Στον Εισαγγελέα διαβιβάστηκε κατεπείγον αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, προκειμένου να κρίνει εάν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λοιπά αδικήματα κατά του μάρτυρα Παντελεήμονα Καρακώστα, ο οποίος κατέθεσε στην Eπιτροπή.

Ads

Με το εν λόγο έγγραφο ζητείται επιπλέον κατάσχεση των αρχείων του μάρτυρα από το σπίτι του στο Μαρούσι, το γραφείο του στα Εξάρχεια και ένα κατάλυμα που διέθετε σε ξενοδοχείο στον Κάλαμο, από όπου, όπως ο ίδιος κατέθεσε, έκανε όλες τις δουλειές του μαζί με τη γραμματέα του. Ακόμα, γίνεται λόγος για υποψίες φυγής του υπό κατηγορία στο εξωτερικό και ζητείται να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Ο κ. Καρακώστας δεν συνελήφθη στη Βουλή, γιατί δεν το ήθελε ο πρόεδρος της εξεταστικής κ.Βαλυράκης, ενώ το αδίκημα της ψευδορκίας που διεπράχθη κατά το σύνολο των βουλευτών, δεν συμπεριελήφθη στο διαβιβαστικό κι έτσι δεν υπήρχε αυτόφωρο αδίκημα.

Σύμφωνα με τα μέλη της Εξεταστικής, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι διακίνησε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Ads

Όπως ο ίδιος κατέθεσε στην Εξεταστική, μετά από επικοινωνία που είχε με το διαχειριστή των μαύρων ταμείων Ηλία Γεωργίου το 1998, δέχθηκε έμβασμα 200 χιλιάδων μάρκων τα οποία και παρέδωσε σε κάποιον Γερμανό που δε θυμάται όμως τα στοιχεία του. Την ίδια ημέρα που το ίδιο ποσό κατατέθηκε από τον ίδιο πιστωτή στο λογαριασμό A.ROCOS του κουμπάρου του Αναστάσιου Μαντέλη Γιώργου Τσουγγράνη.

Ο ίδιος είπε στους βουλευτές της εξεταστικής ότι έχοντας σπουδάσει και εργαστεί πολύ στη Γερμανία γνώριζε πολλά στελέχη της Siemens, όπως και τον Γεωργίου που του ζήτησε ως εξυπηρέτηση να δώσει το ποσό σε κάποιον «για τον οποίο η Siemens δεν ήθελε να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του».

Ήταν ένας «χοντρός Γερμανός, που δεν θυμάμαι τώρα το όνομά του, αλλά μπορώ να το βρω», είπε στη επιτροπή, λέγοντας ακόμη ότι από το ποσό αυτό έβαλε στην τσέπη του ως προμήθεια το 5%. Στο ίδιο πρόσωπο, συνέχισε κατέθεσε άλλα 250.000 μάρκα λίγους μήνες αργότερα, τα οποία όμως έβαλε από την τσέπη του και δεν τα πήρε ποτέ ούτε από τον Ηλία Γεωργίου ούτε τον άλλο διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Πρόδρομο Μαυρίδη, στον οποίο τον είχε παραπέμψει ο Γεωργίου.

Ερώτημα παραμένει ένα ακόμη ποσό 150.000 μάρκων που φαίνονται να του έχει κατατεθεί το Μάιο του 1998. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Πάνο Καμμένο, από έρευνα του προκύπτει ότι από το 1995 ως το 1998, αν και οι φορολογικές του δηλώσεις αναφέρουν ελάχιστα ποσά, ο ίδιος έφερε ως συνάλλαγμα στην Ελλάδα τουλάχιστον 208 εκ δραχμές. Κατά τον βουλευτή, ο Καρακώστας έφερε από το 1992 ως το 2008 περίπου 70 εκ ευρώ στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση, πώς δικαιολογούνται αυτά τα ποσά, ο μάρτυρας είπε ότι είναι αμοιβές του από δουλειές στη Γερμανία, όπου έχει, όπως είπε, φορολογηθεί, αλλά για την τύχη των ποσών αυτών εδώ είπε «ότι όλα τα έχει φάει “στα πάθη του”, κυρίως χαρτοπαιξίες και διασκεδάσεις». Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σε ξενοδοχείο στον Κάλαμο έπιανε συχνά πολλά δωμάτια, από τα οποία έστελνε φαξ και αλληλογραφούσε ηλεκτρονικά με τις δουλειές του «που τώρα δεν υπάρχουν, ενώ έχει υπαχθεί στον Τειρεσία».

Από το σύνολο των βουλευτών- μελών της εξεταστικής ειπώθηκε ότι ο μάρτυρας δεν έπεισε με αυτά τα οποία προέβαλε ως δικαιολογίες. Τόσο ο κ. Βαλυράκης, όσο και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας εξέφρασαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία του μάρτυρα.

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, που κατέθεσε στην εξεταστική, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη Siemens.