«Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, είναι ένας από τους δύο οργανισμούς που τεκμηριώνει τις επαναπροωθήσεις. Αυτός είναι ο λόγος της εκστρατείας σπίλωσής μου» λέει στο tvxs o Παναγιώτης Δημητράς.

Ads

 Η συνέντευξη έγινε μετά τις διαρροές της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, σε δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ, σύμφωνα με τις οποίες, κατόπιν έρευνας που διέταξε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης συντάχθηκε πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο ο Παναγιώτης Δημητράς φέρεται να ελάμβανε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς για την υποστήριξη των σκοπών των ΜΚΟ, όμως να τις διέθετε σε άλλους σκοπούς. 

«Κανένας δεν με ενημέρωσε από τη συγκεκριμένη αρχή ή από την εισαγγελία για τα θέματα για τα οποία λένε ότι έχουν προκύψει. Η  συγκεκριμένη αρχή με τη διαρροή παραβιάζει το επιχειρηματικό απόρρητο, λειτουργεί παράνομα δηλαδή. Όσον αφορά τα κονδύλια, εμείς τα τελευταία χρόνια δεν παίρνουμε χρηματοδοτήσεις, με εξαίρεση δύο ποσά που πήραμε στο πλαίσιο του προγράμματος  αφορά την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ας μας πουν λοιπόν πόσα χρήματα πήραμε και που τα διαθέσαμε» λέει ο Π. Δημητράς.

Ο κ. Δημητράς επιμένει πως είναι θύμα εκστρατείας σπίλωσης εξαιτίας της ανάδειξης των επαναπροωθήσεων προσφύγων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά.

Ads

«Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά ξεκίνησαν από την υπόθεση της δήθεν διευκόλυσης των αλλοδαπών, την ιστορία της Κω. Ο κ. Μηταράκης»

Για την ιστορία θυμίζουμε πως πριν λίγους μήνες, ο Παναγιώτης Δημητράς (Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) , ο Τόμι Όλσεν (Aegean Boat Report), αλλά και ένας πρόσφυγας που εμφανίζεται σε ρεπορτάζ του BBC βρίσκονται κατηγορούμενοι για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα αιτούντων άσυλο. Οι δύο κατηγορούμενοι είναι και επικεφαλής ΜΚΟ. Ο κ. Δημητράς  κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας Κω την ώρα που η δίωξη του προκάλεσε την αντίδραση 12 ΜΚΟ και θεσμικών παραγόντων.

«Έχει σημασία η υποστήριξη των ΜΚΟ αλλά θεσμικά είναι πιο βαρύνουσες οι δηλώσεις υπέρ μου τόσο από την Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο  της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχουμε βραβευτεί για το έργο μας αλλά ενοχλεί» λέει στο tvxs ο Παναγιώτης Δημητράς.

Στο ερώτημα αν θεωρεί πως η διαρροή έχει σχέση με την προεκλογική περίοδο απαντά:

«Νομίζω ναι. Το κυνήγι  το είχε ήδη προαναγγείλλει  από το καλοκαίρι ο κ. Μηταράκης. Τις ξένες ΜΚΟ δεν μπορούσαν να τις κυνηγήσουν, μόνο εμάς. Ποιος τεκμηριώνει επαναπροωθήσεις; Το παρατηρητήριο και η Aegean Boat Report. Eιδικά μετά την υπόθεση της μικρής Μαρίας -για την οποία είναι σε εξέλιξη δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κανείς δεν μιλάει γι’αυτό- κάνουν διαρκώς κατάχρηση εξουσίας.

Στο ερώτημα αν θα κινηθεί νομικά, απαντά θετικά:
«Να δω πρώτα γιατί κατηγορούμαι και με ποια στοιχεία και φυσικά θα προχωρήσω σε νομικές ενέργειες».