Την κινητοποίηση των αρμόδιων υπουργείων έφερε η μεγάλη πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ads

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Περιβάλλοντος βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά και με τους αρμόδιους φορείς για τη φωτιά στο Ηράκλειο.

Ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, μίλησε στο neakriti.gr αναφορικά με το θέμα της ρύπανσης που μπορεί να προκλήθηκε λόγω της πυρκαγιάς.

Ο ίδιος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή κλήθηκαν τα τρία υπουργεία για το περιστατικό και ήδη έχουν ξεκινήσει μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια:

Ads

«Θα γίνουν μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της πόλης με βάση τα μετεωρολογικά στοιχεία που επικρατούν στο Ηράκλειο. Οι μετρήσεις αυτές θα γίνουν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ έχει κατέβει ήδη ομάδα στο νησί για να τις ξεκινήσει.».

Ο κ. Φωτάκης, που είναι και πρώην πρόεδρος του ΙΤΕ, επεσήμανε πως μετρήσεις θα γίνουν και στις γύρω περιοχές που μπορεί να έχουν μεταφερθεί σωματίδια, στα σχολεία που βρίσκονταν κοντά στην εστία της φωτιάς, αλλά και στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν και οι κατάλληλες ενέργειες.

Ο αμίαντος και η δημόσια υγεία

Αναφορικά με τον αμίαντο, ένα επικίνδυνο και καρκινογόνο υλικό, ο κ. Φωτάκης ανέφερε πως «όταν ο κ. Στεφάνου ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, είχαν έρθει ειδικά εργαστήρια και είχαν αφαιρέσει τμήματα με αμίαντο. Φυσικά, θα πρέπει να τονίσουμε πως η πυρκαγιά από μόνη της μειώνει την τοξικότητα του αμίαντου. Ωστόσο, θα γίνουν στο εγγύς μέλλον μετρήσεις από πιστοποιημένο εργαστήριο του Δημοκρήτου που έχει τη διαπίστευση γι’ αυτό το σκοπό.».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι «κλιμάκιο του Δημόκρητου είναι έτοιμο να έρθει Κρήτη. Εν τω μεταξύ, να πούμε πως το ζήτημα της ρύπανσης από αμίαντο εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης κυρίως.».

Τέλος, ο κ. Φωτάκης αναφέρει στο neakriti.gr ότι «Όλα αυτά γίνονται με την απαιτούμενη επιστημονική σοβαρότητα και εγκυρότητα για ό,τι πρόβλημα υπάρξει. Θα γίνει η κατάλληλη ενημέρωση, βεβαίως, από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος».