Συγκεντρώσεις εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλά δημόσια νοσοκομεία από το πρωί της Παρασκευή, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την Υγεία, που κήρυξαν οι υγειονομκοί, διαμαρτυρόμενοι για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην δημόσια υγεία, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ads

Την διαμαρτυρία διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Δημόσια Νοσοκομεία, ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει πάρει απόφαση και στηρίζει τις σημερινές δράσεις.

Σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας εργαζόμενοι του κλάδου πραγματοποιούν συγκεντρώσεις, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καλώντας την κοινωνίανα σταθεί στο πλευρό τους, αφού η κατάσταση  στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είναι τραγική, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο «Γεννηματάς» εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα την Λ. Μεσογείων. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στο «Λαϊκό».  Το ΕΚΑ έχει πάρει απόφαση και στηρίξει τις σημερινές δράσεις

Ads

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στο Ιπποκράτειο, το Γεννηματάς και το ΑΧΕΠΑ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης χειροτερεύει πλέον ώρα με την ώρα, όπως μαρτυρούν πλήθος δημόσιων καταγγελιών από τους εργαζόμενους σε αυτά.

Εκρηκτική η κατάσταση στο «Ιπποκράτειο»

Ήδη στο Ιπποκράτειο άδειασαν κλινικές με ασθενείς χωρίς Covid για να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία, ενώ στον προαύλιο χώρο έχουν στηθεί σκηνές για να γίνουν rapid test σε ασυμπτωματικούς. Μόνο σε αυτό το νοσοκομείο έχουν ήδη νοσήσει περίπου 100 άτομα από το προσωπικό. Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο «Ιπποκράτειο» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Χρήστος Τζελέπης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο thestival.gr, «σήμερα ξεκινάει μια εφημερία με δύσκολες καταστάσεις στο νοσοκομείο. Όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ είναι γεμάτα». Παράλληλα ανέφερε πως χθες χρειάστηκε να αδειάσει ένας ολόκληρος όροφος με τρεις κλινικές προκειμενου το νοσοκομείο να είναι σε θέσει να δεχθεί ασθενείς με κορωνοϊο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, το προσωπικό του νοσοκομείου είναι εξουθενωμένο ενώ το γεγονός πως πλέον είναι αρκετοί εκείνοι που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, δυσχεραίνει την κατάσταση. «Σήμερα για ενίσχυση ήρθαν 10 νοσηλευτές από το Θεαγένειο και 15 από κέντρα υγείας. Αυτό αναδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει. Νοσούν και  μέλη του προσωπικού, περίπου στα 80 άτομα, άρα στις τεράστιες ελλείψεις που είχε το νοσοκομείο προστίθενται και αυτά», σημείωσε ο κ. Τζελέπης.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν μεταξύ άλλων μέσα ατομικής προστασίας, μαζικά τεστ για κορωνοϊό σε γιατρούς και νοσηλευτές, μαζικές προσλήψεις προσωπικού καθώς και δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προέβη σε σημαντικές καταγγελίες για την κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος δήλωσε σχετικά «η κατάσταση είναι τραγική, ο πόλεμος μαίνεται, συνάδελφοί μας νοσούν. Δημιουργούνται ΜΕΘ και κλινικές Covid χωρίς τα απαραίτητα μέτρα. Στο Αλεξάνδρα βρέθηκε θετικός ασθενής σε πεντάκλινο γιατί δεν γίνονται τεστ σε όλες τις εισαγωγές. Το προσωπικό δεν υπάρχει και οι μαίες παρέχουν υπηρεσίας και για περιστατικά κορονοϊού.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να μας εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά, αυξήσεις σε μισθούς και προσλήψεις και δεν έχει κάνει τίποτα. Πριν ξεκινήσει καλά καλά ο πόλεμος, το σύστημα έχει γονατίσει, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα».