Στις αρχές Ιουλίου και υπό τον όρο της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος θα εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, εκτάκτως θα επισκεφτούν τη Ελλάδα αυτή την εβδομάδα επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου για συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών

Ads

Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική Βουλή θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου, αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup που εκδόθηκε τα ξημερώματα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του αναμένεται να δώσει τη δική του έγκριση για το μερίδιό του (ύψους 3,3 δισ. ευρώ) στις αρχές Ιουλίου, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα δεσμευθούν πολιτικά σε μια νέα ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας, αναζητώντας τη φόρμουλα που θα γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup αποφάσισαν να παραπέμψουν για τις αρχές Ιουλίου τις τελικές ρυθμίσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, στο οποίο πάντως θα έχουν εθελοντική συμμετοχή και ιδιώτες.

Στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζεται η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα για τους βασικούς στόχους του “προγράμματος μεταρρυθμίσεων”. Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους «μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης».

Ads

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Eurogroup αναφέρεται σε ανακοίνωσή του στην “ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα”, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. “Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία,” καταλήγει το ανακοινωθέν των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Η χθεσινοβραδινή συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συνεχιστεί και σήμερα, ήταν η πρώτη για το νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, o oποίος επανέλαβε στους εταίρους «την αταλάντευτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και την αποφασιστική βούληση του ελληνικού λαού να εφαρμόσει το πρόγραμμα». «Θα πετύχουμε τους στόχους χάρη στις προσπάθειες των πολιτών και χάρη στη συνεργασία και βοήθεια των εταίρων μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

O κ. Βενιζέλος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τη Δευτέρα ο κ. Βενιζέλος θα λάβει μέρος στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Επιπλέον, την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθηνά. Οι κ.κ. Π.Τομσεν (ΔΝΤ), Μ.Μορς (ΕΕ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ) καταφθάνουν στην Αθήνα προκειμένου να έχουν συνεργασία με τον νέο υπουργό Οικονομικών και να επιβλέψουν εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Βέβαιος ο Όλι Ρεν για την εκταμίευση της 5ης δόσης

Την πεποίθηση ότι η ελληνική βουλή θα εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015 ώστε να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση των δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ, εξέφρασε την Δευτέρα ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν. «Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, διότι η εναλλακτική είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα, η χρεοκοπία είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα», είπε ο κ. Ρεν.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται στην συνεδρίαση του Ecofin της Δευτέρας να καταλήξουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης (ESM) και για ενίσχυση της ικανότητας χρηματοδότησης του ισχύοντος προσωρινού μηχανισμού (EFSF). «Είμαι βέβαιος […] ότι θα οριστικοποιήσουμε την συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και θα αποφασίσουμε να ενισχύσουμε την χρηματοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μιλώντας την Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, είπε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση την Τρίτη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ.

Έκτακτη επίσκεψη επιθεωρητών Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.

Εκτάκτως αυτή την εβδομάδα, επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου θα επισκεφτούν τη Ελλάδα, όπου θα συνομιλήσουν με τον νέο υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.Σύμφωνα με δηλώσεις στο Ρόιτερς, κυβερνητικού αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται, επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επισκεφθούν την χώρα μας, όπου την Τρίτη ή την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον νέο υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και τα νέα φορολογικά μέτρα.

Σχολιάζοντας την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε δεν θα είναι οι επικεφαλής, αλλά η τεχνική γραμματεία που θα εξετάσει τις αλλαγές που γίνονται στα μέτρα που διατυπώθηκαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Συναντήσεις Παπανδρέου με Μπαρόζο και Ρόμπεϊ

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, το αίτημα για συναίνεση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και ο όρος να ψηφιστεί προκειμένου να εκταμιευθεί η 5η δόση των 110 δισ. ευρώ, καθώς και η πρόταση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για αναστολή της συμμετοχής της χώρας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, ο Γ. Παπανδρέου προτίθεται σύντομα να συγκροτήσει και Επιτροπή σοφών για την οικονομία, όπου θα τεθεί επικεφαλής ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύµβουλος του πρωθυπουργού επί των οικονοµικών, Λουκάς Παπαδήµος.

Στην επιτροπή, όπου θα µετέχουν κορυφαίοι τραπεζίτες (αναφέρονται ονόµατα όπως ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύµβουλος της Εθνικής Βασ.Ράπανος και Απ.Ταµβακάκης, ο διοικητής της Αγροτικής Θ.Πανταλάκης, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Γ.Στουρνάρας κ.ά.), θα έχει ως στόχο το να υποβάλει σχέδιο για την αντιµετώπιση πτυχών της οικονοµικής κρίσης, αλλά και την ανάπτυξη.

Το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρει τα ακόλουθα:

«Οι ελληνικές αρχές αρχίζουν μια σημαντική και αναγκαία προσπάθεια προσαρμογής. Οι υπουργοί αναγνώρισαν την αισθητή πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές τον προηγούμενο χρόνο, κυρίως για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι υπουργοί έχουν επίσης επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων, τις οποίες οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες εποχές.

» Οι υπουργοί έλαβαν υπόψη την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία προετοίμασαν η Επιτροπή και το ΔΝΤ. Η αξιολόγηση αυτή έδειξε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται με αποφασιστικό τρόπο από την προσήλωση της Ελλάδας ν’ ακολουθήσει τη συμφωνημένη οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τα σχέδια για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

» Οι υπουργοί εξέτασαν περαιτέρω την έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής η οποία απαιτεί την οριστικοποίηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες, και που αντανακλά το αποτέλεσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

» Αυτό, παράλληλα με την έγκριση βασικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική Βουλή, θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.

» Ωστόσο, με δεδομένες τις δύσκολες περιστάσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση , είναι απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα προέλθει από επίσημες και ιδιωτικές πηγές και καλωσόρισαν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπό τη μορφή άτυπης και εθελοντικής διακράτησης ομολόγων που λήγουν και την αποφυγή επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

» Υπό αυτούς τους όρους, οι υπουργοί αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης.

» Οι υπουργοί κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία».