Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων της Κρήτης για την ακύρωση της ΚΥΑ του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» στην περιοχή Κάβος Σίδερο του νομού Λασιθίου της Κρήτης.

Ads

Το tvxs.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου του Δήμου Ιτάνου και μέλος του ΔΣ του Δήμου, κ. Μανώλη Τσαντάκη. Υπέρ της αποδοχής της αίτησης τάχθηκε με την εισήγηση της η σύμβουλος Επικρατείας κ. Χριστοφορίδου, η οποία είχε διαπιστώσει σοβαρές πλημμέλειες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου των επενδύσεων της βρετανικής εταιρείας Loyalward ltd. σε έκταση 26.000 στρεμμάτων.

Η κ. Χριστοφορίδου υποστήριξε ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο στη γη της Μονής Τοπλού από τη βρετανική εταιρεία δεν έγινε νόμιμα, καθώς δεν είχε προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας, μα βάση το χωροταξικό σχεδιασμό. Η εισηγήτρια έκρινε ότι η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η προβλεπόμενη αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη. Η σύμβουλος Επικρατείας έχει εκφράσει και αμφιβολίες για τη νομιμότητα της χωροθέτησης γηπέδων γκόλφ καθώς αλλοιώνουν την αισθητική και τη φυσιογνωμία του τόπου. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

«Δούρειος Ίππος για ξέπλυμα χρήματος»

Στο 50σελιδο πόρισμα που κατέθεσε ο Οικονομικός Επιθεωρητής Μανόλης Χριστοδουλάκης τον περασμένο Νοέμβριο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά και τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, περιγράφονται με στοιχεία οι αδιαφανείς και παράνομες μεθοδεύσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής, τα διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» αλλά και η οικονομική και τεχνική αφερεγγυότητα της αγγλικής εταιρεία που έχει αναλάβει την τουριστική επένδυση «μαμούθ» των 26.000 στρεμμάτων στην περιοχή Natura στο Βάι – Κάβο Σίδερο.

Ads

Στο πόρισμα ο κ. Χριστοδουλάκης αποδεικνύει με στοιχεία τα όσα ήρθαν στο φως από τις έρευνες από το 1994. Σύμφωνα με αυτό, ο ηγούμενος της μονής και ο μητροπολίτης πέτυχαν: να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας μέσω δικαστικών αποφάσεων που αμφισβητείται η αξιοπιστία τους, την αμέριστη συμπαράσταση πολιτικών όλων των κομμάτων και του κόσμου προς την επένδυση αλλά και την φίμωση κάθε φωνής που υποστήριζε την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.

Το αρχικό πόρισμα του κ. Χριστοδουλάκη είχε παγώσει το 2004, με εντολή εκ των άνω,όπως εξηγεί. «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ίδρυμα παίζει ρόλο πλυντηρίου χρημάτων, αλλά και αποφάσεων με ένα και μοναδικό στόχο τα περίπου 30 χιλιάδες στρέμματα να περάσουν στην εκμετάλλευση της αγγλικής εταιρείας. Για το λόγο αυτό έχουμε απαξίωση περιουσιακών στοιχείων, ροή «χωρίς λόγο» εκατοντάδων εκατομμυρίων από την εταιρεία, έξοδα εκατομμυρίων σε δικηγόρους και μελετητές, με μοναδικό σκοπό να νομιμοποιήσουν την ύπαρξη της αγγλικής εταιρείας» αναφέρει ο Οικονομικός Επιθεωρητής Μ. Χριστοδουλάκης.

Πηγές: Πρώτο Θέμα, Καθημερινή, Πατρίς