Το απόγευμα της ογδόης Φεβρουαρίου, ο 34χρονος Πάνος Καλαϊτζής συλλαμβάνεται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, κάτω από το σπίτι της συντρόφου του.

Ads

Επρόκειτο ουσιαστικά για τη συνέχεια της επιχείρησης που είχε ξεκινήσει από το πρωί εκείνης της μέρας, με τις συλλήψεις των Θάνου Χατζηαγγέλου και Γεωργίας Βούλγαρη, σε σπίτι στην Άνω Πόλη, για την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού.

Αφού μεταφέρθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, περνώντας ώρες δεμένος σε μια καρέκλα και κρατούμενος για δύο μέρες, την Παρασκευή 11/2 περνά από ανακρίτρια και εισαγγελέα, όπου του ανακοινώνεται η προφυλάκισή του, ενώ του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Κατηγορείται για την υπόθεση τοποθέτησης εμπρηστικού μηχανισμού στο Ιδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού και για συμμετοχή στην οργάνωση «Αναρχική Δράση» (με τον 187α).

Στις 15/2, με κείμενό τους μέσα από τον Κορυδαλλό, ο 35χρονος Θάνος Χατζηαγγέλου και η 22χρονη Γεωργία Βούλγαρη, αναλαμβάνουν την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση. Για την ακρίβεια, ο Θ. Χατζηαγγέλου, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη, ενώ η Γ. Βούλγαρη δηλώνει συνέργεια στην τοποθέτηση του εμπρηστικού μηχανισμού. Αμφότεροι έχουν αποκλείσει τη συμμετοχή του Π. Καλαϊτζή στην οργάνωση, ενώ ο Θ. Χατζαγγέλου με επιστολή του τονίζει πως η ίδια δεν είναι μέλος της οργάνωσης, αλλά συμμετείχε μόνο στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Ads

Γιατί όμως συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο Πάνος Καλαϊτζής, ενώ την ίδια ώρα δεν αναφέρεται πουθενά στη δικογραφία; Η μοναδική εμπλοκή του ίδιου στην υπόθεση είναι το γεγονός πως είχε παραχωρήσει το σπίτι που νοίκιαζε, εκεί δηλαδή όπου συνελήφθησαν οι Χατζηαγγέλου και Βούλγαρη, στον πρώτο, διότι είχε συμπτώματα κορονοϊού, και ήθελε να απομονωθεί, αφού στη συνέχεια βγήκε και θετικός. Οι δύο τους είναι και συνάδελφοι, διατηρώντας ένα συνεργατικό μαγαζί.

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο Πάνος Καλαϊτζής, αφού δηλώνει κατηγορηματικά αθώος, με επιστολή που δημοσίευσε στις 13/3 για την υπόθεση, οι λόγοι για τους οποίους παραχώρησε το σπίτι του στον Θ. Χατζηαγγέλου ήταν οι εξής: «Πρώτον, για την προφύλαξη της συντρόφου του. Δεύτερον, για την προφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της συνεργατικής επιχείρησης που διατηρούμε, καθώς η σύντροφος του είναι μέλος αυτής. Τρίτον, για την προσωπική μου προφύλαξη, καθώς αν και πλήρως εμβολιασμένος, έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που θα ήθελα να προφυλάξω».

Ο ίδιος μάλιστα είχε επίσης τη δυνατότητα να μείνει στο σπίτι της συντρόφου του, ενώ όπως τονίζει, για περίπου δεκαπέντε μέρες δεν είχε καμία επαφή με τον Χατζηαγγέλου, ενώ δεν πέρασε ούτε μία φορά από το σπίτι, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την διαχειρίστρια της πολυκατοικίας. Επίσης, από τις παρακολουθήσεις της αντιτρομοκρατικής και τα όσα κατέθεσαν αστυνομικοί, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Μια μέρα πριν τη σύλληψη επίσης, ο Θ.Χ ζητά από τον Π. Κ. να μείνει για άλλες 2-3 μέρες στο σπίτι, πράγμα που δέχθηκε.

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες, τις οποίες ο Θ. Χατζηαγγέλου φαίνεται να μετέφερε εκεί, αλλά και στοιχεία ταυτοπροσωπίας του Πάνου Καλαϊτζή, όπως ένα διαβατήριο, βιβλιάριο υγείας καθώς και μια κορνίζα με φωτογραφία του.

«Αν ήταν γιάφκα το σπίτι μου, θα είχε μέσα το διαβατήριό μου και έγγραφα που υποδηλώνουν την ταυτότητα μου;» αναρωτιέται εύλογα ο Π. Καλαϊτζής μιλώντας στο Documento και προσθέτει: «Το όνομά μου είναι στην πρώτη σελίδα της δικογραφίας στην οποία αναφέρονται οι συλληφθέντες και εμφανίζεται ξανά στο τέλος ύστερα από περίπου 30 σελίδες. Δεν υπάρχει τίποτε που να με ενοχοποιεί. Από το σπίτι μου έχουν πάρει ακόμη και μια κορνίζα με μια φωτογραφία μου με το παιδί ενός φίλου. Τα πράγματα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο διαμέρισμά μου δεν έχουν σχέση με μένα, ούτε ήξερα ότι υπήρχαν ούτε πότε και πώς έφτασαν εκεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή της υπόθεσης, έχει δημιουργηθεί η πρωτοβουλία FreePanoulis, η οποία διεκδικεί την αποφυλάκισή του, στηρίζοντάς τον ηθικά, οικονομικά και πολιτικά, κάνοντας λόγο για «τυφλή και άκριτη ποινικοποίηση των κοινωνικών, συναδελφικών και φιλικών σχέσεων, χωρίς κανένα στοιχείο». Εδώ και καιρό πραγματοποιεί διάφορες παρεμβάσεις, συγκεντρώσεις και πορείες, έτσι ώστε να γνωστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την υπόθεση.

Μάλιστα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως ο Πάνος Καλαϊτζής αποτελεί τον «χρήσιμο τρίτο», έτσι ώστε «να στοιχειοθετηθεί και να ισχυροποιηθεί η κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης», αφού το άρθρο 2 του 187α του Ποινικού Κώδικα, αναφέρει: «Με κάθειρξη έως δέκα έτη τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα που δρουν από κοινού και επιδιώκουν την τέλεση του εγκλήματος της παραγράφου 1 (τρομοκρατική οργάνωση). Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου, όταν η τρομοκρατική οργάνωση έχει συσταθεί για την τέλεση πλημμελημάτων της παραγράφου 1. Η κατασκευή, προμήθεια ή κατοχή όπλων, εκρηκτικών υλών και χημικών ή βιολογικών υλικών ή υλικών που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης συνιστά επιβαρυντική περίσταση. Η μη διάπραξη από την τρομοκρατική οργάνωση οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνιστά ελαφρυντική περίσταση».

«Προσπαθώ να σηκώσω το ανάστημά μου απέναντι σε αυτήν την αυθαιρεσία που νομίζει ότι η ζωή μου είναι ένα πιόνι σε μια αόρατη σκακιέρα. Απέναντι σε αυτούς που παίρνουν τις ανθρώπινες σχέσεις και τις χρησιμοποιούν όπως θέλουν και όπως τους ταιριάζει για να συνθέσουν το παζλ που σχεδιάζουν. Θα τα καταφέρω», γράφει ο Πάνος Καλαϊτζής μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, περιμένοντας να οριστεί η δίκη.

*Πηγή φωτογραφίας: Facebook – FreePanoulis