Συνεχίζει την πορεία του στη Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, το οποίο φαίνεται πως κινείται πλέον πολύ κοντά στο Καστελόριζο.

Ads

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό φέρεται να πέρασε την «οριογραμμή» των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο και κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά. Δίπλα του βρίσκονται πλέον τα βοηθητικά Ataman και Cengiz Han μαζί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το Oruc Reis έχει σβήσει τον δικό του πομπό και εμφανίζεται μακρύτερα, ωστόσο τα άλλα δύο βοηθητικά σκάφη δεν έχουν κάνει το ίδιο, «προδίδοντας» την πραγματική θέση και του πλοίου που συνοδεύουν.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου είναι η τελευταία μέρα που το τουρκικό σεισμογραφικό πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή με φάση τη Navtex, που εξέδωσε η Άγκυρα. Μόνο που η ένταση δεν προβλέπεται να μειωθεί, καθώς  ήδη έχουν εκδοθεί τρεις νέες NAVTEX για ασκήσεις του τούρκικου πολεμικού ναυτικού σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Ads

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική του κατευνασμού και προσδοκά απλώς το… μη χειρότερο. Αναμένει την νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία Μέρκελ, εκφράζει ικανοποίηση επειδή η νέα προκλητική επιχείρηση του Oruc Reis ενόχλησε τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, και ήδη επιχειρεί επικοινωνιακά να περάσει το δόγμα της «μη αντίδρασης» στα 12 μίλια.