγική μας επιδίωξη που τα κομματικά όργανα αποφασίζουν.

«Η προγραμματική πρόταση πρέπει να δίνει πολιτική έκφραση στην κοινωνική πλειοψηφία όλων των δυνάμεων που έχουν λόγους να στηρίξουν ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης με ριζοσπαστικές και κοινωνικά δίκαιες αλλαγές που θα υπηρετούν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία. Ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, με έμφαση στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στο συνεταιριστικό παράδειγμα». Πώς θα απαντούσατε σε κάποιον που έλεγε ότι αυτή η παράγραφος θα μπορούσε να έχει γραφτεί και το 2014, πριν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει για 4,5 χρόνια;
 
Η  κατάσταση και την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι σε δεινή θέση. Η ελληνική οικονομία έχει χάσει μεγάλο μέρος της παραγωγικής της βάσης, η ανεργία εκτινάχθηκε σε ύψος που η Ελλάδα δεν είχε γνωρίσει στο παρελθόν, η πανδημία έχει επιφέρει καταστρεπτικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η μοναδική δύναμη που και θέλει και μπορεί να εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, και να αποτελέσει το αντίβαρο απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία απέτυχε στρατηγικά. Διότι η καταστροφή των στρωμάτων αυτών δεν είναι αποτέλεσμα κακής εκτίμησης από τη μεριά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του. Είναι αποτέλεσμα μιας συνειδητής επιλογής μη στήριξης με απώτερο στόχο μια συνολική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας υπέρ των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
 
Και τούτο αποτυπώνεται με σαφήνεια και στην έκθεση Πισσαρίδη. Δηλαδή η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2014. Χρειάζεται επομένως επειγόντως μια μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική με τη στήριξη εργαζομένων και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με μια σειρά μέτρων ενίσχυσης. Μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, έκτακτο κοινωνικό εισόδημα για να καλυφθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες και να αποφύγουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση που είναι προ των πυλών αν δεν είναι ήδη εδώ. Πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση για τη ρύθμιση των χρεών των πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους και να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
 
Στην ανάλυσή σας δεν κάνετε αναφορά στους διαύλους εκείνους που θα επιτρέψουν στο κόμμα να επικοινωνήσει τις θέσεις και δράσεις του και αντίστροφα στους πολίτες να έχουν βήμα έκφρασης με αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ. Δε θεωρείτε ότι στα ΜΜΕ, στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία στις πόλεις της Περιφέρειας και τις γειτονιές των μεγάλων πόλεων, υπάρχει περιθώριο αποτελεσματικότερης παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ;
 
Η κυβέρνηση έχει αναστείλει τη λειτουργία του θεμελίου κάθε ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινωνίας, δηλαδή την ελευθερία της έκφρασης και της κριτικής κατά της κυβέρνησης. Το έχει κάνει χρηματοδοτώντας αδιαφανώς τους ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μέσω της «λίστας Πέτσα», ή ζητώντας τη λογοκρισία ή την καρατόμηση δημοσιογράφων που γράφουν κριτικά κατά της κυβέρνησης.

Ads

Το πλέον προβληματικό και επικίνδυνο ταυτόχρονα, είναι ο τρόπος που η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει μέσα στην πανδημία, τόσο σε σχέση με τη διαχείριση της ίδιας, με τις συνεχιζόμενες αποτυχίες της, όσο και σε σχέση με την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων. Όλα τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του κόμματος ενημερώνουν, αλλά και ταυτόχρονα ακούν τους συμπολίτες μας.

Είναι ανάγκη όμως να κατατεθεί άμεσα ένα πρόγραμμα που θα είναι συνεκτικό, θα διαμορφώνει προϋποθέσεις για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, θα εμπνέει και θα αναδεικνύει την καταστροφική πολιτική της Ν.Δ. Η αντιπολίτευσή μας στην ΝΔ πρέπει να είναι δυναμική και τεκμηριωμένη.
Είναι επιτακτικό να διασπάσουμε το ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο υποτιμήσαμε στο παρελθόν . Να  εντείνουμε τις προσπάθειες συνεννόησης και κοινών πρωτοβουλιών με τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.