Σε 41.973 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Εν τω μεταξύ, στην Ειδομένη, όπου τα σύνορα παραμένουν ερμητικά κλειστά για τέταρτη ημέρα, οι περίπου 12.000 πρόσφυγες πέρασαν ακόμη μια δύσκολη μέρα μέσα στη λάσπη και τη βροχή.

Ads

Η διέλευση από τα σύνορα ΠΓΔΜ έχει διακοπεί και η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή. Ωστόσο παρά τις δύσκολες συνθήκες, πολλοί πρόσφυγες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το σημείο. Κάποιοι «θωρακίζουν» τις σκηνές τους με πρόσθετα πλαστικά κομμάτια, ενώ άλλοι στέκονται στις ουρές για να πάρουν το πρωινό που μοιράζουν ΜΚΟ. Σημειώνεται πως λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Ειδομένη, η κυβέρνηση προωθεί τη σταδιακή εκκένωσή της με μεταφορά των προσφυγών σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα ανέρχονται σε 41.973. Οι νέες αφίξεις στα νησιά ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο σε 2.373, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στα νησιά σε 9.428. Στην Αττική, πρόσφυγες φιλοξενούνται στο Σχιστό (1.700), στον Ελαιώνα (709), στο Ελληνικό (3.914) και στο λιμάνι του Πειραιά (3.300).

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης, στόχος είναι να μεταφερθούν σήμερα και αύριο από το λιμάνι του Πειραιά 1.500 άτομα, προς δομές στη Θεσσαλία και προς τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Οι τελευταίες, είναι σε θέση να φιλοξενήσουν σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 110 άτομα. Επίσης, στο ξενοδοχείο των Θερμοπυλών φιλοξενούνται 260 άτομα. Στη Δράμα, μεταφέρθηκαν χτες βράδυ 337 πρόσφυγες. Στον Χέρσο Κιλκίς, φιλοξενούνται 3.674 πρόσφυγες, 3.273 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 800 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη, 420 στην Κοζάνη και 1.958 στη δομή των Διαβατών.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης σήμερα το πρωί οι πρόσφυγες υπολογίζονταν σε 12.000. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν προς δομές φιλοξενίας και, όπως διευκρινίζει ο Γιώργος Κυρίτσης, «είμαστε έτοιμοι ακόμα και σήμερα να διευκολύνουμε τον κόσμο να μετακινηθεί εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τους ίδιους». Για την ενημέρωση των προσφύγων για τις διαθέσιμες δομές φιλοξενίας ετοιμάζονται ενημερωτικά φυλλάδια.

Ads

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν φτάσει 484.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων μετακινήθηκαν προς τη Βόρεια Ευρώπη. Σε ποσοστό 46% αυτοί που έφθασαν στα ελληνικά νησιά είναι Σύροι και το 28% Αφγανοί. Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, τις τελευταίες ημέρες, καταγράφονται αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία. Μιλώντας το πρωί στο Mega ο υπουργός ανέφερε ότι στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται περί τις 4.000 πρόσφυγες. Σημείωσε ακόμη ότι η νατοϊκή επιχείρηση ξεκίνησε επί της ουσίας τη Δευτέρα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμπλοκή του λιμενικού. 

Σημειώνεται πως η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ κατέγραψε επίσης μείωση των αφίξεων στην Ιταλία από τη Λιβύη, αλλά και μια απότομη αύξηση των αφίξεων στην Ισπανία από το Μαρόκο, αν και οι αφίξεις αυτές είναι σε χαμηλό επίπεδο.

Το δελτίο του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης