Άρωμα Χόλιγουντ διαχύθηκε στην Θεσσαλονίκη αυτές τις εβδομάδες, ξυπνώντας κάπως την πόλη από τον καλοκαιρινό της λήθαργο. Συγκεκριμένα σε παράρτημα του… Μαϊάμι μετατράπηκαν τον μήνα Ιούλιο περιοχές της Θεσσαλονίκης και οι ακτές Θερμαϊκού για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας The Enforcer, ένα φιλμ νουάρ με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την άνοιξη του 2022. Γιατί όμως επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη για τα γυρίσματα μιας τόσο μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής;

Ads

image

Γιατί στη Θεσσαλονίκη;

Σύμφωνα με τον διευθυντή παραγωγής της εταιρείας Millennium Media, Ρομπ Βαν Νόρντεν, γνωστός για τη δουλειά του στις ταινίες δράσης Angel Has Fallen και Rambo: Last Blood, εκτός από την έκπτωση φόρων και το cash rebate (επιστροφή χρημάτων, που φτάνει μέχρι το 40% των εξόδων παραγωγής, τα οποία προσφέρει πλέον η Ελλάδα στις κινηματογραφικές παραγωγές), οι βασικότεροι λόγοι ήταν η ίδια η Θεσσαλονίκη και η ενδοχώρα της. Συνδυάζει θάλασσα, βουνά, ποικιλόμορφες εκτάσεις γης, μεσαιωνικά κτίσματα και αρχαιολογικούς χώρους. Σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη βρίσκει κανείς πανύψηλα βουνά με χιόνια (π.χ. Όλυμπος, Καϊμάκτσαλαν κ.ά), πολλά ποτάμια με εκβολές που θυμίζουν Λουϊζιάνα, πολλές λίμνες, επίπεδες, λοφώδεις και ορεινές εκτάσεις, μεσαιωνικούς πύργους και κάστρα (π.χ. Πλαταμώνας), σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (Βεργίνα, Πέλλα, Δίον), και τεράστιες αμμώδεις ακτές. Και όλα αυτά σε μια περιοχή που έχει ηλιοφάνεια και διαυγή ατμόσφαιρα τουλάχιστον 250 ημέρες τον χρόνο και χωρίς τον κίνδυνο τροπικών καταιγίδων. Όλα αυτά αποτελούν εν δυνάμει σκηνικά για μεγάλες χολυγουντιανές παραγωγές στις οποίες και στοχεύει και η εταιρεία Nu Boyana Studios, με έδρα τη Σόφια, η οποία συνεργάζεται με την Millennium για την παραγωγή της ταινίας The Enforcer.

Ads

image

Η ίδια η Θεσσαλονίκη, μια πόλη 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων, που απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από την «μύτη» Θερμαϊκού, παρέχει ποικιλόμορφα σκηνικά αλλά και μνημεία αρχαία, ρωμαϊκά, βυζαντινά, εννέα χιλιόμετρα μεσαιωνικά τείχη και πολλές βυζαντινές εκκλησίες, οθωμανικά μνημεία, λουτρά και τζαμιά, συναγωγές και στοές, πλατείες, αγορές και στενά, και το πιο σημαντικό από όλα το λιμάνι και το τεράστιο θαλάσσιο μέτωπό της, αλλά και τα γύρω βουνά και δάση της. Όλα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους παραγωγούς του Χόλιγουντ. Προσμετρήθηκε ωστόσο στα θετικά και το εξειδικευμένο και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, οι σχολές κινηματογράφου στο ΑΠΘ, που αποτελούν φυτώρια, το μεγάλο πλήθος των φοιτητών, και του σινεφίλ κοινού της, η ύπαρξη πολλών τεχνικών και ειδικών στις νέες τεχνολογίες, και, τέλος, το αναβαθμισμένο διεθνές αεροδρόμιο της, που με την ολοκλήρωση της επέκτασης μέσα στη θάλασσα και την δημιουργία άλλων 8 νέων Gates, μπορεί να υποδεχθεί πλέον πτήσεις σχεδόν από παντού.

image

Κινηματογραφικά στούντιο στη Θεσσαλονίκη

«Ο άλλος λόγος είναι ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ κοντά στη Σόφια (στη Βουλγαρία), όπου έχουμε το στούντιο Nu Boyana Film Studios. Έχουμε μεγαλώσει αυτό το στούντιο με τα χρόνια σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα στούντιο στην Ευρώπη. Με το χρόνο και τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης, πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο εδώ. Το να είμαστε κοντά στο στούντιο στη Σόφια μας επιτρέπει να προμηθεύουμε ανθρώπους και να προετοιμάζουμε γρήγορα τον ειδικό εξοπλισμό που δεν διαθέτει ακόμη η Ελλάδα. Με τον καιρό, το βουλγαρικό στούντιο θα παρέχει όλο και λιγότερα και το ελληνικό στούντιο θα είναι σε θέση να λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα», δήλωσε στη συνέντευξη του ο παραγωγός της Millennium Media, Ρομπ Βαν Νόρντεν, προεξοφλώντας πως τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, που κατασκευάζονται ήδη στη Θεσσαλονίκη (στη Θέρμη), θα έχουν λαμπρό μέλλον με πολλές παραγωγές ταινιών. Όχι μόνον η Nu Boyana Film Studios και η Millennium Media, αλλά και άλλοι κινηματογραφικοί παραγωγοί σκοπεύουν προσεχώς να κάνουν απόβαση στη «Νύφη του Θερμαϊκού», οι κάτοικοι της οποίας καλοβλέπουν την ιδέα να γίνουν ένα είδος βαλκανο-μεσογειακό-ανατολιτικου παραρτήματος του Χόλιγουντ. 

image

«Mέχρι στιγμής όλα κυλάνε υπέροχα! Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, προσφέρουν πολλά γεωγραφικά, που μας επιτρέπουν ν’ αναπαραστήσουμε το Μαϊάμι» δήλωσε ο παραγωγός της ταινίας Ρόμπερτ Βαν Νόρντεν. «Ελπίζουμε να κάνουμε εδώ δεκάδες ταινίες. Έχουμε πάρει ένα κομμάτι γης, στο οποίο θα φτιάξουμε στούντιο στη Θέρμη κι ελπίζουμε να μετατρέψουμε την Θεσσαλονίκη σε κοιτίδα κινηματογραφικής παραγωγής στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Φυσικά το γεγονός αυτό έσπευσαν να εκμεταλλευτούν και οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, που έκανε λόγο για μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε κέντρο παραγωγής οπτικοακουστικών προϊόντων, καθώς και οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας και Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής -όλοι τους προσκείμενοι στην κυβέρνηση και στην ΝΔ- στους δήμους των οποίων γίνονται τα γυρίσματα της ταινίας. Ο Απ. Τζιτζικώστας μάλιστα έσπευσε από τις πρώτες ημέρες των γυρισμάτων να συναντήσει τον πρωταγωνιστή Αντόνιο Μπαντέρες, να φωτογραφηθεί μαζί του, και να συνομιλήσει με τους παραγωγούς και τον σκηνοθέτη της ταινίας.

image

Γυναικεία υπόθεση

Από την πλευρά της η Ουκρανο-αμερικανίδα παραγωγός του «The Enforcer», Νάταλι Μπερν (Natalie Burn) μίλησε για την πρώτη μεγάλη παραγωγή του Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως «είναι εντυπωσιακό να περπατάς σε μια πόλη με τόσο μεγάλη ιστορία». Της έκανε μάλιστα μεγάλη εντύπωση που ολόκληρη η πόλη ξέρει για την ταινία που γυρίζεται. «Όπου κι αν πηγαίνουμε, μας λένε για την ταινία με τον Μπαντέρας» λέει χαμογελώντας. Η ίδια έχει βάλει στόχο να αναδείξει την ψυχή και τη δύναμη των γυναικών στην ανδροκρατούμενη βιομηχανία της παραγωγής ταινιών στο Χόλιγουντ -και αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να δει η Νάταλι Μπερν το «The Enforcer» να αρχίσει να υλοποιείται. Όταν πρωτοδιάβασε το σενάριο του Πίτερ Ιλιφ, της πήρε ένα χρόνο για να τον πείσει να της δώσει τα δικαιώματα, και αφού έπεισε και τον Αντόνιο Μπαντέρας -«Είναι ένας αληθινός καλλιτέχνης και οραματιστής που φέρνει βάθος και ζωή σε όλους τους χαρακτήρες του», δήλωσε για τον Ισπανό ηθοποιό- να πρωταγωνιστήσει, να πράγματα μπήκαν στο αυλάκι και η ταινία άρχισε να «ρολάρει»…

image

Στα γυρίσματα της ταινίας «The Enforcer», που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2022, εργάζονται σε μόνιμη βάση 200 άτομα (Αμερικανοί, Βούλγαροι και Έλληνες), και 1.000 βοηθητικοί και κομπάρσοι. Η Νάταλι Μπερν μίλησε για τον «άψογο επαγγελματισμό των Ελλήνων», χαρακτηρίζοντάς τους «ταπεινούς» και «αφοσιωμένους στη δουλειά τους» και εκτιμά ότι η παραγωγή κατάφερε «να ενώσει αποτελεσματικά  διαφορετικές εθνικότητες. Εξάλλου, όλοι θέλουμε να πετύχει η ταινία και κάθε ταινία είναι μια ομαδική προσπάθεια» δήώσε η Νάταλι Μπερν.

Η υπόθεση του «The Enforcer»

Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας «The Enforcer», η οποία εκτυλίσσεται στο Μαϊάμι της Φλόριντα, ο Αντόνιο Μπαντέρας θα υποδύεται έναν μπράβο (ή και εκτελεστή) που είναι εδώ και χρόνια το δεξί χέρι μιας επικίνδυνης γυναίκας του υπόκοσμου. Oταν θα ανακαλύψει ότι το αφεντικό του έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο πεδίο του ηλεκτρονικού sex trafficking κι ότι ανάμεσα στα υποψήφια θύματά της είναι ένα νεαρό κορίτσι που το έχει σκάσει από το σπίτι του, ο ήρωας θα διακινδυνεύσει τα πάντα για να το προστατεύσει. Και όχι μόνο θα έρθει σε σύγκρουση με το αφεντικό του, αλλά και ολόκληρη την φονική εγκληματική οργάνωση την οποία βοήθησε ο ίδιος να χτιστεί.

image

Εκτός από τον Αντόνιο Μπαντέρας στην ταινία συμπρωταγωνιστεί η Κέιτ Μπόσγουρθ (Kate Bosworth), καθώς και ο ράπερ και ηθοποιός 2 Chainz. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γυρίσματα σε διάφορα σημείο της Θεσσαλονίκης, δρόμοι και γωνιές της οποίας έχουν μεταμορφωθεί ώστε να θυμίζουν… Μαϊάμι. Το «στρατηγείο» της παραγωγής στεγάζεται σ’ ένα από τα μεγάλα περίπτερα της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης. Στην περιοχή της Θέρμης, μέσα σε ένα γήπεδο, έχει στηθεί ολόκληρο «αμερικανικό μπαρ» και γίνονται εσωτερικά γυρίσματα. Ως σκηνικό έχουν χρησιμοποιηθεί και η περιοχή των παλαιών Σφαγείων στα δυτικά της πόλης.

Θερμαϊκός: The «Sunshine State»

Η ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και ειδικά οι ακτές του Δήμου Θερμαϊκού έχουν πάντως την τιμητική τους. Γυρίσματα έχουν γίνει στις παραλίες του Αγγελοχωρίου, όπου φυτεύτηκαν στις ακτές μεγάλοι φοίνικες ώστε να μοιάζει με Φλόριντα, αλλά και στη Νέα Μηχανιώνα, ένα κατάστημα της οποίας μεταμορφώθηκε σε αμερικανικό πώλησης ειδών θαλάσσης.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και η περιοχή στις αρχές της Περαίας βρέθηκε στο επίκεντρο των γυρισμάτων του The Enforcer, στα οποία συμμετείχε και ο Αντόνιο Μπαντέρας, οδηγώντας μία από τις τέσσερις θρυλικές «Barracuda Plymouth» της ταινίας. Το παλιό ξενοδοχείο Ξενία (νυν ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων) της Περαίας, Θεσσαλονίκης, μεταμορφώθηκε σε Μοτέλ της Φλόριντα με την ονομασία «Palms Sunset», για τις ανάγκες της ταινίας. Σημαίες των ΗΠΑ, της Πολιτείας της Φλόριντα και της Κομητείας του Μαϊάμι κυμάτιζαν έξω από το Μοτέλ, που στολίστηκε με φοίνικες, μπανανιές, αυτοκίνητα με πινακίδες της Φλόριντα, ώστε να θυμίζει την «Πολιτεία του Ήλιου». Τα γραφεία του Ναυτικού Ομίλου Θερμαϊκού μετατράπηκαν σε παρακμιακά «Eddy’s Apartments», μια τεράστια αμερικανική σημαία κυμάτιζε από πάνω τους, ενώ όλο το διπλανό δρομάκι μεταμορφώθηκε, με φοίνικες, γκράφιτι και κατεστραμμένα αυτοκίνητα, ώστε να θυμίζει μια υποβαθμισμένη Slum γειτονιά του Μαϊάμι, που κυριαρχείται από εγκληματικές συμμορίες. 

image

Σε κάθε γύρισμα συμμετείχαν περίπου 200 τεχνικοί, βοηθοί παραγωγής, κομπάρσοι και ηθοποιοί,  και σεκιουρηταδες, ενώ είκοσι μεγάλα φορτηγά και πολυάριθμα βανάκια, με πινακίδες Βουλγαρίας τα περισσότερα, κατέλαβαν την περιοχή, που συμβαίνει να είναι και η γειτονιά μου την τελευταία δεκαετία. Ξαφνικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ένας «άλλος αέρας» αναστάτωσε δημιουργικά τον νωχελικο μικρόκοσμο της Περαίας, και οι περίοικοι άρχισαν να αστειεύονται και να μιλούν για το Χόλιγουντ, λες και έβλεπαν την τεράστια πινακίδα του εκεί απέναντι στους λόφους του Χορτιάτη…

image

Ένα μικρό κομμάτι του Χόλιγουντ έμοιαζε να εξώκοιλε σε αυτές τις ακτές του Θερμαϊκού, δίνοντας άλλη δόνηση και ενέργεια σε αυτή την, κατά τα άλλα νοσταλγικά ήσυχη, περιοχή της Θεσσαλονίκης, Επειδή όλα αυτά τα γυρίσματα γινόντουσαν αυτές τις μέρες κυριολέκτικά «κάτω από τη μύτη» μου, αναστατώνοντας δημιουργικά την καθημερινότητά μου, δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό να παρακολουθήσω εξ αποστάσεως κάποια από αυτά, αλλά και να βγάλω αρκετές φωτογραφίες, ορισμένες εκ των οποίων σας παρουσιάζω εδώ για να πάρετε κι εσείς μια πρόγευση της ταινίας…

image

Φωτογραφίες: Γ. Στάμκος