Ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις παρελάσεις, τόσο για το αν θα διεξαχθούν όσο και για το πώς, στην περίπτωση που γίνουν, με κυβερνητικά στελέχη να διασαφανίζουν πως οι αποφάσεις θα είναι κοινές και για τις στρατιωτικές παρελάσεις και για τις μαθητικές.

Ads

Το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε σχετικά στο Mega: «Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν τις παρελάσεις, έχουμε μπροστά μας 25 ημέρες, θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα δεδομένα. Υπάρχει πάντα η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται. Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις».

Ενώ, στον Σκάι, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι οι παρελάσεις  πρέπει να γίνουν.

Από την αρχή της πανδημίας ακυρώθηκαν όλες οι  παρελάσεις, με εξαίρεση αυτήν της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα,  λόγω της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με καλεσμένους ξένους ηγέτες από το εξωτερικό, αλλά χωρίς την παρουσία κόσμου. Οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου 2020 όπως και οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου 2020 είχαν ακυρωθεί.

Ads

«Ο στόχος είναι να κάνουμε παρελάσεις. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα τοποθετούμαστε ανάλογα με το πώς
αυτά διαμορφώνονται, κυρίως όταν πλησιάζει ο καιρός», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ο κ. Οικονόμου είχε φέρει το παράδειγμα των γιορτών του καλοκαιριού λέγοντας ότι «μέσα στο καλοκαίρι είχαμε γιορτές που έγιναν με ένα πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρυσι να μην ξεχνάμε ότι έχουμε πολύ κόσμο εμβολιασμένο. Θέλουμε να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο τα ποσοστά εμβολιασμού».

Πάντως, αν γίνουν παρελάσεις, υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να γίνει η παρέλαση και στην Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται σεδ έξαρση η πανδημία, με αυστηρά μέτρα: Μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένες προσκλήσεις στους επίσημους καλεσμένους στην εξέδρα.

Δεν έχει αποκλειστεί επίσης η σκέψη στις στρατιωτικές παρελάσεις να λάβουν μέρος μόνον εμβολιασμένοι.

«Ημικρανία» στο Μαξίμου

Ο «πονοκέφαλος» για τις παρελάσεις έρχεται να προστεθεί στην γενικότερη λαϊκή δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης, όπως καταγράφεται και από τα στοιχεία που φτάνουν στο Μαξίμου. Οι αφορμές ποικίλουν. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα και μετά την επιβολή οριζόντιων μέτρων κατά της πανδημίας στην Θεσσαλονίκης, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ από τη Βόρεια Ελλάδα, γίνονται αποδέκτες  κλίματος δυσαρέσκειας των εμβολιασμένων πολιτών αλλά και των επαγγελματιών, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι «χρεώνονται τις συνέπειες του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού».

Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι η εκστρατεία «πειθούς» των ανεμβολίαστων έχει πεπερασμένα όρια και ότι σύντομα θα βρεθεί στην ανάγκη να διαχειριστεί το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων.

Αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Για παράδειγμα στη δημοσκόπηση της Metron Analyss για το Βήμα της Κυριακής, έχουν αυξηθεί οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση – φτάνουν στο 54% έναντι 39% των θετικών – ενώ μειώνεται η δημοτικότητα του πρωθυπουργού στο 47% από το 52%, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι απώλειες δεν εισπράττονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με το βάρος της πειθούς των ανεμβολίαστων νε έχει πέσει στους 600.000 πολίτες άνω των 60 ετών, αλλά και στους εφήβους, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά στους μαθητές 12 – 17 ετών. Ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφεται σημαντικά χαμηλότερος από εκείνον που του Αυγούστου, ενώ, όπως σημειώνουν, ελάχιστες είναι οι σχολικές τάξεις που έκλεισαν λόγω κρουσμάτων (5 από τις σχεδόν 90.000 σε όλη τη χώρα).

Τα στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται πρωτίστως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού, όπου υπάρχει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. «Με άλλα λόγια, η διασπορά ξεκινά από την οικογένεια και φτάνει στα σχολεία, τα οποία καθρεφτίζουν τη διασπορά στην κοινότητα» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το newsit.gr.

Οι ειδικοί για τις παρελάσεις

«Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν δύο -τρία μέτρα ακόμη που θα έχουν ανασχετικό ρόλο στη συνάθροιση όπως οι παρελάσεις», δήλωσε ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Αχιλλέας Γκίκας.

«Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, ξέρετε ότι το επιδημιολογικό πεδίο αυξάνει ραγδαία. Είναι όμως ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων», τόνισε ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις, ιδίως στην Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται το τριήμερο εκδηλώσεων, λόγω και της εορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης τόνισε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις, εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο.

Ενώ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού σημείωσε, ότι «η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μη γίνει είναι πιθανή λύση.».