Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μετά την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου εργαζομένων. Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ads

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και την πορεία. Όλοι μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι για ένα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με δημόσιο έλεγχο και κοινωνικό χαρακτήρα. Δεν θα επιτρέψουμε στους ιδιώτες τραπεζίτες να βάλουν χέρι στη λαϊκή αποταμίευση» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων.

Εν τω μεταξύ, «φρένο» φαίνεται ότι επιχειρεί να βάλει επί του παρόντος στις συζητήσεις για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μετριαστούν οι διαφωνίες που έχουν προκύψει σε βουλευτικό αλλά και υπουργικό επίπεδο εντός του ΠΑΣΟΚ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, δεν αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο επανέλαβε ότι «η συγκεκριμένη πρόταση της Πειραιώς θα εξεταστεί στα θεσμοθετημένα και νομοθετημένα πλαίσια, με πλήρη διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» διευκρινίζοντας τρόπον τινά ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται να πάρει τις σχετικές αποφάσεις.

Ads

Πάντως η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να κάνει στο εγγύς μέλλον τα πρώτα βήματα για την αλλαγή του τραπεζικού χάρτη της χώρας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται σύγκληση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων όπου θα ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών. Η κυβέρνηση αναμένεται επιπλέον να αναθέσει σε διεθνείς συμβούλους την αξιολόγηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε συνδυασμό με μια γενικότερη μελέτη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι θα κληθούν να αξιολογήσουν την πρόταση της Πειραιώς, να εξετάσουν το προσφερόμενο τίμημα από τον κ. Σάλλα αλλά και να διερευνήσουν το ενδιαφέρον της αγοράς, αναζητώντας ενδεχομένως μια καλύτερη προσφορά. Καθώς οι εκθέσεις των συμβούλων δεν αναμένονται πριν από τα μέσα Σεπτέμβρη, κάθε ουσιαστική συζήτηση αλλά και επίσημη απάντηση στην πρόταση Σάλλα φαίνεται να μετατίθεται για το φθινόπωρο. Ενδιαφέρον για την πρόταση της Πειραιώς δείχνει και η ΕΕ, με την Κομισιόν να ζητά με επιστολή της λεπτομέρειες και εξηγήσεις για την πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε σε ότι αφορά την πρόταση της Πειραιώς ότι θα εφαρμοστούν διαδικασίες ανοιχτές για όλους, ενώ υπενθύμισε ότι τη συζήτηση για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου προκάλεσε η κυβέρνηση. «Θα με έχετε ακούσει επανειλημμένα και βεβαίως πάνω από όλα τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μιλά για την ανάγκη κινήσεων. Να ξεμπλοκάρουμε το σύστημα, να γίνουν αναδιαρθρώσεις, αναδιατάξεις στο σύστημα».

Εκτίμησε, επιπλέον, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να περάσουν αλώβητες από τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. «Ξέρουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους τα περίφημα stress tests, τις δοκιμασίες αντοχής. Είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουν να περάσουν αλώβητες από αυτές τις δοκιμασίες και να αντιμετωπίσουν έτσι το μέλλον που διαγράφεται μπροστά τους»

Τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού stress test, στο οποίο θα εξεταστούν οι αντοχές 91 τραπεζών, μεταξύ αυτών και έξι ελληνικών (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), θα δημοσιευτούν την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα, ενώ βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι οι υπό εξέταση τράπεζες να έχουν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (tier 1) 6%.