Με παιχνίδια ισχύος έως την τελευταία στιγμή φαίνεται πως θα συνοδευθεί η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δις ευρώ, μετά και το σημερινό μήνυμα του ESM προς την Αθήνα.

Ads

Επιβεβαιώνοντας το κλίμα και τις διαρροές των τελευταίων ημερών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις τελευταίες εκκρεμότητες – προαπαιτούμενα για την έγκριση της δόσης, επιμένοντας ιδιαίτερα στην ασυλία των ξένων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στις νομικές διασφαλίσεις που ζητά το ΔΝΤ για την συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις. Σε μια ενδεικτική κίνηση, δε, ο ESM ανέβαλε για την Παρασκευή την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού του Συμβουλίου που θα ασχολείτο ακριβώς με την εκταμίευση της δόσης.

Διαβάστε επίσης: Τσακαλώτος: Την ερχόμενη Παρασκευή εκταμιεύεται η δόση

Στην ανακοίνωσή του, με την οποία γνωστοποιεί την επικύρωση του επικαιροποιημένου, συμπληρωματικού Μνημονίου, ο ESM αναφέρει ότι το Συμβούλιο των Διοικητών του Μηχανισμού ασχολήθηκε με εκκρεμή ζητήματα  που αφορούν νομικές υποθέσεις και επηρεάζουν ειδικούς του ΤΑΙΠΕΔ και αξιωματούχους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πορεία των prior actions του ΔΝΤ. «Οι Διοικητές ενθάρρυναν την Ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ads

Τα «εκκρεμή ζητήματα» στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση είναι κυρίως η πλήρης κατοχύρωση της απαλλαγής  των τριών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ από νομικές ευθύνες και διώξεις –  υπόθεση, πάντως, για την οποία έχει ήδη εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα από τον Άρειο Πάγο – αλλά και η αντίστοιχη υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι νομικές διαβεβαιώσεις για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις. Κατά τις πληροφορίες στα εκκρεμή prior actions εντάσσονται ακόμη οι εφαρμοστικές διατάξεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και οι τελικές παρεμβάσεις στο επάγγελμα του μηχανικού.

Με αυτά τα δεδομένα, το πιθανότερο πλέον σενάριο είναι η έγκριση της δόσης είτε σε συνεδρίαση του ESM ταυτόχρονα με το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 10 Ιουλίου, είτε λίγες ημέρες αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι η εκταμίευση θα έχει γίνει έως τις 17 Ιουλίου οπότε και αρχίζει το μπαράζ των αποπληρωμών δανειακών υποχρεώσεων από την Ελλάδα.

Μόνον στο τετραήμερο από 17 έως 20 Ιουλίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα συνολικού ύψους 6,4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα μεγαλύτερα ποσά αφορούν υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, θα πρέπει να αρχίσει και η καταβολή χρημάτων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Με βάση την απόφαση του Eurogroup θα εκταμιευθούν από τον ESM 800 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει για τον ίδιο σκοπό και 400 εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Η συμμετοχή του Δημοσίου αποτελεί προϋπόθεση για να διατεθεί το φθινόπωρο και η επόμενη υποδόση των 600 εκατομμυρίων ευρώ για κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.