Σε 61.682 ανέρχονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι από τα γενικά και τα επαγγελματικά λύκεια που εισάγονται στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Ads

Εκτός Πανεπιστημίων έμειναν 1 στους 3 υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια και 2 στους 3 από τα ΕΠΑΛ. Σχεδόν 40.000 υποψήφιοι τα δύο χρόνια εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έχουν αποκλειστεί από την τριτοβάθμια εκπαίδευσης. 

Όπως σημείωσε στην ΕΡΤ ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης, το 68,83% επιτυχόντων στις φετινές Πανελλαδικές είναι αρκετά υψηλό ποσοστό, προσθέτοντας πως «οι υπόλοιποι που δεν πέρασαν κόπηκαν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής η οποία κόβει έναν στους τρεις υποψηφίους. Έτσι έμειναν 10.839 κενές θέσεις».

Ειδικά για τις κενές θέσεις, υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά στα κεντρικά πανεπιστήμια έχουμε σημαντικό αριθμό κενών θέσεων». Όπως εξήγησε «αυτό συνέβη γιατί τα κεντρικά πανεπιστήμια επέλεξαν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό φοιτητών που δέχονται».

Ads

Επιπλέον ανέφερε πως «υπάρχει και ένα τμήμα που δεν πέτυχε κανένας φοιτητής. Πρόκειται για τη νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, που ανέβασε την ελάχιστη βάση εισαγωγής με αποτέλεσμα να μην πετύχει κανείς, όπως είχε γίνει αντίστοιχα πέρυσι με την Αρχιτεκτονική Ξάνθης».

Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, σημείωσε πως από τα αποτελέσματα καταδεικνύεται πως «στα ΕΠΑΛ ο συναγωνισμός ο μεγάλος και οι υψηλές επιδόσεις δεν αφήνουν κενές θέσεις. Καθώς γίνεται μια στροφή των παιδιών προς τα ΕΠΑΛ, βλέπουμε πως γίνεται πιο δύσκολο να μπεις από τα ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο σε σχέση με το Γενικό Λύκειο. Το ποσοστό επιτυχίας είναι στο μισό».

Στις εκπλήξεις των φετινών βάσεων περιέλαβε τις ιατρικές σχολές «που κρατήθηκαν στο ύψος τους και δεν έπεσαν κάτω από τα 18.000 μόρια», τους μηχανολόγους – μηχανικούς στο ΕΜΠ που «είχαν μείωση της βάσης τους κατά 71 μόρια, ενώ η ίδια σχολή στη Θεσσαλονίκη κατά 575» επισημαίνοντας πως η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.

Το αντίστοιχο επισήμανε και με τους πολιτικούς μηχανικούς: «στο ΕΜΠ είχαμε αύξηση κατά 8 μόρια ενώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε μείωση κατά 379 μόρια». Επιπλέον υπογράμμισε την μεγάλη πτώση σε όλες της σχολές του 1ου πεδίου. «Το περιμέναμε γιατί φέτος οι υποψήφιοι ήταν πολύ λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά» είπε και σημείωσε πως «η πιο χαμηλή βάση στο τμήμα Ιστορίας Κέρκυρας, διαμορφώθηκε στα 8.420 μόρια».

Όπως ανέφερε η Νομική της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής είχαν πτώση πάνω από 200 μόρια, αλλά και στα παιδαγωγικά σημειώθηκε μεγάλη πτώση από 300 – 750 μόρια. Άνοδος σημειώθηκε σε κάποια τμήματα του τέταρτου πεδίου και αυτό ήταν αναμενόμενο όπως εξήγησε γιατί «αυξήθηκε ο αριθμός των υποψηφίων στο 4ο πεδίο». Ο κ. Στρατηγάκης σημείωσε πως «τα παιδιά περνούν σε ποσοστό 90% στις πρώτες τους επιλογές. Δεν έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όλες τις σχολές. Μόνο αυτές που περνούν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής».

ΣΥΡΙΖΑ: «Θυσία στο βωμό του Μινώταυρου της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας»

Για «θυσία στο βωμό του Μινώταυρου της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας», κάνει λόγο ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Φίλης, προσθέτοντας πως «αυτή η θυσία συμβαίνει σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής φτωχοποίησης, που έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στα παιδιά και στις οικογένειες».

«Αυτές τις συνθήκες διάλεξαν ο  κ. Μητσοτάκης και η κυρία Κεραμέως για να αποκαλύψουν  το αποτρόπαιο πρόσωπο της ταξικής αντικοινωνικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τους. Από 80.000 περίπου που έμπαιναν στα Πανεπιστήμια όλα τα προηγούμενα χρόνια στους 60.000 πέρυσι και φέτος. Δυνητική πελατεία 20.000 παιδιά κάθε χρόνο για τα ιδιωτικά Κολλέγια και για Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτές τις νεοφιλελεύθερες και καταστροφικές αντιμεταρρυθμίσεις  στην εκπαίδευση θα καταδικάσει με τον πιο σαφή και αποφασιστικό τρόπο ο ελληνικός λαός στις εκλογές που έρχονται, μαζί με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ», συμπληρώνει.