Στον αέρα τινάσσεται το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες, που ξεκίνησε πέρυσι με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και διαφημίστηκε ως η «απάντηση» της Πολιτείας στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων της τελευταίας δεκαετίας. Χθες το βράδυ κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή με την οποία αναστέλλονται όλες οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς (που, σημειωτέον, αφορούν περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει από χρόνια) μέχρι τον Νοέμβριο, με προβαλλόμενη αιτία… τον κορονοϊό.

Ads

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η «αναστολή» έρχεται τη στιγμή που σχεδόν όλες οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας έχουν υπογράψει συμβάσεις με εργολάβους για τις κατεδαφίσεις και ως αποτέλεσμα θα οδηγήσουν το Δημόσιο στην καταβολή αποζημιώσεων για καθυστερήσεις.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς ζητούσαν (και πάλι) με επιστολή τους προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της χώρας να επισπεύσουν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς. «Σε αυτήν σας την προσπάθεια, έχετε την αμέριστη στήριξή μας», κατέληγε τότε.

Τρεις μήνες μετά, η στροφή είναι πλήρης, όπως σημειώνει και η «Καθημερινή». Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις (και φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα), αναστέλλεται έως 31 Οκτωβρίου η εκτέλεση όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλούς, παραλίες, λίμνες, όχθες κλπ. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ρύθμιση εισάγεται γιατί ο κορωνοϊός καθυστέρησε τις διαδικασίες νομιμοποίησης. Μόνο που η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς κατά κανόνα απαγορεύεται, με μονες εξαιρέσεις κάποια ειδικά έργα δημοσίου συμφέροντος (εν αντιθέσει η αναστολή που δόθηκε είναι γενική, αφορά δηλαδή μέχρι και παραλιακά μπαρ και κάθε είδους παρανομίες από ξενοδοχεία και ταβέρνες).

Ads