Απάντηση στο νομοσχέδιο – «νάρκη» του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης έδωσαν φοιτητές και εκπαιδευτικοί, στα συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στάσεις εργασίας για συμμετοχή στην κινητοποίηση κήρυξαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ.

Ads

Μέτρα όπως η σύνδεση της αξιολόγησης των πανεπιστημίων με την κρατική χρηματοδότηση και η εξίσωση των πτυχίων των κρατικών πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων μέσω της δυνατότητας των πτυχιούχων των τελευταίων να διεκδικήσουν διορισμό στην δημόσια εκπαίδευση, σε μια καταφανή υπονόμευση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, βρίσκονται στο στόχαστρο της εκπαιδευτικής κοινότητας η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό.

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια όπου χαιρέτισαν εκπρόσωποι συλλόγων και ακολούθησε ακολούθησε μαχητική πορεία στη Βουλή.

image

Ads

Εκεί σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, με τα ΜΑΤ να ρίχνουν χημικά στους φοιτητές, οι οποίοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

image

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Στο υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης ολοκληρώθηκε η πορεία των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στη Θεσσαλονίκη. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα  δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο άγαλμα Βενιζέλου, έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο  για την Παιδεία.

«Με το πρόσχημα ότι η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί με τις κοινοτικές διατάξεις, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να εξισώσει τα πτυχία μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αυτά των ΑΕΙ, την στιγμή που έχει αποκλείσει πολλούς εκπαιδευτικούς – πτυχιούχους Παιδαγωγικών Ακαδημιών διετούς φοίτησης από τις προσλήψεις στο Δημόσιο» τόνισε ο αιρετός εκπρόσωπος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας, Νίκος Φασφαλής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ «διότι το άρθρο 50 του νόμου  πλήττει όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο και τα πανεπιστήμια, υποβαθμίζει όλα τα πτυχία των σχολών που παράγουν εκπαιδευτικούς» σημείωσε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Βενετία Αποστολίδου, και πρόσθεσε ότι «τα πανεπιστήμια περνούν από ένα συνεχές σύστημα αξιολόγησης και πιστοοποίησης των πτυχίων, ενώ τα κολέγια δεν έχουν κανέναν σύστημα αξιολόγησης».

Η πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Λαθήρα τόνισε ότι «οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μαζί με τους φοιτητές θα παλέψουμε ώστε αυτές οι ρυθμίσεις  ακόμη κι΄ αν ψηφιστούν να μην εφαρμοστούν στην πράξη», ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιουπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), Ανδρέας Γιακουμής είπε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού γιατί η εκπαίδευση αυτή τη στιγμή λειτουργεί με αναπληρωτές οι οποίοι βρίσκονται σε ομηρία».

Η πανεκπαιδευτική κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα συμμετοχής σε πανελλαδική απεργία και μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 31 Ιανουαρίου, ενώ νωρίτερα φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις διατάξεις του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου στους χώρους του ΑΠΘ.