Νέα στοιχεία βλέπουν το «φως της δημοσιότητας» την επαύριο της επιχείρησης της ΕΛΑΣ στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου για τον εντοπισμό εγκληματιών στις φοιτητικές εστίες, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας 30χρονος από αστυνομικά πυρα. Tην ίδια στιγμή πληθαίνουν οι καταγγελίες για σημαντικές υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τους άνδρες της ΟΠΚΕ στα δωμάτια των παλιών φοιτητικών εστιών.

Ads

Ειδικότερα, φοιτητές που ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κάνουν λόγο για «σπάσιμο πορτών την ώρα που άνθρωποι κοιμόντουσαν στα δωμάτιά τους» αλλά και «δέσιμο χεριών».

«Φοιτητές έδειχναν σημάδια στα χέρια τους από tie wrap που τους είχαν περάσει οι δυνάμεις των ΟΠΚΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά φοιτητής του ΕΜΠ.

«Σπάσανε τις πόρτες των παιδιών την ώρα που κοιμόντουσαν»

Ads

«Πηγαίνοντας προς τη σχολή μου είδα πολύ αυξημένη παρουσία των ΟΠΚΕ, άκουγα θορύβους σπασίματος που προφανώς ήταν από τα δωμάτια που παραβιάστηκαν και κόσμο να φωνάζει. Λίγο πριν φτάσω στη σχολή μου, άκουσα και τους πυροβολισμούς και δεν ήθελα να το πιστέψω», σημειώει φοιτήτρια του ΕΜΠ, μιλώντας στο OPEN.

«Η κατάσταση που επικρατούσε ήταν τρομακτική», πρόσθεσε η ίδια και υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι μπήκε η ΕΛΑΣ και έκανε μία τέτοιου επιπέδου επιχείρηση στις φοιτητικές εστίες, όπου διαμένει κόσμος, όπου σπάσανε τις πόρτες των παιδιών την ώρα που κοιμόντουσαν, όπου κατέληξε αυτό το πράγμα σε πυροβολισμούς (…). Σε ημέρα όπου ο κόσμος κινούνταν, είδε να πέφτουν δίπλα του πυροβολισμοί. Αυτό το πράγμα ήταν πολύ επικίνδυνο».

«Εμείς είμαστε φοιτητές, δεν είμαστε οι σύμβουλοι της ΕΛΑΣ. Δεν μπορούμε να προτείνουμε κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο καλύτερο ή χειρότερο. Εμείς ξέρουμε ότι στα πανεπιστήμιά μας δεν υπάρχει η εγκληματικότητα στον βαθμό που υπάρχει σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία (…). Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες είναι πως είναι πάρα πολύ παραμελημένες, αυτό είναι γεγονός», συμπλήρωσε. «Πώς πιστεύουμε ότι η αστυνομία έλυσε οποιοδήποτε πρόβλημα που αφορά τις εστίες;» διερωτήθηκε η φοιτήτρια.

«Οι αστυνομικοί έδεσαν φοιτητές»

«Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση εδώ είναι οριακή (…). Οι φοιτητές είδαν χθες τα δωμάτιά τους να παραβιάζονται με αυτόν τον τρόπο -άμα δούμε και τα μεγέθη, μιλάμε για εκατοντάδες πόρτες κυριολεκτικά ξηλωμένες. Οι άνθρωποι κοιμόντουσαν το βράδυ, ξύπνησαν το πρωί υπό τον φόβο των ΟΠΚΕ που έμπαιναν μέσα στα σπίτια τους», δηλώνει από την πλευρά του άλλος φοιτητής του ΕΜΠ.

«Μάλιστα, δεν ξέρω πώς οργανώθηκε η επιχείρηση και δεν είναι και δουλειά μου να ξέρω, αλλά έγιναν προσαγωγές ή δέθηκαν φοιτητές στον σωρό μέσα στα δωμάτιά τους», επισημαίνει συνεχίζοντας ο ίδιος.

«Η αστυνομία που μπήκε το πρωί στα σπίτια των φοιτητών για να κάνει τον έλεγχο, έδεσε φοιτητές στον σωρό. Πήγαν μετά στη διοίκηση και δείχνανε τα χέρια τους που είχανε σημάδια από τα tie wrap, τις χειροπέδες», καταγγέλλει ο φοιτητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή είναι καταστραμμένες και οι πόρτες και δεν έχει γίνει καμία επισκευή, έστω και υποτυπώδης. Οι άνθρωποι φύγανε αν είχανε κάπου να μείνουνε. Αν δεν είχανε, είναι εδώ πέρα και είναι όλο το βράδυ ξύπνιοι».

«Οι εστίες βρίσκονται σε μία κατάσταση πλήρους παραμέλησης. Έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Και παρόλο που έχουν γίνει καταγγελίες και από τον Σύλλογο των Οικοτρόφων που ζούνε εκεί- η αλήθεια είναι ότι άμα κάτι το αφήσεις στην τύχη του, θα τροφοδοτεί και διάφορου τύπου ενέργειες. Είναι ευθύνη και του υπουργείου και της πρυτανείας και του φορέα που διαχειρίζεται τις εστίες» καταλήγει.

«Έγινε μία διευρυμένη επιχείρηση που στέφθηκε με επιτυχία»

Από τη δική του μεριά, ο αντιπρόσωπος αστυνομικών υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας ανέφερε πως «Έγινε μία διευρυμένη επιχείρηση που στέφθηκε με επιτυχία. Εκεί μία σειρά από υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, με επιτυχία, έκαναν μία δράση που έφερε σύλληψη σεσημασμένων, διάφορα ευρήματα, όπως όπλα (…). Υπήρχαν εντάλματα συλλήψεων για συγκεκριμένους που βρέθηκαν και όλο αυτό οδήγησε σε μία πετυχημένη επιχείρηση».

«Είναι πολύ σημαντικά και θα αξιοποιηθούν» είπε για τα όσα κατήγγειλαν οι φοιτητές και πρόσθεσε πως «αν είχαν αναλάβει την ευθύνη αυτοί που την έχουν, δεν θα ήταν άνδρο ανομίας και κατά συνέπεια δεν θα έμπαινε μέσα και η αστυνομία».

Οι συλλήψεις, το προφίλ του 30χρονου και ο ρόλος της δόκιμης αστυνομικού

Σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω σημειώθηκαν στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, κατά τη διάρκεια της οποίας 30χρονος, που όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ ήταν αρχηγός εγκληματικής συμμορίας και κρυβόταν στις εστίες για δύο χρόνια επειδή καταζητείτο, δέχθηκε αστυνομικά πυρά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο άντρας είχε βρει κρησφύγετο μέσα στην εστία του Ζωγράφου και όταν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο της σύλληψής του φέρεται να επιτέθηκε σε αστυνομικό με αιχμηρό αντικείμενο, η οποία με τη σειρά της τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον. 

Μάλιστα, επειδή οι αστυνομικοί είχαν βάλει και σε διαδικασία άρσης τηλεφωνικού απορρήτου το κινητό του τηλέφωνο, τον άκουγαν που συζητούσε και ζητούσε από τη σύζυγό του, πότε να τού πάει φαγητό, πότε έκανε παραγγελίες με delivery και ο ίδιος παρέμενε και κρυβόταν μέσα στην εστία. Μάλιστα, το διαμέρισμα όπου διέμενε η σύζυγός του ήταν πάρα πολύ κοντά στην εστία και από εκεί έφευγε η γυναίκα όταν την έπαιρνε τηλέφωνο και της ζητούσε, είτε φαγητό είτε ρούχα είτε οτιδήποτε.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, κατά τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε σπίτια και καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου εξαρθρώθηκαν συνολικά τρεις εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη ένοπλων ληστειών και κλοπών σε καταστήματα και οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καθώς και σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Συνολικά, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, συνελήφθησαν 32 μέλη των συμμοριών, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους στη διάπραξη τουλάχιστον 29 ληστειών, καθώς και σε πλήθος συναλλαγών διακίνησης ναρκωτικών ουσιών έχοντας ως έδρα και ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις πληροφορίες ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και μία δόκιμη αστυνομικός. Η ίδια φέρεται να διατηρούσε σχέση με έναν από τους κατηγορούμενους και ο ρόλος της ήταν να ενημερώνει τις εγκληματικές αυτές ομάδες για το ποιες θα ήταν οι κινήσεις της ελληνικής αστυνομίας. Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της δραστηριότητας της οργάνωσης, ενώ πραγματοποιούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων μελών των συμμοριών.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ΕΔΩ