Ως «μη κατοικήσιμες» έχουν κριθεί 520 κατοικίες στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου, έπειτα από τους ελέγχους και τις αυτοψίες, που έκαναν μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των συγκεκριμένων περιοχών.

Ads

Αναλυτικότερα, έως την Παρασκευή, είχαν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια, εκ των οποίων οι 841 αφορούν σε κατοικίες, ενώ, επίσης, είχαν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12. Παράλληλα, όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «ακατάλληλα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 κτίρια από τα 26. Σχετικά με τα άλλα 52 κτίρια που ελέγχθηκαν(αποθήκες και στάβλοι) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Σημειώνεται επίσης, ότι, έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης. 

Διαβάστε επίσης: «Σεισμικό Ζεύγος»: Το σπάνιο φαινόμενο που χτύπησε τη Θεσσαλία 

Ads

Αξίζει να αναφερθεί επιπλέον πως, ξεκινά σήμερα (5/3) από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – στη Λάρισα – υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και με την συμμετοχή αυτοδιοικητικών αρχών και εκπροσώπων φορέων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι πλέον θα τοποθετηθούν οικίσκοι – με εκκίνηση από το Δαμάσι και το Μεσοχώρι και μετά όπου αλλού χρειαστεί – ώστε να διαμείνουν υπό καλύτερες συνθήκες σεισμόπληκτες οικογένειες των οποίων τα σπίτια δεν είναι κατοικήσιμα.

Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός τόνισε πως, «εντείνονται οι έλεγχοι με επιπλέον 60 μηχανικούς ώστε να φτάσουν συνολικά τους 115 με στόχο τη γρήγορη προώθηση της συγκεκριμένης διαδικασίας».

Επιπλέον, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Παράλληλα, σε αυτοκίνητα και σκηνές διανυκτέρευσαν πάλι οι σεισμόπληκτοι, ενώ, στο Δαμάσι Λάρισας, εκτός των άλλων, καταγράφονται προβλήματα και με το νερό, το οποίο είναι θολό και δεν είναι πόσιμο.

Σημειώνεται ότι, θερμαντικά σώματα αναμένεται να τοποθετηθούν στις σκηνές, ενώ, η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, στέλνει τροχόσπιτα προς τους πληγέντες.