Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά στις Πανελλήνιες 2019 και την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ads

Το νομοσχέδιο αφορά στη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του  Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επίσης, περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τη νέα Γ’ Λυκείου και τον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις.

Η θέσπιση τεσσάρων κατευθύνσεων με τέσσερα μαθήματα προς εξέταση, το ωρολόγιο πρόγραμμα και η δημιουργία τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης, αποτελούν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και του Νέου Λυκείου. Αυτό σημαίνει πως με το νέο σύστημα, μειώνονται στη Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας, αυξάνεται η ύλη στα μαθήματα προσανατολισμού, οι απολυτήριες και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνονται σε τέσσερα μαθήματα (Νεοελληνική Γλώσσα και στα 3 μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού), ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής σε «χαμηλόβαθμα» τμήματα χωρίς Πανελλαδικές.

Ads

Τα τέσσερα επιστημονικά πεδία θα είναι:

1ο επιστημονικό πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες
2ο επιστημονικό πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες
3ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες υγείας και ζωής
4ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές της Β’ Λυκείου θα συμπληρώνουν αμέσως μόλις τελειώνουν την τάξη, στις 30 Ιουνίου (για φέτος μόνο αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο) μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, από τις οποίες θα δημιουργηθεί η λίστα με τις σχολές στις οποίες θα γίνεται την επόμενη χρονιά η εισαγωγή μόνο με το απολυτήριο. Το εάν επιθυμούν τελικά οι υποψήφιοι να εισαχθούν σε σχολή χωρίς εξετάσεις, θα το «κλειδώνουν» στη μέση της Γ’ Λυκείου, τον Φεβρουάριο.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας:

Πώς γίνεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπάιδευση: