«Σε πρώτη φάση ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε σωστά. Σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε από κοντά τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις. Πιστεύω και το επόμενο διάστημα να έχουμε ακριβώς την ίδια θετική αντίδραση» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συγκέντρωση κατοίκων στο χωριό Ρεγγίνι της Φθιώτιδας, όπου έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές σε σπίτια από το σεισμό 5,1 ρίχτερ της Τετάρτης.

Ads

 
Όπως σημείωσε μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα έμπειρα συνεργεία του υπουργείου και ανέφερε ότι μέχρι στιγμής 87 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα.
 
Μαζί με τον υπουργό ήταν και ο διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Νικήτας Παπαδόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι αυτός ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις των κατοίκων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ζητώντας συγχρόνως από τη δημοτική αρχή να κοινοποιήσει άμεσα στο υπουργείο τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν, κυρίως με σχολεία, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, για να προγραμματιστούν άμεσες παρεμβάσεις.
 
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που επίσης ήταν παρών στη συγκέντρωση ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπονται τα μέτρα πολιτικής για τους κατοίκους που έχουν υποστεί ζημιές.
 
Πανικός στη Φθιώτιδα λόγω νέων σεισμικών δονήσεων

Συνεχίστηκε την Παρασκευή η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας στη Φθιώτιδα, καθώς μεταξύ 14:49 και 16:14 έχουν καταγραφεί πέντε σεισμικές δονήσεις από 3,2 έως 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

 
Το ισχυρότερο πλήγμα του Εγκέλαδου, μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 14:49, ενώ αργότερα καταγράφηκε νέα δόνηση 4,6 βαθμών και μέσα σε τέσσερα λεπτά ακολούθησε νέα δόνηση 3,7 Ρίχτερ. Την Τετάρτη το τοπικό ρήγμα της Αμφίκλειας είχε προκαλέσει σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην περιοχή. Δεκάδες σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα.
 
Μετά τις νέες σεισμικές δονήσεις της Παρασκευής προκλήθηκε πανικός στη Φθιώτιδα με τους κατοίκους πολλών χωριών της περιοχής να βγαίνουν και πάλι στους δρόμους.
 
Οι κάτοικοι αναφέρουν πως προκλήθηκαν νέες ζημιές. Στην κεντρική πλατεία, στο Ρεγγίνι, κατέρρευσε προσθήκη σε κατοικία μαζί με ένα μπαλκόνι. Οι κάτοικοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί.
 

«Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν. Εκείνα τα οποία γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τις ζημιές στα σπίτια, ίσως και να μην έχουν σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί» δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας, Αποστόλης Καραναστάσης, καθώς όπως σημειώνει «μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα η κατάσταση των κατασκευών» και μάλιστα ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι μηχανικοί του ΤΕΕ και των αρμόδιων υπηρεσιών να προχωρήσουν ακόμη και σε νέες αυτοψίες.

Ads