Κατά το αφήγημα της κυβέρνησης η έξαρση της πανδημίας είναι προϊόν της «ανευθυνότητας» των πολιτών – και κυρίως των νέων – που επιδεικνύουν ανεπίτρεπτη χαλάρωση, το άνοιγμα του τουρισμού δεν έπαιξε ρόλο διότι «τα εισαγόμενα κρούσματα βρίσκονται σε χαμηλά και διαχειρίσιμα επίπεδα», και παρά τα τριψήφια νέα κρούσματα καθημερινά το νέο κύμα διασποράς του κορονοϊού παραμένει «ήπιο» διότι δεν έχουμε υψηλό αριθμό βαριά νοσούντων και διασωληνωμένων. 

Ads

Κατά την πραγματικότητα των απλών αριθμών, η Ελλάδα έχει εμφανίσει μόνον μέσα στον Αύγουστο τα μισά κρούσματα από όσα έχουν συνολικά καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας. Επίσης σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα του Αυγούστου συνδέονται ευθέως με επιστροφές απο διακοπές σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, η αυξητική πορεία της διασποράς ξεκίνησε απο την βόρειο Ελλάδα μετά το, χωρίς τεστ και κανέναν έλεγχο, άνοιγμα των συνόρων σε επισκέπτες απο Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ οι περιοχές που αυτή την εβδομάδα έχουν χτυπήσει «κόκκινο» στην Αττική είναι η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη και η Γλυφάδα – δηλαδή, τρεις περιοχές υψηλού εισοδηματικού προφίλ που οι δημότες τους έχουν την δυνατότητα και την συνήθεια των διακοπών σε κοσμικούς προορισμούς. 

Κοινώς, όπως επισημαίνεται και απο επιστημονικές πηγες εκτός της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, η αύξηση της διασποράς του ιού προήλθε μέσα από την «πρόσμιξη» ξένων και εγχώριων φορέων, κυρίως ασυμπτωματικών, σε ένα περιβάλλον χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό και προληπτικά μέτρα, όπως ήταν η Ελλάδα απο τα μέσα Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου. Ως κρίσιμη καμπή, δε, υποδεικνύεται από τις ίδιες πηγές το διάστημα περί την 20η Ιουλίου όταν φάνηκε καθαρά ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας του κοροναϊού R0 υπερβαίνει τα επίπεδα ασφαλείας και αγγίζει το 1, χωρίς όμως και τότε να εφαρμοστεί κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο ανάσχεσης και με την κυβέρνηση να επιμένει σε καθυστερημένα και αποσπασματικά μέτρα.

Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί δείχνουν ως εξαιρετικά κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο, οπότε και αναμένεται να έχει αποτυπωθεί πλήρως η επίδραση των διακοπών και του τουρισμού. Στην επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία σενάρια: 

Ads

Το πρώτο και αισιόδοξο είναι εκείνο που δίνει σταθεροποίηση και εν συνεχεία αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων εάν αποδώσει το μοντέλο των τοπικών lockdown που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα. Το δεύτερο δίνει παγίωση των νέων κρουσμάτων σε επίπεδα άνω των 300 ημερησίως, γεγονός που θα επιβάλει νέα μέτρα, είτε οριζόντια, είτε τοπικά, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το τρίτο, και χειρότερο, σενάριο είναι εκείνο της ανεξέλεγκτης διασποράς που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις προειδοποιήσεις της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού για ακόμη και 1.000 κρούσματα ημερησίως δοκιμάζοντας πια τις αντοχές του συστήματος Υγείας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ). «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» είπε, ενώ και ο Νίκος Σύψας, επίσης μέλος της επιτροπής, τόνισε ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από όσα ανακοινώνονται.

Κατά τις πληροφορίες η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους αποτελεί ήδη εισήγηση πολλών επιδημιολόγων αλλά στο Μαξίμου έχουν επιλέξει να περιμένουν πρώτα την εικόνα που θα εχει διαμορφωθεί στο τέλος του μήνα.

Υπό συζήτηση φέρονται να βρίσκονται «ακόμη πιο επιθετικά μέτρα» όπως λέγεται χαρακτηριστικά και στους χώρους εστίασης, όμως η βασική ανησυχία των επιστημόνων εκπορεύεται από δύο νέους παράγοντες: Την δεδομένη αύξηση της κίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς απο τον Σεπτέμβριο στα αστικά κέντρα με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε όρους συνωστισμού και, βεβαίως, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς επί της ουσίας αλλαγές σε σχέση με τις ομαλές περιόδους. 

Την λογική της «ανοσίας της αγέλης» και στα σχολεία, όπως και στον τουρισμό, καταγγέλει και η αξιωματική αντιπολίτευση στελέχη της οποίας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός ασφαλείας και φέρνουν ως παράδειγμα την Ιταλία που δαπανά 2,5 δις ευρώ για να ανοίξουν 3.000 επιπλέον σχολικές μονάδες και να προσληφθούν  50.000 περισσότεροι εκπαιδευτικοί ώστε ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα να μην ξεπερνά τους 15. Την ίδια ώρα, όπως τονίζουν, στην Ελλάδα το υπουργείο Παιδείας δίνει την δυνατότητα ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα του Δημοτικού να φτάνει πλέον τους 25, ενώ μέχρι πέρυσι δεν ξεπερνούσε τους 22.