Δυναμικές κινητοποιήσεις σε Λάρισα και Μαγνησία πραγματοποίησαν οι αγρότες την Τετάρτη, διεκδικώντας άμεσα αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστη ο Θεσσαλικός κάμπος στη διάρκεια των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά και ικανοποίηση μίας σειράς χρόνιων αιτημάτων τους.

Ads

Κινητοποιήσεις έγιναν στην Όσσα από τους αμυγδαλοπαραγωγούς, στην Ελασσόνα, από αγρότες και κτηνοτρόφους, στην Αγιά από μηλοπαραγωγούς και στον Πλατύκαμπο από τους πληγέντες αγρότες, τα χωράφια των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το νερό.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ότι στη διάρκεια της εξαγγελίας της κινητοποίησης των αμυγδαλοπαραγωγών στην Όσσα, η κυβέρνηση προχώρησε σε ανακοίνωση προκαταβολής αποζημιώσεων.

Ωστόσο, οι αγρότες της περιοχής προχώρησαν σε δυναμική κινητοποίηση με τρακτέρ, τονίζοντας ότι το ύψος της προκαταβολής δεν έγινε γνωστό ούτε καν στους ίδιους.

Ads

https://youtu.be/KL8amcPe2-k?si=CM1rI8zbniX7136n

Τα αιτήματα

Στα κοινά αιτήματα των κινητοποιήσεων, έτσι όπως αποφασίστηκαν σε συσκέψεις του προηγούμενου διαστήματος, που οδήγησαν στη σημερινή πανελλαδική ημέρα δράσης των αγροτών, είναι, το υψηλό κόστος παραγωγής, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται στο 100% της κατεστραμμένης παραγωγής, κ.λπ.

Στα ιδιαίτερα αιτήματα, οι αμυγλαδοπαραγωγοί της Όσσας διεκδικούν άμεσα τις αποζημιώσεις από τον παγετό της άνοιξης του 2023, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας διεκδικούν αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστησαν από τις καιρικές συνθήκες και οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών των δήμων Αγιάς και Κιλελέρ να βρεθεί άμεσα λύση για την απομάκρυνση των εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού που σκεπάζει 200.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Μαγνησία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας πραγματοποίησαν Αγροτικοί Σύλλογοι της Μαγνησίας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Βόλου.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν τη λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης με 1.000 ευρώ το στρέμμα του χαμένου εισοδήματος σε μήλα, κάστανα, καρύδια και αμύγδαλα στο σύνολο των αγροτών. Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους. Άμεση αποκατάσταση για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους.

Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν.

Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας που είναι υποστελεχωμένα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να γίνει με κρατική ευθύνη, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά, τα σπίτια, τα χωράφια και τις εγκαταστάσεις.

https://youtu.be/VOIMln_ARDA?si=FtH7NgxUaeBw-VUz

Καρδίτσα: «”Δεν χωράμε” στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης»

Στον κόμβο του Δέλτα, κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα παρατάσσονται τα τρακτέρ των αγροτών που τις προηγούμενες μέρες βρίσκονταν στις πλατείες των χωριών.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κάνει λόγο για τη μεγάλη ανησυχία που προκαλούν στους βιοπαλαιστές αγρότες όσα ακούγονται και όσα γράφονται σε εκθέσεις και πορίσματα, για την «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» στον θεσσαλικό κάμπο, τη «στροφή» σε πιο «σύγχρονες και δυναμικές καλλιέργειες» και την ανάγκη «εξοικονόμησης υδατικών πόρων».

«Απ’ ό,τι φαίνεται “δεν χωράμε” στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ετοιμάζουν επιτάχυνση του ξεκληρίσματός μας. Ποτέ τα προβλήματά μας δεν λύθηκαν με συσκέψεις δημοσίων σχέσεων, με χτύπημα στην πλάτη και καθησυχαστικές δηλώσεις, με συνεχόμενες συναντήσεις στις οποίες ακούμε λόγια παρηγοριάς», σημειώνει η Ομοσπονδία.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από ΕΡΤ, 902.gr