Η Ελλάδα δεν έχει προσαρμοστεί και δεν εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και υπερωριακής εργασίας των ιατρών, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ads

Αφορμή για την παρέμβαση του ΠΙΣ στάθηκε η κατάρρευση της 44χρονης αναισθησιολόγου που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στο τέλος 24ωρης εφημερίας, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή, οι γιατροί ζητούν την εφαρμογή τους «στον ελάχιστον δυνατό χρόνο, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή τους».

Παραλήπτης της επιστολής είναι και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς του να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα,

Ads

Η επιστολή του ΠΙΣ:

Προς

Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Ε. Αγαπηδάκη
Υφυπουργό Υγείας κ. Μ. Θεμιστοκλέους
Υφυπουργό Υγείας κ. Δ. Βαρτζόπουλο
Κοινοποίηση:

Ιατρικούς Συλλόγους
Μέλη Γενικής Συνέλευσης
Μ.Μ.Ε.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή το άκρως ανησυχητικό περιστατικό του εγκεφαλικού επεισοδίου συναδέλφους μας αναισθησιολόγου, κ Δημητροπούλου Ιωάννας, ιατρού ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο αμέσως μετά τη λήξη πολύωρης και κοπιώδους εφημερίας, θέτουμε υπόψιν σας το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει προσαρμοστεί και δεν εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, σχετικά με το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και υπερωριακής εργασίας των ιατρών.

Οι Οδηγίες αυτές, ενώ προνοούν για την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας εκ μέρους ιατρών και ελαχιστοποίηση των ιατρικών σφαλμάτων λόγω εργασιακής εξουθένωσης, δυστυχώς έχουν ανασταλεί κατ΄ επανάληψη, με τελευταία αναστολή έως 31/3/2024 βάσει της παρ. 3 του αρ. 66 του νόμου 5079/23

Αιτούμαστε την εφαρμογή τους στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή τους.

Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία με σύντομο και καθορισμένο χρονικό ορίζοντα.