Χωρίς τις κτιριακές εγκαταστάσεις που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών κινδυνεύει να μείνει ο νομός Θεσσαλονίκης καθώς παγώνουν τα σχέδια υλοποίησης των έργων σχολικής στέγης. Δεκάδες σχολεία φαίνεται ότι δεν θα παραδοθούν το Σεπτέμβριο όπως αναμενόταν καθώς οι οφειλές προς τους εργολάβους που έχουν αναλάβει την κατασκευή των κτιρίων, ανέρχονται στα 10 εκ. ευρώ και το συνολικό κόστος για την ολοκλήρωση των έργων αγγίζει τα 47,5 εκ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα αναμένεται και η αύξηση του ποσοστού διπλοβάρδιας στα σχολεία του νομού, το οποίο ήδη αγγίζει το 11% έως και 12% σε ορισμένες περιοχές.

Ads

O πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Χορτιάτη, κ. Γιάννης Γαρυφάλλου μίλησε στο tvxs.gr για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου – το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μαθητών – μετά την αναστολή της κατασκευής του νέου σχολείου. «Είναι ένα πρόβλημα που κρατάει μία δεκαετία τώρα. Η κατάσταση είναι εκτός λογικής. Τα παιδιά κάνουν μάθημα σε μαγαζιά, σε κοντέινερ, σε αποθήκες, σε μπαλκόνια, σε ημιυπαίθριους χώρους, σε υπόγεια και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς. Τα σχολεία είναι τέσσερα, δύο δημοτικά ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο, τα οποία συστεγάζονται σε δύο κτίρια που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μαθητών στα δύο δημοτικά είναι γύρω στα 400 παιδιά ενώ στο κτίριο του Γυμνασίου-Λυκείου στεγάζονται άλλοι 400 περίπου μαθητές».

Αναγκαία χαρακτηρίζει ο κ. Γαρυφάλλου την ολοκλήρωση ενός νέου κτιρίου που είχε δρομολογηθεί στη τοποθεσία Μπουλουβάνια. «Είναι ένα σχολείο του οποίου η κατασκευή βρισκόταν σε εξέλιξη αλλά σταμάτησε εδώ και περίπου τρεις μήνες λόγω έλλειψης χρημάτων στην Περιφέρεια. Πιέζουμε να βρεθούν τα χρήματα ώστε να τελειώσει μέχρι το Σεπτέμβρη και να μπουν τα παιδιά μέσα. Αυτή ήταν εξάλλου και η υπόσχεση του κ. Ψωμιάδη. Το καινούριο κτίριο στην περιοχή Μπουλουβάνια, θα στεγάσει το Λύκειο και καταλαβαίνετε πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την κατάσταση, καθώς θα ελευθερωθούν κάποιες αίθουσες και για το γυμνάσιο και για τα Δημοτικά».

Εντός των ημερών, η Ένωση Γονέων Χορτιάτη, θα επιδιώξει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη και το δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. «Έχω ζητήσει να συναντηθώ με τον κ. Ψωμιάδη και τον κ. Καϊτεζίδη και περιμένω κοινό ραντεβού για να μας δώσουν οριστικές απαντήσεις για το σχολείο, το οποίο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια. Διαφορετικά είμαστε αποφασισμένοι και οι μαθητές είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε καταλήψεις των σχολείων, με την υποστήριξη των γονέων. Αυτό το σχολείο πρέπει να τελειώσει, έχουν τελειώσει τα περιθώρια. Βρισκόμαστε, αν θέλετε στα όρια της διπλοβάρδιας. Με νύχια και με δόντια κρατάμε τα σχολεία σε πρωινή βάρδια, αλλά δεν χωράνε τα παιδιά» τονίζει στο tvxs. «Υπάρχουν και άλλες περιοχές του δήμου που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα όπως το Φίλυρο ή το δημοτικό διαμέρισμα του Χορτιάτη» διευκρινίζει.

Ads

Παράλληλα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, τα σχολεία είναι υπερπλήρη εξαιτίας της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής. Έτσι αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις απαιτήσεις που υπάρχουν. «Τα παιδιά είναι στοιβαγμένα σε ακατάλληλους χώρους. Τα υπόγεια είναι γεμάτα. Όπου δεν υπάρχουν υπόγεια, έφεραν κοντέινερ στις αυλές. Αρκετά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια κινδυνεύουν να επιστρέψουν στη διπλοβάρδια από την επόμενη χρονιά, διότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις στέγασης των μαθητών» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ευόσμου, Αθανάσιος Ποντικίδης.

Το ενδεχόμενο αύξησης της διπλοβάρδιας το επόμενο έτος, μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ. Γεγονός που συνεπάγεται ότι οι προσπάθειες δεκαετιών και οι πιέσεις εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας που είχαν επιφέρει μείωση του ποσοστού της διπλοβάρδιας στο νομό Θεσσαλονίκης κοντά στο 11%-12%, πέφτουν στο κενό. Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης το φαινόμενο της διπλοβάρδιας αποτελεί κάτι παραπάνω από προσωρινό με το 40% των σχολείων της περιοχής να λειτουργούν με πρωινά και απογευματινά τμήματα. Οι γονείς των παιδιών βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Δεν ήταν εξάλλου λίγοι οι γονείς που πέρσι κατέφυγαν στη λύση της ανάθεσης κηδεμονίας σε συγγενείς, έτσι ώστε να μεταγραφούν τα παιδιά τους σε πρωινά σχολεία γειτονικών δήμων.