Οι πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό του Πανεπιστημίου Κρήτης μετά την πυρκαγιά μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και το πόσο κοντά βρέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα χειρότερα.

Ads

Όπως αναφέρει το neakriti.gr χιλιάδες φιαλίδια αιθανόλης βρίσκονται μέσα σε μία αίθουσα του Πανεπιστημίου Κρήτης, όμως έχουν μείνει άθικτα, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες σταμάτησαν μόλις 15 μέτρα από τη συγκεκριμένη αίθουσα.

Η φωτιά δεν επεκτάθηκε στα παρακείμενα γραφεία, εργαστήρια και αποθήκες του μουσείου φυσικής ιστορίας Κρήτης, όπου βρίσκονταν πολλά εύφλεκτα υλικά.

image

Ads

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το υπόγειο του κτιρίου από άγνωστη αιτία και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών της προκατασκευασμένης τοιχοποιίας του. Μεταλλικά στοιχεία και στέγες από πάνελ πολυουρεθάνης έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες.

image

Οι πυκνοί καπνοί που γέμισαν την περιοχή δημιούργησαν ασφυκτικό σκηνικό όχι μόνο για τους περίοικους αλλά και για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους του Βενιζέλειου νοσοκομείου που βρίσκεται μόλις 100 μέτρα μακριά από το πανεπιστήμιο και σήμερα εφημέρευε. Εξαιτίας της φωτιάς, η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έκανε εκτροπή της εφημερίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

image

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πήραν μέρος πάνω από 100 πυροσβέστες με 25 οχήματα, δυο ελικόπτερα Kamov και το Έρικσον του πυροσβεστικού σώματος, ενώ επιστρατεύτηκαν ιδιωτικές υδροφόρες, οχήματα του δήμου και της περιφέρειας, και πολλοί εθελοντές.