Με φόντο την αποκαλυπτική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα σχετικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τη σχέση της θνητότητας με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ, 85 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή και 63 το Σάββατο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Εδώ και καιρό οι ημερήσιοι θάνατοι κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τον συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στους 19.799 και τους δείκτες να προμηνύουν ότι θα σκαρφαλώσει στους 20.000 νωρίτερα από τις γιορτές. Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν πως έως το τέλος του χρόνου τα θύματα ενδεχομένως να φτάσουν τις 21.000
Τα στοιχεία του ourworldindata.org, επιβεβαιώνουν τα αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας και τις θλιβερές πρωτιές της. Μόνο από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, δηλαδή μέσα σε χρονικό διάστημα μόνο 17 ημερών, στη χώρα πέθαναν συνολικά 1.579 άτομα.
Τα σχετικά γραφήματα του ourworldindata.org, το οποίο συγκεντρώνει τα δεδομένα από ολόκληρο τον πλανήτη, καταγράφουν τη θέση της Ελλάδας στην τραγική τροχιά των θανάτων. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην Ευρώπη και στην πρώτη δεκάδα στον κόσμο στον δείκτη θνησιμότητας (θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού).
ECDC: Στις χώρες «μεγάλης ανησυχίας» η Ελλάδα
Χώρα «μεγάλης ανησυχίας» χαρακτηρίζει την Ελλάδα όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, δύο χώρες (Γαλλία και Λιχτενστάιν) κατηγοριοποιήθηκαν ως πολύ μεγάλης ανησυχίας, 21 χώρες (Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία) ως μεγάλης ανησυχίας, έξι χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Μάλτα και Σλοβενία) ως μέτριας ανησυχίας και μία χώρα (Ρουμανία) ως χαμηλής ανησυχίας.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, τέσσερις χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Σουηδία) μετακινήθηκαν σε υψηλότερη κατηγορία, 10 χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία) μετακινήθηκαν σε χαμηλότερη κατηγορία και 16 χώρες παρέμειναν στην ίδια κατηγορία.
Η αξιολόγηση του ECDC για την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας βασίζεται σε μια σύνθετη βαθμολογία που βασίζεται στην απόλυτη τιμή και την τάση πέντε εβδομαδιαίων επιδημιολογικών δεικτών COVID-19.
Όπως αναφέρει, παρατηρούνται πλέον αυξανόμενα ποσοστά κοινοποίησης κρουσμάτων και επιδημιολογική κατάσταση υψηλής ή πολύ μεγάλης ανησυχίας, ιδιαίτερα στα δυτικά και βόρεια τμήματα της ΕΕ/ΕΟΧ. Αυτή η κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα, η οποία έχει περιορίσει τη μείωση της μετάδοσης που επιτεύχθηκε από την κυκλοφορία του εμβολιασμού για τον COVID-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >