Η πανεπιστημιακή αστυνομία φαίνεται πως θα μπει τελικά ένοπλη σε πανεπιστήμια της χώρας, είτε οπλοφορώντας άμεσα, είτε με τη συνοδεία αστυνομικών που θα οπλοφορούν.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus όχι ως ειδικό σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά ως ειδικοί φρουροί. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, η Διεύθυνση Οργάνωσης και Νομοθεσίας του Αρχηγείου επεξεργάζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχετική τροπολογία, ενώ υπήρξε σκέψη και για συμμετοχή των νέων αστυνομικών σε σεμινάρια της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα.

Όπως αναφέρεται, σε πρώτο χρόνο, τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ που θα περιπολούν τα campus, είτε θα οπλοφορούν τα ίδια, είτε θα συνοδεύονται από ένοπλους αστυνομικούς. Σε δεύτερο χρόνο, εφόσον οι πρυτανικές αρχές εγκαταστήσουν τουρνικέ και κάμερες ασφαλείας στις εισόδους, τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα διενεργούν ελέγχους στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Μάλιστα, σε διευκρινιστική ερώτηση της «Καθημερινής», σχετικά με το εάν τα παραπάνω συνεπάγονται ότι τα στελέχη της ΟΠΠΙ θα περιπολούν με ατομικό εξοπλισμό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε πως «δεν θα τους αφήσουμε (σ.σ. τους αστυνομικούς) να εκτεθούν σε κίνδυνο».

Ads

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να λάβουν υπηρεσία σε δύο εβδομάδες αρχικά σε τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα:

  • Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου (ΕΜΠ).
  • Στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου (ΕΚΠΑ).
  • Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Το ακριβές καθηκοντολόγιο των υπηρετούντων στις ΟΠΠΙ, θα καθοριστεί με εφαρμοστικό διάταγμα που παραμένει υπό διαμόρφωση από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Τάκη Θεοδωρικάκο και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα.