Ήταν το 2009, όταν είχε ανοίξει η κούρσα διαδοχής στην ΝΔ, που η Ντόρα Μπακογιάννη μεταξύ άλλων πολιτικών προτάσεων είχε βάλει στο τραπέζι κι ένα σχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου στη βάση του γερμανικού συστήματος.

Ads

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια προωθημένη παραλλαγή του γερμανικού εκλογικού μοντέλου το οποίο συνοπτικά προέβλεπε τα εξής: ένα διπλό σύστημα εκλογής με λίστα και σταυρό, στο οποίο 160 με 180 βουλευτές θα εκλέγονταν με σταυρό σε ισάριθμες εκλογικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι 120 με 140 βουλευτές θα εκλέγονταν με λίστα μέσα από έξι διευρυμένες περιφέρειες στις οποίες θα έσπαγε η χώρα.

Τελικά ούτε αυτό το σχέδιο, ούτε η ίδια η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη ευδοκίμησαν τότε, ενώ το ίδιο είχε συμβεί με ανάλογης φιλοσοφίας πρόταση που είχε συζητηθεί δυο χρόνια νωρίτερα στο ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε την ηγεσία ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η ίδια πρόταση επανήλθε τώρα, χωρίς όμως ουσιαστική προοπτική υιοθέτησης της, καθώς ήταν εξαρχής ενταγμένη στο παιχνίδι τακτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη γύρω από την κατάργηση της απλής αναλογικής και όχι σε συγκροτημένο σχέδιο θεσμικής παρέμβασης.

Ads

Με βάση τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, προεκλογικά και μετεκλογικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο «θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο».

«Θα φέρω στο κοινοβούλιο έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα είναι δίκαιος, αλλά θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα συνθήκες κυβερνησιμότητας», δήλωνε τον Ιούνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτής της θέσης τις τελευταίες μέρες διακινήθηκαν έντονα από στελέχη της ΝΔ διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι μια ακόμη παραλλαγή του γερμανικού εκλογικού μοντέλου το οποίο θα βασίζεται και πάλι σε διπλό σύστημα εκλογής, όπου περίπου το ήμισυ των βουλευτών θα εκλέγεται με σταυρό σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι με λίστα από τις λεγόμενες διευρυμένες περιφέρειες.

Πρόκειται για τις διαρροές που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και την κάθετη απόρριψη κάθε τέτοιου σχεδίου από το Κίνημα Αλλαγής και μάλλον αυτή ήταν και η στόχευσή τους: Η «αναγνώριση εδάφους» και η πολιτική ανίχνευση των προθέσεων του ΚΙΝΑΛ, με τελική επιδίωξη τη συναίνεση του κόμματος της Φώφης Γεννηματά, όχι μόνον στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου αλλά και στην άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής, από τις επόμενες κιόλας εκλογές, μέσω της αλλαγής του σχετικού άρθρου του Συντάγματος.

«Πρώτο θέμα για εμάς είναι το ποιος θα είναι ο εκλογικός νόμος και μετά ποιος θα είναι ο τρόπος εφαρμογής του» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, απορρίπτοντας μεν το γερμανικό μοντέλο ως «ληστρικό» για τα μικρόμετρα κόμματα αλλά αφήνοντας και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση που η κυβέρνηση προσεγγίσει την πρόταση που έχει ήδη παρουσιάσει το ΚΙΝΑΛ.

Η εν λόγω πρόταση έχει ως βάση να δίνεται το εκλογικό μπόνους μόνο αν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει σε ποσοστό το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% θα δίνονται 20 έδρες ως μπόνους και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μία έδρα με ανώτατο όριο συνολικού μπόνους τις 35 έδρες.

Κατόπιν τούτου ακολούθησε νέο κύμα διαρροών από το κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με το οποίο το τελικό σχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών στην Βουλή θα περιλαμβάνει όντως σύνδεση του εκλογικού μπόνους με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, ενώ από το γερμανικό μοντέλο θα δανείζεται μόνον δύο – αμφιλεγόμενα – στοιχεία: Την αύξηση του πλαφόν για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή στο 5% από το 3% (το 5% ισχύει και στην Γερμανία) και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικράτειας (δηλαδή εκείνων που θα εκλέγονται με λίστα και όχι με σταυρό). Ως προς το πρώτο σκέλος το επιχείρημα που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές είναι ότι μέσω του υψηλότερου πλαφόν θα αποθαρρυνθεί η δημιουργία κομμάτων «μίας χρήσης» και «ειδικού σκοπού» – είναι όμως προφανές πως η ΝΔ εδώ έχει σαφώς στραμμένο το βλέμμα της κυρίως στους εκ δεξιών της κομματικούς σχηματισμούς που είναι λογικό ότι θα ενισχυθούν μέσα από την δική της κυβερνητική φθορά.

Ως προς την αύξηση των βουλευτών Επικράτειας οι ίδιες πηγές την συνδέουν με την εκπροσώπηση και των Ελλήνων του εξωτερικού στην Βουλή, η συγκεκριμένη ρύθμιση όμως θα κατατεθεί ξεχωριστά και ανεξάρτητα από τον εκλογικό νόμο όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπερ, το παιχνίδι μόλις τώρα ανοίγει και η μπάλα περνά ξανά στο γήπεδο του ΚΙΝΑΛ. Το οποίο πέραν του περιεχομένου του εκλογικού νόμου θα κληθεί κυρίως να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει και σε «παίγνια συνταγματικής εκτροπής» όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να αλλάξει άμεσα, με 180 ψήφους, ο εκλογικός νόμος και να «καεί» η απλή αναλογική…