Τέσσερα περιστατικά με φωτιά μέσα σε 48 ώρες σημειώθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Χθες Παρασκευή 18/8 είχαμε τρεις καινούργιες φωτιές σε τρία διαφορετικά σημεία του νοσοκομείου σε διαφορετικές ώρες.

Ads

Συγκεκριμένα στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στην πρώτη χειρουργική κλινική και στη συνέχεια στο εφημερείο των γιατρών. Οι δύο τελευταίες φωτιές έσβησαν με την άμεση παρέμβαση του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που είχε βάρδια.

Πριν από δύο ημέρες, την Πέμπτη, είχε προηγηθεί μία πυρκαγιά στον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου και συγκεκριμένα σε θάλαμο της δεύτερης χειρουργικής κλινικής, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα και της Πυροσβεστικής που ανταποκρίθηκε άμεσα.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν να μην συγκαλυφθεί τίποτα και να βρεθούν οι αιτίες εκδήλωσής των πυρκαγιών. Επίσης, ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει άμεσα δράση και να φυλάσσεται το νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και εν όψει της αυριανής γενικής εφημερίας, όπου θα πρέπει να έχουν λυθεί τα ζητήματα ασφάλειας. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, υπάρχει θέμα έλλειψης πυρανίχνευσης στις περισσότερες πτέρυγες του νοσοκομείου που δεν έχουν ανακαινιστεί.

Ads

Το γεγονός των χθεσινοβραδινών φωτιών κάνει πλέον τους υγειονομικούς να σκέφτονται μήπως πρόκειται για εμπρησμούς. Λίγες ώρες πριν ο Πάνος Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) και χειρουργός στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, μιλούσε στο tvxs για τα πιθανά αίτια και απηύθυνε αίτημα στη Διοίκηση για άμεση χρηματοδότηση, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στο νοσοκομείο που «είναι αδικημένο και δεν λαμβάνει έτσι κι αλλιώς τη χρηματοδότηση που του αναλογεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των περιστατικών που εξυπηρετούνται».

Νοσηλευτές κουβάλησαν τους ασθενείς στα χέρια μέσα σε σκοτάδια και καπνούς

Η πρώτη φωτιά πιθανότατα προήλθε από βραχυκύκλωμα, όπως λέει ο κ. Παπανικολάου. Δεν είναι όμως το πρώτο βραχυκύκλωμα που σημειώθηκε στο νοσοκομείο. Το προηγούμενο είχε σαν αποτέλεσμα να πάθει ηλεκτροπληξία νοσηλεύτρια.

«Πριν ένα χρόνο συνέβη το περιστατικό, έπαθε ηλεκτροπληξία συνάδελφος. Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι πανάρχαιες και σε αυτές έχουν βάλει στις πρίζες νέα πολύσπαστα ηλεκτρικά κρεβάτια. Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα λόγω κακής κατάστασης των νοσοκομείων».

ΠΗΓΗ: FACEBOOK

 

Ο κ. Παπανικολάου εξηγεί γιατί θα μπορούσε το περιστατικό να καταλήξει σε τραγωδία…

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στις 17 Αυγούστου, στις 2.30 σε θάλαμο άδειο από ασθενείς -ευτυχώς- της Β χειρουργικής. Ήταν κανονικός θάλαμος, απλά δεν είχε ασθενείς εκείνη τη μέρα. Το υπογραμμίζω γιατί ακούγονται διάφορα, ότι δήθεν δεν επρόκειτο για θάλαμο που φιλοξενεί ασθενείς. Δίπλα ακριβώς, έχει γραφεία γιατρών, οι οποίοι επίσης ευτυχώς απουσίαζαν εκείνη την ώρα.

Με το που εκδηλώθηκε η φωτιά, δεν σήμανε συναγερμός γιατί δεν υπάρχει σύστημα πυρανίχνευσης. Υπάρχουν μόνο σε λίγες πτέρυγες που έχουν ανανεωθεί. Δεν υπάρχει πυρανίχνευση σε όλες τις πτέρυγες των παλαιών νοσοκομείων. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές, δεν ίδρωσε αυτί.

Μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά, οι νοσηλευτές των 4 πτερύγων, το κατάλαβαν από τους καπνούς. Αμέσως ένας από αυτούς που είχε βάρδια το πρωί, έπεσε πάνω με τον πυροσβεστήρα και κατάφερε έναν αρχικό περιορισμό της επέκτασης.

Ταυτόχρονα, οι νοσηλευτές που είχαν βάρδια μαζί με τραυματιοφορείς που ήρθαν για ενίσχυση και νέα άτομα από το προσωπικό ασφαλείας, άδειασαν τις πτέρυγες από ασθενείς. Ήταν δύσκολο έργο, μερικούς τούς κουβάλησαν αγκαλιά στα σκοτάδια και μέσα σε καπνούς. Μετακινήθηκαν συνολικά περίπου 50. Οι μισοί περιπατητικοί, εκείνους που δεν μπορούσαν να περπατήσουν τους κουβάλησαν στα χέρια. Τους κατέβασαν στο ισόγειο στην αυλή και κάποιους άλλους προς το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Είχε γενική εφημερία εκείνη την ώρα το νοσοκομείο. Κλήθηκε η πυροσβεστική κι έκανε ο Διοικητής έκκληση στο ΕΚΑΒ να σταματήσει να φέρνει νέους νοσηλευόμενους. Δεν διακομίστηκε κανείς σε άλλα νοσοκομεία όπως λένε. Απλώς το ΕΚΑΒ κάποιους από αυτούς που έφερε ως επείγοντα περιστατικά, τους πήγε σε άλλα εφημερεύοντα λόγω της φωτιάς».

ΠΗΓΗ: FACEBOOK

 

«Για να έχουν άδεια κρεβάτια οι καθηγητές στα κεντρικά νοσοκομεία…»

Ο κ. Παπανικολάου υπογραμμίζει μια ιδιαιτερότητα του νοσοκομείου. Όταν εφημερεύει, το ΕΚΑΒ φέρνει το 70% των περιστατικών εκεί, παρά το γεγονός πως είναι σε εφημερία κι άλλα μεγάλα νοσοκομεία όπως το Λαϊκό. Τον ρωτάω γιατί συμβαίνει αυτό.

«Για να έχουν άδεια κρεβάτια οι καθηγητές στα κεντρικά νοσοκομεία να εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Είναι γνωστά αυτά» απαντάει.

Αν δεν αποκατασταθεί η ζημιά δεν μπορούμε να κάνουμε χειρουργεία

Μέχρι χθες το μεσημέρι η πυροσβεστική έλεγχε τις επιπτώσεις της φωτιάς. «Διαπιστώθηκε ότι οι σοβαρές ζημιές είναι μόνο στον έναν θάλαμο και ένα γραφείο γιατρών. Οι άλλοι δεν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Αυτό οφείλεται και στην πυροσβεστική και στο νοσηλευτή που ενήργησε έγκαιρα» λέει ο Π. Παπανικολάου.

«Όμως υπάρχουν φθορές. Έχουν πέσει κομμάτια της ψευδοροφής από νερά της πυροσβεστικής, έχει σπάσει μια πόρτα. Αναπόφευκτα όλα αυτά. Πρέπει όμως άμεσα να γίνει αποκατάσταση. Από χθες ζήτησα από τη Διοίκηση και το κοινοποίησα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να γίνουν δύο πράγματα για να μη μείνει εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο.

Να γίνουν αστραπιαία οι επισκευές από ειδικό εξωτερικό συνεργείο. Δεν μπορεί το υπάρχον προσωπικό καθαριότητας του νοσοκομείου να αποκαταστήσει τέτοιου είδους φθορές. Αυτό, ώστε οι θάλαμοι που δεν έχουν σοβαρές ζημιές να ανοίξουν άμεσα.

Για τις επισκευές τώρα, χρειάζεται έκτακτη οικονομική επιχορήγηση. Δεν έχει λεφτά το νοσοκομείο. Και φέτος τέλειωσαν από αρχές Ιουνίου τα χρήματα και οι διοικήσεις κατά τη συνήθη πρακτική τους, βάζουν τους υπεύθυνους να επινοούν διάφορα, για να μη φανεί το πρόβλημα.

Το νοσοκομείο μας, μες τη γενικότερη μιζέρια, είναι αδικημένο σε σχέση με άλλα. Θα έπρεπε να είναι το πρώτο σε χρηματοδότηση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των περιστατικών που εξυπηρετούνται. Αυτό δεν συμβαίνει.

Ο ΕΟΠΥ επίσης δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει. Κάθε κυβέρνηση διαγράφει τα χρέη του προς τα νοσοκομεία.

Ήταν έκτακτη συνθήκη, βεβαίως θα γίνει έκτακτη ανάθεση για να γίνουν οι εργασίες αλλά πρέπει να γίνουν όλα άμεσα. Έχει πρόβλημα ο χειρουργικός τομέας, που είναι η καρδιά του νοσοκομείου. Και να εγκατασταθεί σύστημα πυρανίχνευσης παντού για να μη θρηνήσουμε θύματα» καταλήγει ο Πάνος Παπανικολάου.