Οι πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινούν στις 12 Μαϊου. Ωστόσο, πολλά νέα στοιχεία για τη διεξαγωγή των εξετάσεων παρέμειναν ασαφή ως σχεδόν την τελευταία στιγμή. Την ίδια στιγμή τα ανώτατα ιδρύματα που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους επιτυχόντες δε γνωρίζουν υπό ποια μορφή θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ads

Την τελευταία στιγμή περίμενε το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων αλλά και το φετινό μηχανογραφικό, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία». Καθυστέρησε, επίσης, να ενημερώσει τους μαθητές ότι από φέτος δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να πάρουν απολυτήριο χωρίς συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των μαθητών που δεν θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες φτάνει μόλις τους 3.000, σε μια πρώτη καταμέτρηση που έγινε μετά το Πάσχα. Έτσι, το υπουργείο αποφάσισε να παρατείνει την ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής στις ενδοσχολικές εξετάσεις μέχρι τις 10 Μαίου, «ελπίζοντας» σε βελτίωση της αναλογίας διατιθέμενων θέσεων και εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Παράλληλα, αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον για σειρά πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Ο «Καλλικράτης» της Παιδείας αναμένεται να οδηγήσει στην κατάργηση 150 τμημάτων χαμηλής ζήτησης και στη συγχώνευση περισσότερων από 10 πανεπιστημίων, μετά και από συνάντηση της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου με κλιμάκιο της τρόικας, σύμφωνα με τον «Έθνος».

Ads

Στις σχετικές αλλαγές θα προχωρήσουν οι νέες διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων, οι οποίες θα προκύψουν τον Ιούνιο, εάν ψηφιστεί σχετικό νόμος-πλαίσιο στη Βουλή. Οι αλλαγές πιθανόν θα αφορούν:

  • Συγχωνεύσεις τμημάτων ή και σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου, με χαμηλή ζήτηση και αμφίβολα επιστημονικά αποτελέσματα.
  • Συγχωνεύσεις μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ και την ενσωμάτωση ενός μέρους του πανεπιστημίου ή ΤΕΙ σε ένα άλλο.