Κατά 400 μονάδες βάσης (στις 1160) υποχώρησαν τα spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων μετά από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Εντυπωσιακή άνοδο, κατά 5,91%, σημείωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ads

Την ίδια ώρα, οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s προαναγγέλλουν υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, τουλάχιστον o πρώτος επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση μετά από την επικείμενη ανταλλαγή και επιμήκυνση των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.

«Σημαντικό βήμα» για τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους αλλά και «προσπάθεια ισχυροποίησης» της Ευρωζώνης διαβλέπουν μέσα από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αναλύσεις και δημοσιεύματα στις ΗΠΑ.

Αναγνωρίζουν δε ότι η έως σήμερα εφαρμογή της στρατηγικής επιλογής: «ευημερία μέσω λιτότητας» ήταν μία «πλήρης αποτυχία». Σε κάθε περίπτωση, εκφράζεται η άποψη ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών και η αύξηση της φορολογίας δεν μπορούν να οδηγήσουν στην προσδοκώμενη ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα οι οποίες θα διασφαλίσουν την αποπληρωμή του χρέους.

Ads