«Δεν περιμένω από την Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιμένω ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης στη διαχείριση του προσφυγικού, όχι όμως με την κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, με την ένταση των ροών και τη σχετική αδιαφορία της Τουρκίας, ιδίως μέσω των λιμενικών αρχών, που δεν συνεργάζονται τόσο πολύ τώρα τελευταία με τις δικές μας».
Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Αύριο, κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την αυστηροποίηση της επιτήρησης των συνόρων στον Έβρο, πρόσθεσε ο υπουργός.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη χθεσινή συνάντηση, ανέφερε πως έγινε μία ανταλλαγή απόψεων. «Το κλίμα ήταν ένα κλίμα σοβαρότητας, αλλά και υπολανθάνουσας οικειότητας, μεταξύ δύο πλευρών που έχουν καθίσει πάρα πολλές φορές στο τραπέζι, άλλες φορές με καλύτερο αποτέλεσμα, άλλες με χειρότερο, αλλά εν πάση περιπτώσει, δύο πλευρών που καταλαβαίνει η μία την άλλη. Κατά καιρούς η ατμόσφαιρα ελάφρυνε, άλλες στιγμές επικράτησε σοβαρότητα. Εγώ έφυγα με την αίσθηση ότι έχω να κάνω με ανθρώπους που παίζουν το δικό τους παιχνίδι ασφαλώς, έχουν τα δικά τους συμφέροντα να προωθήσουν, αλλά μιλούν και κυρίως αντιμετωπίζουν την ελληνική πλευρά με σοβαρότητα».
Για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, εκτίμησε ότι «δεν θα έχει πολύ μέλλον αυτή η περίφημη συμφωνία με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη. Αλλά αυτή η δήλωση προθέσεων, ασφαλώς και προβληματίζει ως κίνηση των Τούρκων στη γεωπολιτική σκακιέρα, να μη γελιόμαστε. Πρέπει να ερμηνεύσουμε την κίνηση, ως σοβαρή ένδειξη κινητικότητας της Τουρκίας σε όλο το εύρος της Ανατολικής Μεσογείου και να πάρουμε τα μέτρα μας».
Όσον αφορά τις επόμενες ενέργειες της Τουρκίας αναφορικά με τη συμφωνία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε λέγοντας πως «δεν γνωρίζω το πρόγραμμα των τουρκικών γεωτρήσεων. Στο παρελθόν ακούγαμε και για γεωτρήσεις στο Καστελόριζο – στο τέλος του καλοκαιριού – και τελικά αυτό δεν έγινε. Θα το μετρήσουν πολύ προσεκτικά και οι Τούρκοι, και νομίζω ότι ξέρουν καλά πως αυτή η συμφωνία πάσχει, είναι νομικά έωλη. Είμαι σίγουρος ότι θα μετρήσουν πολύ προσεκτικά τα βήματά τους εκεί».
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι αύριο συζητείται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 και την υποστήριξη των Mirage-2000/5, «καθώς και κάποιες άλλες διατάξεις που λύνουν χρόνιες εκκρεμότητες σε μια σειρά ζητημάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
«Θυμίζω – πρόσθεσε – ότι τα Mirage σταμάτησαν να προμηθεύονται ανταλλακτικά πριν από δέκα και παραπάνω χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να έχουν απαξιωθεί. Όμως, με τη σύμβαση που έρχεται αύριο, διαπιστώνεται η συμφωνία με τις τρεις βασικές γαλλικές προμηθεύτριες εταιρείες και όταν πλέον κυρωθεί και περάσει κι από τη Βουλή με το νόμο που φέρνουμε, δηλαδή μέσα στην άλλη εβδομάδα, στην Ολομέλεια, θα αρχίσουν ξανά μετά από δέκα και παραπάνω χρόνια οι παραγγελίες στις εταιρείες για ανταλλακτικά, ώστε να τα «φορέσουν» τα Mirage – όσα δεν πετάνε κι είναι αρκετά, όχι όλα, αλλά αρκετά – έτσι ώστε να έρθουν κι αυτά σε ένα βάθος χρόνου μηνών σε λειτουργική ετοιμότητα. Στους τρεις-τέσσερις μήνες από τότε που αναλάβαμε, τελειώσαμε αυτά που έπρεπε να τελειώσουν και είμαστε πλέον σε θέση να φέρουμε τη συμφωνία στη Βουλή, έτσι ώστε να δρομολογηθεί κι η σημαντική αύξηση της λειτουργικής ετοιμότητας και των Mirage. Η νέα Πολιτική Εθνικής Άμυνας εκπονείται και θα τεθεί στη διάθεση του πρωθυπουργού στο τέλος του χρόνου. Ακολουθεί η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι το νέο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα, δεδομένων των προκλήσεων, των απειλών και του γεωπολιτικού πεδίου».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι «αυτά έτσι κι αλλιώς θα γίνονταν. Δεν θέλω να δοθεί προς τα έξω η αίσθηση ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση, πατάμε το ‘γκάζι’ να εξοπλιστούμε, διότι δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει. Όχι. Ήδη είχαμε χαράξει μια πορεία, η οποία έλεγε ότι, όπως και να έχει, εμείς πρέπει να έχουμε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, με ισχυρή αποτρεπτική ισχύ. Υπάρχει μια ένταση ασφαλώς. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι όλα είναι καλά με αυτές τις προκλητικές συμπεριφορές, αλλά από εκεί και πέρα εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, η οποία είναι να φροντίζουμε για την αύξηση του βαθμού ετοιμότητας και επιχειρησιακής ικανότητας, άρα και αποτρεπτικής ισχύος, των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αυτή η προσπάθεια είναι διαρκής και συνεχίζεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε», κατέστησε σαφές. Υπενθύμισε δε, ότι «ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους είναι, μέσα από την αμυντική μας βιομηχανία, να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε και μια δυνατότητα να μπούμε σε συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων προς όφελος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν θα χρειάζεται να βγαίνουν πάντα για ‘ψώνια’ έξω, για να το πω έτσι πολύ σχηματικά. Όταν έχεις μια ενεργό αμυντική βιομηχανία, αυτή μπορεί να μπαίνει σε σχήματα συμπαραγωγής διαφόρων οπλικών συστημάτων, μέρος των οποίων θα γίνεται και στην Ελλάδα. Είναι κρίμα μια χώρα σαν την Ελλάδα, που δεν είναι πολεμοχαρής αλλά εξ’ ανάγκης έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω της γεωπολιτικής και της γεωγραφικής της θέσης και των συγκυριών και των γειτόνων της, να μην έχει μια ικανή αμυντική βιομηχανία να υποστηρίξει αυτές τις Ένοπλες Δυνάμεις κι ενδεχομένως να είναι σε θέση να προσελκύσει και δουλειές από άλλες χώρες. Θα μπορούσε να τις έχει. Στρατηγικός μας στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα τις έχει. Όμως, αυτό δεν είναι αμέσου αποδόσεως. Η προσπάθεια για να έχουμε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, είναι μέρα με τη μέρα. Έχουμε τα μακροπρόθεσμα σχέδια, έχουμε και τα βραχυπρόθεσμα, διότι οι γείτονές μας είναι αυτοί που είναι, κι από ό,τι βλέπετε κινούνται, δεν περιμένουν”.
Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν συζητήσεις για τα F-35» ενώ για το θέμα των γαλλικών φρεγατών «έχει αρκετό δρόμο ακόμα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >