Σε 24ωρη πανελληδική απεργία «κατεβαίνουν» την Τρίτη 17 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο φόντο του θανάτου της υπαλλήλου καθαριότητας στον Δήμο Ξυλοκάστρου, σε ώρα εργασίας.

Ads

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) «καλεί τους εργαζόμενους όλων των Δήμων της χώρας να λάβουν μέρος αγωνιστικά και δυναμικά, προκειμένου να καταδικάσουν, αφενός την άκρως επικίνδυνη απαξίωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση και τους Αιρετούς και αφετέρου την εγκληματική αδιαφορία στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την αποφυγή των Εργατικών Ατυχημάτων και την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Στις 10 το πρωί της Τρίτης έχει προγραμματιστεί απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15), όπου και θα ζητηθεί συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη.

Για την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, έχει αποφασιστεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με θέμα συζήτησης την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και την λήψη περαιτέρω αποφάσεων.

Ads

«Το εργασιακό “έγκλημα” που τελέστηκε στον Δήμο Ξυλοκάστρου, με θύμα μία νέα γυναίκα, υπάλληλο καθαριότητας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι… Ένα ποτήρι γεμάτο οργή και αγανάκτηση για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται εν ώρα καθήκοντος, για τους εργαζόμενους που τραυματίζονται σοβαρά και λιγότερο σοβαρά, για την πλήρη απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την
διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών (βλέπε Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, τονίζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Για το αίμα που χύνεται, για το μεροκάματο του τρόμου και την “μαύρη” και αδήλωτη εργασία υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες πολιτικές, που αναλογούν στην σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σε μεγάλη μερίδα των Δημάρχων, που έχουν επιβάλει την πολιτική των μηδενικών ελέγχων, την ατιμωρησία, την ασυδοσία και εν τέλει την ανομία. Υπάρχουν επίσης ευθύνες πειθαρχικές και ποινικές που επιβάλλεται να αναζητηθούν και να καταλογιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όσο αυτό δεν γίνεται τόσο η “μαύρη” λίστα των θανάτων θα αυξάνει.

»Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να νομοθετεί, να ελέγχει, να προβλέπει και να συστήνει (όχι να διαλύει) ελεγκτικούς μηχανισμούς, λειτουργικούς και αποτελεσματικούς, στη λογική της πρόληψης, και να τιμωρεί παραδειγματικά όταν αυτό είναι αναγκαίο. Ωστόσο, η πολιτική της νυν κυβέρνησης είναι καταστροφική, επικίνδυνη και εγκληματική.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να αποδεχθούν και να συγκαλύψουν ένα έγκλημα που συντελείται με θύματα αθώους συναδέλφους τους, οικογενειάρχες και μεροκαματιάρηδες».