Περίπου 17.210 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Νοέμβριο στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχή μήνα που το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων είναι αρνητικό.

Ads

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 98.108, ενώ οι αποχωρήσεις σε 115.322.

Από τις αποχωρήσεις, οι 79.674 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ οι 35.648 ήταν οικειοθελείς,

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το επίπεδο του αρνητικού ισοζυγίου του Νοεμβρίου 2013 είναι μικρότερο κατά περίπου 49,57% σε σχέση με το αντίστοιχο αρνητικό του Νοεμβρίου 2012. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι από τη σύγκριση των επιπέδων των δύο μηνών προκύπτουν 16.924 λιγότερες απώλειες θέσεων εργασίας, ως αποτέλεσμα, κυρίως, των νέων αναγγελιών πρόσληψης που τον Νοέμβριο 2013 είναι υψηλότερες κατά 30.241 προσλήψεις σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο.

Ads

Επισημαίνεται ακόμη από το υπουργείο ότι η επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Νοεμβρίου 2013 είναι η μικρότερη αρνητική επίδοση αντίστοιχου καταγεγραμμένου μηνός Νοεμβρίου από το 2002 μέχρι σήμερα, ενώ όπως προκύπτει από τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία από το 2001 μέχρι και σήμερα ο μήνας Νοέμβριος παρουσιάζει πάντα αρνητικό ισοζύγιο.

Σε ό, τι αφορά το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εντεκαμήνου του 2013, αυτό  είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 113.489 νέες θέσεις εργασίας.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.039.397 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 29,9%. Οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 925.908, εκ των οποίων οι 625.805 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 300.103 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Βρούτσης: Παγιώνεται η τάση σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το μήνα Νοέμβριο δήλωσε πως «επιβεβαιώνουν και φαίνεται να παγιώνουν την τάση σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας».

Επίσης, ανέφερε ότι παρόλο που τα ισοζύγια της μισθωτής απασχόλησης κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών είναι διαχρονικά αρνητικά, λόγω της έντονης εποχικότητας της απασχόλησης στη χώρα μας, οι φετινές απώλειες τόσο του Οκτωβρίου όσο και του Νοεμβρίου είναι οι μικρότερες από το 2008 και μετά. Έτσι, όπως σημείωσε, το φετινό ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2013 είναι πλεονασματικό για πρώτη φορά μετά το ξεκίνημα της κρίσης και, μάλιστα, κατά 113.489 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας.

Στρατούλης: Τα θαύματα του Βρούτση διαρκούν τρεις ημέρες
 
Επίθεση εναντίον του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Βρούτση περί σταθεροποίησης της ανεργίας. Όπως υποστηρίζει ο κ. Στρατούλης, «τα θαύματα με τα οποία ο υπουργός Εργασίας μειώνει την ανεργία, διαρκούν μόνο τρεις μέρες».
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Βρούτση ότι αξιοποιεί επιλεκτικά στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για να αποδείξει ότι η ανεργία σταθεροποιείται, και μάλιστα με τάσεις μείωσης, παρά το ότι πάντα έρχονται μετά από λίγες ημέρες να τον διαψεύσουν τα στοιχεία που δημοσιεύουν η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat, που δείχνουν ότι η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, αυξάνεται και ότι η Ελλάδα κρατά επί δώδεκα μήνες σταθερά την συγκεκριμένη «ντροπιαστική» πρωτιά σε όλη την Ευρώπη.
 
«Η ανεργία όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, εφόσον η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου συνεχίζει και κλιμακώνει τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης» εκτιμά ο κ. Στρατούλης. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται μόνο εάν τα «μνημόνια της καταστροφής» αντικατασταθούν από ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, κάτι το οποίο μπορεί να πράξει μία αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση, «που ο λαός πολύ σύντομα με τους αγώνες και την ψήφο του θα αναδείξει».